Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, arkeolojik kazıların ve bilimin, uygarlığın Anadolu’dan doğduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen “Uluslararası Doğu Anadolu-Güney Kafkasya Kültürleri Sempozyumu”nun açılış bildirisini sunan ve uzun yıllar Atatürk Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak da görev yapan Işıklı, kültür köklerini antik Yunan’a bağlayan Batı dünyasının gerçekleri germezlikten gelmeye devam ettiğini vurguladı.
AVRUPA HAYRANLIĞI VURGUSU
“Avrupa’dan nasihat almak, bütün işleri Avrupalıların emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa’nın ortaya koyduğu gibi görmek ve göstermek” yanlıştır diyen Işık, Türk bilim adamlarının kendi bulgularını ve değerlendirmelerini artık cesurca ortaya koymaları gerektiğini anlattı.
TARİHİN KÖKLERİ ANADOLU’DA
Atatürk’ün, “Hangi istiklal vardır ki ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!” sözünü hatırlatan Işık, şöyle devam etti:
“Avrupa kültürünün kökenleri antik Yunan’da değil, Anadolu’dadır. Bizim yaptığımız, yabancı bilim adamlarının yaptıkları çalışmalar, bu gerçeği açık bir şekilde ortaya koymuştur. Fakat Batı tezlerine inanan insanlar hâlâ var. Bu şaşkınlık verici bir durumdur. Ortaya koyduğumuz kanıtlara rağmen, bazı Türk bilim adamlarının da Batı tezlerine sorgulamaması hayretimizi daha da artırıyor.”
“Şu artık kesindir: Antik Yunan aslında Anadolu kökenli kültür ve uygarlık birikimlerinin bir ürünüdür” diyen Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“MÖ 1200-500’lerde biçimlenen uygarlığın Ege’nin doğu yakasında köklenmesini ve batıya sürgün sürüşünü sağlayan Anadolu halklarıdır. O kadar ki bugün Yunanistan’daki binyıllara uzanan mimarlık ve sanat tarihi bulguları ile daha eski dönemlerde Anadolu’daki uygarlık tarihine armağan edilen mimarlık ve sanat şaheserleri arasındaki etkileşim, Batı”nın kültür köklerinin Anadolu’dan türediğini belgeliyor. Bu konuda elimizde sayısız arkeolojik bulgu, mimarlık ve mekân kültürlerine ait yapısal değerler var. Dünya tarihinde kendi alanlarının ‘ilk’leri olarak; felsefede doğayı, mitolojik inançlara odaklı Atina’nın aksine, akılla ve özgür düşünceyle araştıran ve babası Karialı olan Thales’i, tarih yazımında yerli ad taşıyan Hekataios’u ve mimaride bir Hippodamos’u yetiştiren; çömlek boyamacılığında, Doğu Ege’de ve sömürgelerinde etkili özgün akımlar yaratan, heykelde Klasik’e geçişte Atina’ya öncülük eden, yazısı Klasik Dönem’de tüm Hellen halklarının yazısı olan ve eski adı Millavanda olan ve de halkı Karca konuşan bir millet, bunca zaman, nasıl ‘Yunan kenti’ sayılabildi?”
“Uygarlık Anadolu’da Doğdu” adlı çevirisi Batı dillerinde de yapılan kitabın yazarı Işık, kendi yürüttüğü arkeolojik kazılar ve bilimsel araştırmalarıyla ortaya çıkardığı arkeolojik ve tarihsel bulguları değerlendiren 20 kadar bilimsel makalenin de sahibi. Işık, her birini, kanıtlarını oluşturan antik resimler, çizimler, heykel ve heykelcikler, kutsal alanlara ait mekânsal oluşumlar, krokiler ve her türlü tarihi belgeyle birlikte çalışmalarını kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.