ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi verileri açıklandı
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi verileri açıklandı
Çiftçi’den gazilik ruhu vurgusu
Çiftçi’den gazilik ruhu vurgusu
Erzurum’da her bin kişi başına 190 araç düşüyor
Erzurum’da her bin kişi başına 190 araç düşüyor
Trafikte kemer ve kış lastiği denetimi
Trafikte kemer ve kış lastiği denetimi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
23 Aralık 2023 Cumartesi - 06:56

Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması

Asgari ücret komisyon çalışmalarına 11 Aralık'ta başlandığını anımsatan Işıkhan, yıl bitmeden komisyon çalışmalarının tamamlanacağına işaret etti.

Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması

Asgari ücret komisyon çalışmalarına 11 Aralık'ta başlandığını anımsatan Işıkhan, yıl bitmeden komisyon çalışmalarının tamamlanacağına işaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: "Enflasyon farkıyla birlikte 2024 ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin edilmektedir. 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşı 2023'te 22 bin liraya çıkarılarak nominal olarak 56 kat, reel olarak da yüzde 266 oranında artış sağlanmıştır."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Genel Kurulu'nda, Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin konuşmasına, hayatını kaybeden Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'e Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına başsağlığı diledi.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarına değinen Işıkhan, "Soykırım yapan İsrail'in, artık uluslararası hukuk önünde hesap vermesi gerekmektedir." dedi.

Tezkereye ilişkin bilgi veren Işıkhan, haziran ayında düzenlenen ILO'nun 111. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda, Türkiye'nin de oyuyla 191 Sayılı Güvenli ve Sağlıklı Bir Çalışma Ortamı konulu Uluslararası Çalışma Sözleşmesi ve 207 sayılı Tavsiye Kararı ile Nitelikli Çıraklık konulu tavsiye kararının kabul edildiğini anımsattı.

Işıkhan, "2022 yılında ILO'nun Çalışma Yaşamında Temel İlke ve Haklar Çerçevesi'ne 'Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı' kavramı eklenmiştir. Söz konusu sözleşme ve tavsiye kararı ile öngörülen değişiklik önerileri, teknik ve şekilsel nitelikte olup uluslararası çalışma standartları bünyesinde bütünlük ve netlik sağlamayı amaçlamaktadır." dedi.

Bakan Işıkhan, "182 sayılı En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem Sözleşmesi" ve "187 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi"nde bahsedilen değişikliklerin kabulü amacıyla Bakanlık tarafından çalışmalara başlandığını söyledi. 111. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda kabul edilen ve bir diğer yol gösterici belge niteliğinde olan "208 sayılı Nitelikli Çıraklık konulu Tavsiye Kararının" ise çıraklık kavramına net bir tanım kazandırdığını dile getiren Işıkhan, hakları ve korunmaları da dahil olmak üzere nitelikli çıraklığa ilişkin yüksek standartların belirlediğini kaydetti.

Işıkhan ayrıca, ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo'nun, G-20 Zirvesi'nde, Türkiye'nin tahıl koridoru ile ilgili yaptığı çalışmalara ilişkin teşekkür ettiğini anımsattı.

“İŞSİZLİK ORANIMIZIN YÜZDE 7,5'E GERİLEMESİNİ HEDEFLEMEKTEYİZ"

Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatan Işıkhan, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi.

Depremin iş gücü piyasaları üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını vurgulayan Işıkhan, bu etkilerin en aza indirilmesi amacıyla hızlı bir şekilde çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında alınan tedbirler ile yaraları hızla sararak normalleşme çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Işıkhan, 2024 yılı içinde de deprem bölgesini ayağa kaldırmak için, işbaşı eğitim programları başta olmak üzere çalışmalara ve desteklere devam edeceklerini dile getirdi.

Küresel ve bölgesel düzeyde yaşanan jeopolitik gerilimler ve ekonomik dalgalanmaların yanı sıra salgın hastalıkların, doğal afetlerin, su, gıda ve enerji krizlerinin, yeni risk ve belirsizlikleri ortaya çıkardığı bir ortamda Türkiye'nin istihdamda ve iş gücüne katılımda görülen artış eğilimini sürdürmeyi başardığını vurgulayan Işıkhan, "Bu kapsamda, 2028 yılı sonuna kadar 5 milyon ilave istihdam sağlayarak işsizlik oranımızın yüzde 7,5'e gerilemesini hedeflemekteyiz." dedi.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ

Bakan Işıkhan, 2002 yılında 184 lira olan net asgari ücreti 2023 yılında 11 bin 402 liraya yükselttiklerini anımsattı. Işıkhan, 2024 yılı asgari ücretini tespit etmek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 11 Aralık'ta çalışmalarına başladığını belirterek, "Komisyondan çıkacak kararın herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz." ifadesini kullandı.

2016 yılında başlatılan Asgari Ücret Desteğini 2023 yılı temmuz ayı itibarıyla sigortalı başına aylık 500 liraya yükselttiklerini bildiren Işıkhan, 2023 yılının dokuz ayı için 1,7 milyon iş yerinde yaklaşık 24,8 milyar lira asgari ücret desteği verdiklerini kaydetti.

15 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 3600 ek gösterge düzenlemesi ile çalışan ve emekli 5,3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden belirlenmesini sağladıklarını hatırlatan Işıkhan, "Bununla beraber, birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak en kısa sürede hayata geçireceğiz." diye konuştu.

 

Bakan Işıkhan, bu yılın başında kamuda sözleşmeli olarak görev yapan 460 bin personeli de kadroya geçirdiklerini kaydetti.

"İŞKUR 1 MİLYON 99 BİN KİŞİNİN ÖZEL SEKTÖRDE İSTİHDAMINA ARACILIK ETTİ"

Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan çalışmalarla, 2002 yılında yüz binde 13,3 olan iş kazası ölüm oranının 2022 yılında yüz binde 6,6'ya düştüğünü söyledi.

2022 yılında istihdamda ve iş gücüne katılımda görülen artış eğiliminin 2023 yılının ekim ayında tarihi yüksek seviyelerine ulaştığını bildiren Işıkhan, şöyle konuştu: "Ekim 2023 itibarıyla son bir yılda; iş gücümüz 150 bin artarak 34,8 milyon, istihdamımız 737 bin artarak 31,9 milyon, işsiz sayımız 587 bin azalarak 3 milyon ve işsizlik oranımız 1,7 puan azalarak yüzde 8,5 olmuştur. Bu oran; son 11 yılın en düşük işsizlik seviyesidir. Ekim 2023 dönemi itibarıyla son bir yılda, genç işsizlik oranımız 4,9 puan düşerek yüzde 16,3 olarak gerçekleşmiştir."

2023 yılında ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranının 2,4 puan düşerek yüzde 24,2 düzeyinde gerçekleştiğini belirten Işıkhan, İŞKUR olarak 2023 yılının ocak-kasım döneminde 1 milyon 99 bin kişinin özel sektörde istihdamına aracılık ettiklerini söyledi.

"BÖLGEYE OLAN DESTEĞİMİZİ DAHA DA ARTIRACAĞIZ"

İşe yerleştirme hizmetlerini ve diğer aktif iş gücü piyasası programlarını özel politika gerektiren gruplara yönelik olarak yoğunlaştırdıklarını bildiren Işıkhan,"2002'den bu yana 4,4 milyon kadının, 466 bin engellinin ve 4,4 milyon gencin işe yerleşmesine aracılık ettik." ifadesini kullandı.

İşsizlik ödeneği kapsamında bugüne kadar 10 milyon 360 bin vatandaşa 67,5 milyar lira, kısa çalışma ödeneği kapsamında bugüne kadar yaklaşık 4 milyon 320 bin işçiye 38,2 milyar lira ödeme yaptıklarının kaydeden Işıkhan,"Özellikle deprem bölgesindeki illerimize yönelik olarak esneklikler sağlayarak bölgeye olan desteğimizi daha da artıracağız." dedi. Işıkhan, öncelikle gençler olmak üzere her ailede en az bir çalışan olmasını sağlayacak Hane Bazlı İstihdam Destek Sistemini hayata geçireceklerini söyledi.

"PRİM TABANINI GENİŞLETECEĞİZ"

2002 yılında, SGK gelirlerinin giderleri karşılama oranının yüzde 71,5 olduğunu anımsatan Işıkhan, bu oranın 2023 yılı sonunda ise yüzde 95 olarak gerçekleşmesini hedeflediklerini söyledi. Işıkhan, şöyle konuştu: "Aynı dönemde prim gelirlerinin, emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılama oranı 2002'de yüzde 60,9 iken, 2023 yıl sonunda yüzde 74,6'ya ulaştı. 2002 yılında SGK açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı yüzde 2,2 seviyesinde iken 2023 yıl sonunda yüzde 0,44'e ulaşmıştır. Bu veriler bizlere mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemine kavuştuğumuzu da göstermiştir."

Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminde sürdürülebilirliği daha da güçlendirmek amacıyla prim borçlarının takip ve tahsilat süreçlerini etkinleştireceklerini kaydetti. Işıkhan, "Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz." dedi.

2002 yılında nüfusun yüzde 70'inin sosyal güvenlik şemsiyesi altında olduğunu dile getiren Işıkhan, bu oranın 2023 yılında neredeyse yüzde 100'e ulaştığını belirtti. Işıkhan, "Bu, sosyal güvenlik sistemi açısından devrim niteliğinde." ifadesini kullandı.

Son yapılandırma uygulamasıyla SGK'nin 166 milyar lira alacağının yapılandırıldığını bildiren Işıkhan, kasım ayı itibarıyla bu alacağın 27 milyar lirasından fazlasının tahsil edildiğini söyledi.

"BUGÜN İTİBARIYLA 8 BİN 847 İLAÇ GERİ ÖDEME KAPSAMINDA"

Kamuoyunda EYT adıyla bilinen düzenlemeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Işıkhan, "EYT kapsamında düzenlemeden faydalanan kişi sayısı bugün itibarı ile yaklaşık 2 milyon." dedi.

Çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yaptıklarını anımsatan Işıkhan, "Çalışan emeklilerimiz için de kanun teklifi Meclis'te kabul edilip, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra ödemeleri iki gün içinde yapacak şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Yeni yılda bütçemiz doğrultusunda emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Işıkhan, ev kadınlarına isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim teşviki vermeyi ve küçük esnafın emeklilik prim gün sayısı şartını ise 7200 güne düşürmeyi planladıklarını bildirdi.

Işıkhan, bedeli ödenen ilaç sayılarına yönelik ise şu ifadeleri kullandı: "2000'li yıllarda bedeli ödenen ilaç sayısı 3 bin 986 iken, bugün itibarıyla 8 bin 847 ilaç geri ödeme kapsamındadır. Bunların dışında önümüzdeki dönemde akılcı ilaç kullanımını teşvik edecek, ilaç ve tedavi harcamalarını rasyonelleştirecek tedbirler alacağız."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti iktidarları döneminde en önemli önceliğin çalışanların enflasyona ezdirilmemesi olduğunu, 2002'de 184 lira olan net asgari ücretin, 2023'te 11 bin 402 liraya çıkarılarak enflasyondan arındırılmış şekilde reel olarak üç katına yükseltildiğini belirtti.

Tüm ücret gelirlerinin asgari ücrete kadar olan kısmından damga ve gelir vergilerinin kaldırıldığını hatırlatan Işıkhan, bunun gelir dağılımı ve vergi adaleti bakımından önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Bakan Işıkhan, "2002 yılında kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılamız 3 bin 608 dolar iken 2022'de 10 bin 659 dolar olmuştur. Yani yaklaşık 3 kat artmıştır. Dolayısıyla biz çalışanlarımıza ülkemizin büyüme oranlarıyla neredeyse birebir aynı düzeyde ücret düzeyini vermişiz. Bu, ülkemizin büyümesinden çalışanlarımızın da pay aldığı anlamına gelmektedir." diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücret komisyon çalışmalarına 11 Aralık'ta başlandığını anımsatan Işıkhan, yıl bitmeden komisyon çalışmalarının tamamlanacağına işaret etti.

Vedat Işıkhan, "Tüm paydaşlarımızla diyalog ve istişare halinde, açık yüreklilikle süreci yürütüyoruz. Çünkü biz emeğin kutsallığına inanıyoruz. Bizler emeğin aldığı ücreti artırmanın yolunun büyümeden ve istihdamın artmasından geçtiğini çok iyi biliyoruz. Hep diyoruz ve her zaman da diyeceğiz ne çalışanlarımızı, ne memurlarımızı, ne emeklilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz." dedi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı uyarınca, memurlar için, 2024 yılı için yüzde 15+yüzde 10, 2025 için yüzde 6 ve yüzde 5 maaş artışı yapılması ve enflasyon farkı verilmesinin kararlaştırıldığını belirten Işıkhan, son 5 aylık TÜİK verilerine göre, TÜFE'nin yüzde 33,66 olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Bakan Işıkhan, "Enflasyon farkıyla birlikte 2024 ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin edilmektedir. 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşı 2023'te 22 bin liraya çıkarılarak nominal olarak 56 kat, reel olarak da yüzde 266 oranında artış sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.

"KADIN İSTİHDAMI KONUSUNDA TÜRKİYE, EN PARLAK DÖNEMİNİ YAŞAMAKTADIR"

Kadınların iş gücü piyasasına girmesini desteklediklerini belirten Işıkhan, kadınların istihdamlarının artırılmasının öncelikli politikalar arasında yer aldığını kaydetti.

"Şu anda kadın istihdamı konusunda Türkiye en parlak dönemini yaşamaktadır." diyen Işıkhan, TÜİK verilerine göre 2002-2023 ekim ayı arasında kadın iş gücüne katılma oranının 7,8 puan artarak yüzde 35,7'ye, kadın istihdam oranının ise yüzde 31,6'ya çıktığını bildirdi.

Bakan Işıkhan, kadın iş gücünün 5 milyon kişi artarak 11,8 milyon kişiye yükseldiğini, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan kadın istihdam sayısının 10 milyon 476 bin olduğunu ifade etti.

Kovid-19'un başlangıcında 132 milyar lira olan İşsizlik Sigortası Fonu varlığının, Kovid-19 kapsamında çalışanları korumak adına yapılan ödemelerle 91 milyar liraya düştüğünü söyleyen Işıkhan, "Fon kaynaklarının doğru yatırım araçlarına yönlendirilmesiyle fon varlığımız bugün itibarıyla rekor seviyeye ulaşarak 192 milyar lira olmuştur." diye konuştu.

 
Çelik aday belirleme sürecini paylaştı
 
Ersoy Turizm ve Kültür stratejisini paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dadaş gençten örnek girişimcilik
İki üniversite mezunu 27 yaşındaki bir genç, 'herkes devlet memuru mu ...
Tarımda su verimliliği seferberliği
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği” ...
Özhaseki medeniyet ve şehir ilişkisini değerlendirdi
Özhaseki, "Bizim medeniyetimizde şehirlerin yeri apayrı. Şehirlerde ekonomi, ...
 
İl Sağlık ve Müftülük’ten örnek çalışma
Erzurum Sağlık Müdürlüğü ve İl Müftülüğü tarafından “intihar” konusunda ...
İl Sağlık KUDAKAF katılımcılarını bilgilendirdi
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü standı, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları ...
ETÜ’de sağlık yöneticiliği gündemi
Cumhuriyetin 100. Yılında Geçmişten Geleceğe Türkiye’de Sağlık Yöneticiliği ...
 
Göktaş ASHB’nin önceliklerini paylaştı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: "Ne dün ne bugün ...
Tunç arabuluculuk sitemi verilerini açıkladı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, ...
İMO 17. Dönem seçimini gerçekleştirecek
İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi 17.dönem yönetim kurulu seçimleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva