Erzurum İl Özel İdaresi, İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki 13 büyükşehir içinde spor yatırımıyla ilk sırada, sosyal hizmet yatırımlarında üçüncü sırada yer aldı.
İstatistikçiler tarafından Türkiye 2008 faaliyet raporları incelenerek hazırlanan rapora göre Samsun İl Özel İdaresi eğitime yatırdığı yüzde 80.03'lük payla ilk sırada yer alıyor. En düşük yatırım oranı ise yüzde 13,98'lik oranla Diyarbakır'a ait.
//OMÜ ÇALIŞMASI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Samsun Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Naci Murat ve Arş. Gör. Sena Sengir'den oluşan 3 kişilik ekip, il özel idarelerinin faaliyet raporlarını inceledi. İl özel idarelerini birbiri ile kıyaslamak için pek çok kriter olmasına rağmen incelenen faaliyet raporlarında bu kriterlere ilişkin yeterli bilgiye ulaşılmadığı ifade edildi. Kıyaslama yapılacak 10 kriter arasında sadece araç ve iş makineleri, fonksiyonel sınıflandırmaya göre gider bütçesi ile personelin statü ve hizmet sınıflarına göre dağılımı yer aldığı kaydedildi. Bu durumda il özel idare bütçe giderlerini fonksiyonel sınıflandırmaya göre ele alan istatistikçiler; eğitim, sağlık, kültür, spor, tarım, sosyal, çevre ve orman, bayındırlık, emniyet ve sivil savunma hizmetleri gibi fonksiyonel konuları irdeledi.
//İL ÖZEL İDARELERİ BÜTÇE AÇILIMI
İl özel idareleri bütçelerinden eğitim hizmetlerine yapılan harcamalar incelendiğinde Samsun İl Özel İdaresi, yüzde 80,03'lük bir payla birinci sırada yer aldı. Gaziantep yüzde 75,63'lük bir oranla ikinci, Kocaeli yüzde 66,32'lik bir oranla üçüncü sırada yer alırken, Diyarbakır yüzde 13,98'lik bir oranla son sırada yer aldı.
//SAĞLIK VE BAYINDIRLIK
İl Özel İdareleri bütçelerinden sağlık hizmetlerine yapılan harcamalar dikkate alındığında, Sakarya İl Özel İdaresi yüzde 36,62'lik oranla birinci, İstanbul yüzde 35,68 ile ikinci ve Kocaeli de yüzde 18,3 ile üçüncü sırada yer alırken, Kayseri ise 13 il arasından yüzde 0, 31 ile son sırada yer aldı.
Yine Sakarya İl Özel İdaresi, bayındırlık hizmetinde yüzde 1,38 ile ilk sırada geldi. İzmir, yüzde1,03 ile ikinci ve Antalya'da yüzde 0,86 ile üçüncü sırada yer alırken, Kayseri ili son sırada yer buldu.
//KÜLTÜR
Kültür hizmetlerine yapılan harcamaların incelenmesinde Antalya yüzde 18,15'lik oranla birinci, Sakarya yüzde 17,75 ile ikinci ve İzmir ise yüzde 7,57'lik oranla üçüncü sırada yer aldı. Erzurum yüzde 0,81 ile son sırada kaldı.
Kış olimpiyatlarına hazırlanan Erzurum ili, gençlik ve spor hizmetlerine yapılan harcamalarda ise yüzde 10,22 ile birinci oldu. Erzurum'u yüzde 7,44 ile Gaziantep, yüzde 7,17 ile de İstanbul ili takip etti. Antalya, Kayseri ve Samsun İl Özel İdarelerinin faaliyet raporlarında gençlik ve spor hizmeti kısmında bilgi yer almadı.
//TARIM, ÇEVRE VE ORMAN
İl özel idareleri bütçelerinden tarım hizmetlerine yapılan harcamalar incelendiğinde Kayseri İl Özel İdaresi yüzde 60,66 ile birinci sırada yer aldı. Eskişehir yüzde 37,2 ile ikinci ve Diyarbakır da yüzde 26,65 ile üçüncü sırada geliyor. İzmir yüzde 0,04 ile son sırada yer aldı.
Yine Kayseri İl Özel İdaresi, çevre ve orman hizmetlerinde yüzde 13,11 ile ilk sırada yer aldı. Kayseri'yi yüzde 4,48 ile Eskişehir takip ederken, Diyarbakır'da yüzde 2,25 ile üçüncü sırada yer aldı. Gaziantep ili de son sırada kaldı.
//SOSYAL HİZMETLER
İstanbul İl Özel İdaresi sosyal hizmetler alanında yüzde 7,44 ile ilk sırada yer alırken, İzmir yüzde 3,89 ikinci ve Ankara da yüzde 2.24 ile üçüncü sırada kaldı. Gaziantep, yüzde 0,0003 ile son sıraya demir attı.
Eskişehir İl Özel İdaresi, emniyet hizmetlerine yüzde 15,48 bütçe ile ilk, İzmir yüzde 6,68 ile ikinci ve Samsun ili yüzde 1,43 ile üçüncü, Erzurum ili de son sırada yer aldı.
Yine sivil savunma hizmetlerinde Eskişehir Özel İdaresi, yüzde 5,23 ile ilk sırada, İzmir yüzde 4,9 ile ikinci ve Erzurum'da yüzde 2,97 ile üçüncü sırada geldi.