Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Koklear İmplant Ameliyatı sonrası çocuklara işitme cihazı takıldı
Doğuştan işitme kaybı olan çocukların yeniden duymalarını sağlayan ameliyat, geçtiğimiz aylarda doğuda ilk defa Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı tarafından yapılmıştı.
Yapılan ameliyatların üzerinden yaklaşık bir ay geçti ve ameliyatların ardından çocukların yeniden duyabilmeleri için ikinci aşama olan işitme cihazlarının takılmasıyla çocuklar ilk defa duymaya başladı.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Özgür Yörük’ün, Koklear İmplant Ameliyatını gerçekleştirdiği 3 çocuk, ameliyatların ardından takılan işitme cihazlarıyla ilk defa duymanın şaşkınlığını yaşadı.
2 buçuk yaşındaki Affan Ata Türk, işitme cihazının takılmasıyla birlikte ilk defa duyma hissini yaşadı ve ağlayarak tepki verdi. Şimdiye kadar hiç duymamış olan 2 buçuk yaşındaki Affan Ata, tedavi süreci tamamlandığında normal çocuklar gibi duymaya başlayacak.
İşitme cihazlarının yetkilileri, maliyeti yaklaşık 15 bin lirayı bulan işitme cihazlarının kullanımı ve bakımının nasıl yapılacağını da ailelere anlattı.
Doğu’da yapılan ilk Doğumsal İşitme Kaybı Ameliyatı ve sonrası hakkında bilgiler veren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Özgür Yörük, bir ay önce ameliyatta cildin altına cihazın iç parçasını yerleştirdiklerini ve vücudun bu iç parçayı kabul ettiğini, bir ay sonra da cildin üzerine yerleştirilen parçaya uyum gösterdiğini söyledi.
Bu durumun kendileri için de çok duygusal bir an olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yörük; “Artık anne babalar da artık çocuklarının duyabildiğini ve konuşabildiğini görecek. İşitme cihazının dış parçası, kırılması, düşmesi, arızalanması halinde 7 yıl içerisinde devlet bunu karşılıyor. Ancak ilk ameliyatın bütün masraflarını devlet karşılıyor. Dolayısıyla bu külfetli bir ameliyat diye sakın düşünmeyin. İhtiyacı olan çocukları bu fırsattan mahrum etmeyin. Biz bir yaş bir gün itibarıyla bu cihazı yasa gereği takabiliyoruz. Ne kadar erken takarsak o kadar iyi. Artık bu çocuk normal bir insan olacak. Duyma ve konuşma fonksiyonu yerine gelince bütün ihtiyaçlarını kendi giderebilecek ve topluma kazandırılmış olacak” şeklinde konuştu.