ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
11 Aralık 2009 Cuma - 03:49

İrlandalı şair’in Erzurum hayranlığı

GHA/ Türkiye’ye hiç gelmedi, Erzurum’u hiç görmedi; ama İrlandalı Şair James Clarence Mangan, sadece kitaplardan okuduğu Erzurum’u, bir sürgün şiirine konu etti.

İrlandalı şair’in Erzurum hayranlığı

İrlanda Milli Marşı’nın yazarı olan ve Oxford’un antolojisinde Türk şairleri arasında yer verilen Mangan, Türkiye’ye, Türkçeye ve Türk Edebiyata olan hayranlığıyla tanınırken, kendisinin, bir kez bile görmemesine rağmen Anadolu’yu anlattığı şiirleri, İrlandalı aydınları bile şaşkına döndürüyor.
//ERZURUM MANGAN’IN ŞİİRLERİNDE
İrlandalı aydınlardan olan yazar Peter Hird’in; “Mangan’ın yazdığı şiirler, en az bir Türk tarafından bu kadar güzel yazılabilir.” şeklindeki yorumu dikkat çekici bulunurken, Şair Mangan’ın, kendisini bir Erzurumlu ve Doğulu olarak hissederek yazdığı “Karamanian Exile” (Karamanlı Sürgün) isimli şiiri ise, eserlerinin gözdesi olarak adlandırıyor. Konya Karaman’dan, Erzurum’a savaşmak için gönderilen bir gencin, Erzurum’dan sılaya duyduğu özlemin anlatıldığı şiir, yolu İrlanda’nın başkenti Dublin’e düşen ve onun Aziz Stephan Meydanı’ndaki heykelini gören her edebiyatçının aklına, Anadolu’yu ve Erzurum’u getiriyor.
//MANGAN KİMDİR?
İrlanda ulusal marşının yazarı James Clarence Mangan, 1 Mayıs 1803’te Dublin'de doğdu. 20 Haziran 1849'da aynı kentte yaşama veda etti. Mangan’a, ünlü ‘Oxford Antologie English Verse’te İrlandalı şairler arasında değil, Türk şairleri başlığı altında yer verilirken, İrlanda'da doğup büyümüş, 4 bin kilometre uzaklıktaki Türkiye'ye de hiç gelmemiş bir şair olan Mangan’ın, Türkiye’ye ve Türk edebiyatına duyduğu ilgi de aktarılıyor.
Boş vakitlerini İrlanda şapkasını başına geçirip uzun yürüyüşler yapmakla geçirdiği, bu gezintiler sırasında eline geçen lügatlerden yararlanarak Latince, Almanca ve Türkçe öğrendiği sanılan Şair James Clarence Mangan’ın, bir yakınına, Türkçe ve Türk şiiriyle Almanca bir tercüme sayesinde tanıştığını anlattığı belirtiliyor. Çalıştığı kütüphanedeki görevini ihmal etmek pahasına bütün gününü Türkçe öğrenmeye ve Türkiye'yle ilgili kitaplar okumaya ayırdığı belirtilen Mangan, University Magazin isimli bir dergide, Türkiye üzerine yazılar yazmaya başladığı kaydediliyor. 
//TÜRK GİBİ ŞİİR
İrlandalı aydınlardan Peter Hird, Mangan’la ilgili düşüncelerini: “…Şüphe yok ki, Mangan’ın kendisini bir Türk yerine koyarak yazdığı eserler, İngiliz okuyucusunu şaşırtır. Çünkü bu şiirlerinde Mangan, İrlandalı vatandaşlarına değil, fakat Türk dostlarına hitap etmektedir. Bu bakımdan da okuyucusunu Türk Tarihi’ni biliyor kabul etmiş, Türkiye tarihine ait çeşitli telmihler yapmıştır. Mangan’ın yazdıklarını yazabilmek, hissettiklerini hissedebilmek e onun gibi düşünebilmek için kesinlikle bir Türk olmak gerekir…” şeklinde dile getiriyor.
Mangan’ın şiirlerinin gözdesi olarak nitelendirilen “Karamanian Exile” (Karamanlı Sürgün) isimli şiirinde, Karaman’dan Erzurum’a savaş için gönderilen bir gencin öyküsü, Türk edebiyatına ait bir tarzla anlatılıyor.
//MANGAN’IN ESERLERİ
 “Kan, kemik ve boğazlanmış erkekler/ Murad-ı Ekber/ Seni daima rüyalarımda görürüm, Karaman!/ Senin yüzlerce tepeni, binlerce dereni…/ Karaman, Karaman!..” diye başlayan “Karamanian Exile” (Karamanlı Sürgün) adlı şiirinde; Erzurum’un soğuk gecelerinde sılaya duyulan özlemin yaktığı ateşi anlatan Mangan’ın, “Üç Kalender” adlı şiiri ise, İrlandalı şairin Müslüman olmuş olabileceğini düşündürüyor. Söz konusu şiirde “Lâ ilâhe, illallah!, Boğaziçi, Emrah, Osman, şarap ve gül” gibi bu topraklara ait sesler ve motifler ustalıkla işlenirken, Mangan’ın bu şiiri kaleme alırken kendini bir Türk’ün yerine koyduğu anlaşılıyor. İşte Mangan’ın o şiiri: “Lâ ilâhe, illallah!.. Kuşlar gibi neşeli uçtuk/ Biz: Emrâh, Osman, Perizâd;/ Güldük, şakalaştık ve seyrettik./ Şarap, güller, neşe, türkü söyledik./ Bütün şöhretlerden vazgeçtik. Altın ve mücevhere değer vermedik hiç./ Lâ ilâhe, illallah!/ Boğaziçi, Boğaziçi Bize engel olmadı hiç/ Her gün neş’e içinde/ Yeşil Boğaziçi’ni bir yelkenliyle geçtik…”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
11 Aralık 2009 Cuma 14:58

Adam,Erzurum hayranı değil,Karaman hayranıymış:)))

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müze'den kolleksiyonclara destek
GHA/ Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, elinde tarihi niteliği bulunan ...
Aziziye Destanı Film oluyor…
İHA/1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nda milli direniş ve dirilişi ifade eden ...
Milli Ozan Reyhani anıldı
İHA/Aşıklık geleneğinin öncülerinden olan ve son yüzyılın büyük ozanları ...
 
Gençlere sanat fırsatı
GHA/ Erzurum’da sesine güvenen gençler, Gençlik Merkezi tarafından açılacak ...
Oltu öğrencilerde tiyatro sevinci
GHA/ Erzurum Şehir Tiyatrosu, Oltu ilçesindeki ilköğretim öğrencilerine ...
Erzurum ”genç” şehri
İHA/Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Erzurum’da 0-14 yaş grubunda ...
 
A.Ü.’den kariyerli etkinlik
GHA/Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Kariyer ...
2011 için dans kulübü kurdular
GHA/ Türkiye’de sadece 13 ilde bulunan Dans Spor Kulüpleri’nin 14’üncüsü, ...
Reyhani unutturulmayacak
Erzurum’un kültür markası olan Reyhani vefatının 3’üncü yılında bir panelle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva