AK Parti Erzurum Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı, ulaşım alanındaki yeni Türkiye'nin hedeflerini anlattı. Bölünmüş yollar, otoyol ağı ve akıllı yol projelerinden bahseden Ilıcalı, "Marmarayla, 3. köprülerle bir taraftan kıtaları birleştirirken, bölünmüş yollarımızla, otoyollarımızla coğrafyalarımızı, insanımızı birleştirdik, kardeşlikleri geliştirdik” dedi.
Ulaştırma, tedarik zincirinin temelini oluşturduğundan, ekonomilerin en önemli unsuru olduğunu söyleyen Prof.Dr. Ilıcalı, iyi ulaştırma ağları iç pazarın düzgün şekilde işlemesine, ekonomik büyümeye ve refahın artırmasına doğrudan katkı sağladığını ve iyi bir ulaştırma ağının, ülkelerin kalkınmışlığı konusunda en önemli ölçütlerden birisi olduğunu ifade etti.
Ilıcalı, ulaştırmanın aynı zamanda çağdaş bir medeniyet ölçüsü olduğunu ve sağlam bir ulaştırma alt yapısının önemini bu şekilde belirtti:
“ Sağlam bir ulaşım alt yapısı toplumların ekonomik ve sosyal gelişimine, kültürel etkinliklerin yaygınlaşmasına ve insanların hareketliliğinin gelişmesine etki eder. Ulaştırmaya verilen değer ve “İnsan Odaklı Hizmet, Hizmet Odaklı İktidar” anlayışı ile 2002 yılında “Gidemediğin yer senin değildir” diyerek çıktığımız bu yolda, yolumuzu düzeltme, yolumuzu geliştirme ve insanımızı güvenli bir geleceğe emin adımlarla taşıma mücadelesi başlattık. Güçlü bir ulaştırma alt yapısı ile önce insana, sonra gönüllere erişebilmenin hesabını yaptık… Vatanımızın her köşesine ulaşarak, önce medeniyeti, ilgi ve alakayı sonra devletimizin sıcak, şefkatli yüzünü götürdük.”
ULAŞTIRMA BİZİM İÇİN “İNSANA ERİŞMEK” DEMEK
Ulaştırmaya bakışın, sadece coğrafi olarak erişebilirlikten ibaret olmadığı şeklinde düşünen Ilıcalı, ulaştırma bizim için “İnsana Erişmek” demek, erişilebilen her gönlün fethi demek anlamına geldiğini söyledi.
Ulaşımda övgü ile bahsedilmesi gereken yeniliklerle ilgili Ilıcalı şunları kaydetti:
“MARMARAY larla, 3.Köprülerle bir taraftan kıtaları birleştirirken, bölünmüş yollarımızla, otoyollarımızla coğrafyalarımızı, insanımızı birleştirdik, kardeşlikleri geliştirdik. Geldiğimiz bu nokta, iktidarıyla muhalefetiyle herkesin, her kesimin gururlandığı, övgüyle bahsettiği noktadır. Gerek karayolu, gerek havayolu, gerek demiryolu ve gerekse denizyolu taşımacılığında gerçekleştirilen atılımları görmemek ve bunlardan övgü ile bahsetmemek, gerçeği görememek demektir. Bu açıdan, hem Hükümetimizi ve hem de başta Sayın Bakanımız Binali YILDIRIM olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”
BÖLÜNMÜŞ YOLLARDA 2023 YILI İÇİN HEDEF 36 BİN 500 KM
Ulaşım Profesörü Ilıcalı,1923 yılında “Erişebilirliği Sağlayan Yollar” olarak çıkılan karayolu serüveni, 2003 yılında ülkemizin ihtiyaç duyduğu güvenli, ekonomik ve rahat bir karayolu ulaşımını sağlamak ve trafik kazalarını asgariye indirmek için “Bölünmüş Yollar” anlayışı ile devam ettiğini belirtti.
2013 yılından itibaren ise çağın gereklerine ve teknolojik gelişmelere paralel olarak “Akıllı Yollar” anlayışı yatırımlarda kendisini gösterdiğini dile getiren Ilıcalı cümlelerine şöyle devam etti:
“Tüm bu süreçte, yani 2003-2015 yılları arasında 2015 yılı fiyatlarıyla toplam 145 Milyar 326 Milyon TL harcama gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında ise 20 Milyar 335 Milyon TL harcanmış ve birçok proje hayata geçirilmiştir. Bu kadar para ile ne mi yapıldı peki? İnsana yatırım yapıldı, geleceğimize, umudumuza uzanan yollar yapıldı. Otobanlar, Bölünmüş yollar, devlet yolları, köprüler tüneller, mega projeler… 2003 yılına kadar sadece 6 bin 101 km bölünmüş yol yapılabilmişken, 13 yılda 18 bin 179 km bölünmüş yol yapıldı. Sadece 6 ili birbirine bağlayan bölünmüş yol ağı varken, 75 ilimizi birbirine bağlayan bölünmüş yol ağına sahip olduk. Kıtaları birleştirdik, bölgeleri birleştirdik, gönülleri birleştirdik, geldiğimiz noktada 24 bin 280 km bölünmüş yol altyapısı ile hizmet veren bir ülke olduk. Yol ağımızın % 36,5 bölünmüş yollardan oluşmakta iken, ağımızdaki trafiğin % 80’i bölünmüş yollarla sağlanmaktadır. Bu trafik dağılımı bölünmüş yol yatırımlarının iyi planlandığını da göstermektedir.”
Bölünmüş yollar ile trafik güvenliğinde iyileşme sağlandığını belirten Mustafa Ilıcalı: “ Nitekim ana arter olan bazı yolların bölünmüş yol haline getirilmesi ile trafik güvenliğinde çok büyük bir iyileşme sağlanmıştır. İstatistiki olarak bakıldığında 100 milyon taşıt-km başına düşen can kaybı 2003 yılına nazaran % 62 oranında azalmıştır.Bölünmüş yollar sayesinde, kesintisiz trafik akışıyla seyahat eden vatandaşlarımızın yıllık 203 milyon saat zaman ile yaklaşık 1 Milyar 233 milyon litre akaryakıt tasarrufu olmuştur. Seyahat süresindeki kısalmalardan yaklaşık 7 milyar 590 milyon TL işgücü tasarrufu, akaryakıt tasarrufundan ise yaklaşık 4 milyar 500 milyon TL olmak üzere toplam yıllık 12 milyar 90 milyon TL ekonomik fayda sağlanmıştır. Bunların yanı sıra emisyon salınımından da 3,25 milyon ton azalma sağlanmıştır. Allah’ın izni ile bölünmüş yolarımızı 2019 yılında 30.000 km’ye, 2023 yılında ise 36.500 km’ye ulaştırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
2023 OTOYOL PROJELERİ İLE OTOYOL AĞI GENİŞLEYECEK
Hükümetin ve ilgili bakanlığın otoyol çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini belirten Ilıcalı otoyol ağı ile ilgili hedefleri:
“Otoyol çalışmaları da hız kesmeden devam etmektedir. 2003-2015 yılları arasında yapılan çalışmalarla 575 km Otoyol yapılmış ve otoyol ağımız 2.289 km’ye ulaşmıştır. Avrupa’yı, Kafkaslara, Ortadoğu'ya ve Orta Asya’ya bağlayan, köprü konumundaki Türkiye’nin, batıdan doğuya kesintisiz ulaşım imkânını sağlayacak otoyol ağının oluşturulması ihtiyacı ile 2023 otoyol proje hedefleri belirlenmiştir. Kamu-özel sektör işbirliği ve Yap İşlet Devret finansman modeli ile gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz 5.511 km uzunluğundaki otoyol projelerinin hayata geçirilmesiyle Türkiye’nin otoyol ağı 7.800 km uzunluğa erişecektir. Ulaşım 2023’te altın çağını yaşayacak” bu şekilde anlattı.