ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aşkale HES göleti buz tuttu
Aşkale HES göleti buz tuttu
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
HABERLER>EKONOMİ
17 Ağustos 2011 Çarşamba - 02:06

İşsizlik kriz öncesine döndü: Yüzde 9,4

İşsizlik, Haziran 2008'den (küresel kriz öncesi) bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Mayıs ayında işsiz sayısı nisana göre 87 bin kişi azalarak 2 milyon 550 bine düştü. İstihdam edilenlerin sayısı ise yaklaşık 1,4 milyon arttı.

İşsizlik kriz öncesine döndü: Yüzde 9,4

İşsizlik, Haziran 2008'den (küresel kriz öncesi) bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Mayıs ayında işsiz sayısı nisana göre 87 bin kişi azalarak 2 milyon 550 bine düştü. İstihdam edilenlerin sayısı ise yaklaşık 1,4 milyon arttı. Oranlar iş dünyasında sevinçle karşılanırken, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, işsiz sayısının önümüzdeki dönemlerde daha da azalacağını söyledi. Ergün, işsizliğin yüzde 5'in altına inmesi gerektiğini vurguladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise gelişmenin mevsimsel tarafının bulunduğuna işaret etti.

 

İşsizlik oranı nisan-mayıs-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 1,6 puan düşüşle yüzde 9,4 olarak gerçekleşerek Haziran 2008'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı aynı dönemde yüzde 12, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı ise 50,5 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı ise Mayıs 2010 dönemindeki yüzde 19,8'den yüzde 17,5'e geriledi. Ülkede, işsiz sayısı 2 milyon 550 bin kişi, istihdam edilenlerin sayısı da 23 milyon 55 binden 24 milyon 445 bin kişiye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 979 bin kişilik artışla 72 milyon 218 bin kişiye ulaştı. Kentsel yerlerde işsizlik yüzde 11,6, kırsal yerlerde yüzde 5,4 oldu. 2011 yılının Mayıs döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puanlık artışla yüzde 50,5 olarak gerçekleşti. İşgücünün eğitim ve yaş dağılımlarına bakıldığında, toplam işgücünün yüzde 16,6'sını 15-24 yaş grubundakiler oluşturdu.

 

Mayıs döneminde 24 milyon 445 bin kişi istihdam edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdam edilen kişi sayısında 1 milyon 390 bin kişilik artış gözlendi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 442 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 948 bin kişi arttı. Sektörel kompozisyona bakıldığında, istihdamın yüzde 25,7'si tarım, yüzde 19,5'i sanayi, yüzde 7,2'si inşaat, yüzde 47,6'sı ise hizmetler sektöründe yer aldı. Mayıs döneminde istihdam edilenlerin yüzde 70,5'ini erkek nüfus oluşturdu. İstihdam edilenlerin yüzde 59,4'ünün 10 kişiden az çalışanı bulunan işyerlerinde çalıştığı, yüzde 3,2'sinin ek bir işi bulunduğu, yüzde 2,9'unun mevcut işini değiştirmek veya ek çalışma için iş aradığı tespit edildi. Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2011 yılı ikinci döneminde toplam kamu istihdamı da 3 milyon 65 bin kişi oldu.

 

2011 Mayıs döneminde Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 296 bin kişi azalarak, 2 milyon 550 bin kişiye geriledi. İşsizlik oranı da 1,6 puanlık azalışla yüzde 9,4 oldu. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 1,8 puanlık gerilemeyle yüzde 11,6, kırsal yerlerde ise 1 puanlık düşüşle yüzde 5,4 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı da bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,3 puan azalarak yüzde 17,5'e geriledi. Bu dönemde işsizlerin yüzde 29,9'u, eş-dost aracılığıyla iş aradı. İşsizlerin yüzde 88,7'sini (2 milyon 263 bin kişi) daha önce bir işte istihdam edilenler oluşturdu. 2011 yılı Mayıs döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 13 bin kişilik azalma, işsiz sayısında ise 60 bin kişilik artış gözlendi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre değişim göstermeyerek, yüzde 49,9 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam oranı 0,1 puanlık azalmayla yüzde 44,8, işsizlik oranı da 0,2 puanlık artışla yüzde 10,3 oldu.

 
Çığlık, iftarda halkla buluştu
 
Palandöken’de yollar, kaldırımlar yenileniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA'dan tarımsal destek
Erzurum'da Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteklediği ...
MÜSİAD’tan Gümrük Zirvesi
MÜSİAD Erzurum Şubesi, gümrüklerle ilgili olarak Eylül ayı sonunda toplanacak ...
Sebze ve meyve üretiminde artış
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Altun, Erzurum'da sebze ve ...
 
Ekonomiye 'hazine' desteği
Erzurum Defterdarı Ali Tongül, geçmişte uzlaşmazlık ve sorun yaşanan bazı ...
İşte Ramazan'ın zam şampiyonları
Tüketiciler Birliği Başkanı Dinç, Ramazan'da fiyatı en çok yükselen ürünlerinin ...
ETSO'dan gümrük önerisi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
 
Alması kolay, ödemesi zor..
Geçim sıkıntısında geçici bir rahatlama aracı olarak kullanılan kredi ...
Açken alışveriş yapmayın!
İnsanların streslerini atmak için alışveriş merkezlerine gittiklerini ...
Gelirin gideri karşılama oranı yüzde 9
Erzurum Defterdarı Osman Tongül, kentin gelirinin gideri karşılama oranının ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Karışıklığın Ortası
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva