FATİH ÇELİK
MUŞ (İHA) - Her yıl ot biçim mevsiminde Erzurum’un ilçe ve köylerinden Muş’un Varto ilçesine gelerek ot biçip parası kazanan vatandaşlar, yağmur sebebiyle ot biçilmemesinden ötürü iş bulamadıklarını söylediler.
Erzurum’dan Muş’un Varto ilçesine gelerek ücret karşılığı tırpanla ot biçip parası kazanmaya çalışan vatandaşlar, işsizlikten yakındılar. İlçede üç günden beri yağmur yağması sebebiyle ot biçmedikleri için iş yapamadıklarını söyleyen vatandaşlar, böyle bir yaz mevsimine hiç rastlamadıklarını söylediler. Ot biçmek için Varto’ya geldiklerini söyleyen Yusuf Bolyurt isimli vatandaş, “Erzurum il ve ilçesinde otlar Varto’ya oranla bir ay geç biçilmektedir. Bu sebeple biz de her yıl bir ay Varto’ya gelip ot biçerek para kazanıyoruz. Erzurum’da ot biçme mevsimi geldiği zaman da kendi ilçemize gidip çalışıyoruz. Bir haftadan beri Varto ilçesinde ırgat olarak çalışmak istememize rağmen yağmurdan yakınan arazi sahipleri bizi çalıştırmıyor haklı olarak. Geçen yıllarda da Varto’da ırgat olarak çalıştım. Geçen yıl çalıştığımız vatandaşlar ot yokluğundan yakınarak bizleri götürmediler. Şimdilik işsiz kalmış bulunmaktayız. Geçen yıllara oranla ot çok denecek kadar var. Vatandaşlarda para yok. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak için İstanbul'a gittik. Orada da iş yoktu. Artık ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağız bilemiyorum. Ot biçiminde çalışan bir tırpancının günlük yevmiyesi 50 ila 100 TL arasındadır. Ama bu yıl iş yok” dedi.
TIRPAN SATICILARI DERTLİ
Tırpan satışlarının yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Ercan Özkalkan isimli esnaf ise, “Yağmurla birlikte bu yıl tüm işlerin sekteye uğradığını görüyoruz. Biz esnaf olarak bu kuraklıktan en çok etkilenen kesim olduğumuz halde hiçbir sıkıntımız göz önüne alınmıyor. Ben geçen yıl bu zamanlarda müthiş bir şeklide tırpan sattım. Ama bu sene sezon olmasına rağmen daha bir tane tırpan dahi satamadım. Tırpanlarımız genel de Rus ve İtalyan tırpanları olduğundan vatandaşlar iyidir diye alıyordu. Biz de bu sene yine aynı malı getirdik. Anladığım kadarıyla hem yağmurdan dolayı ot biçen yok, hem de vatandaşlarda para olmadığı için alım gücünün düş