SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Kayseri’de kaybolan 3 çocuğun cesedinin bulunmasının ardından yeniden başlayan idam tartışmaları, Erzurum’da da gündem oldu. Erzurum Barosu avukatlarından Naci Turan, “Bazen öyle suçlar işleniyor ki; insan vicdanı buna tahammül edemiyor, haliyle intikam ve öç alma duyguları galebe çalıyor.” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kadar sıçrayan idam tartışmalarını, Erzurum Barosu avukatlarından Naci Turan da değerlendirdi. Turan, Avrupa Birliği (AB) Müktesebatı gereğince Türkiye’de idam cezasının kaldırıldığını hatırlatarak, söz konusu ceza yönteminin bu nedenle uygulanamayacağını belirtti. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) demokrasinin beşiği olarak kabul edilmesine rağmen, bu ülkenin birçok eyaletinde idam cezasının halen geçerli bir ceza yöntemi olduğuna dikkati çeken Naci Turan, “Bazen öyle suçlar işleniyor ki, bunu vicdan kabul etmiyor. İnsanda intikam ve öç alma duyguları galebe çalıyor ve idam cezasından yana tercih yapılıyor. Orada insanlar, suç işleyen caniler ve idamlık alçaklar için ‘bu canilere benim ödediğim vergilerle hapishanelerde bakılmasın’ diye düşünüyor.” şeklinde konuştu.
Dünyanın döndüğü ve insanlığın var olduğu müddetçe suç ve suçluluğun daim olacağına dikkati çeken Turan, asıl büyük önem taşıyan hususun, suçların azaltılması olduğunu kaydetti.
HUKUKİ AÇIDAN MANTIKLI OLAN; AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİSTİR
Bir suçun işlenmesinde toplumun olduğu kadar, siyasi iktidarın da büyük bir rolünün bulunduğunu vurgulayan Naci Turan, “İşte bu roller dağıtıldığında, idam cezası yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hukuki açıdan bana daha mantıklı geliyor. Bütün toplum, herkes, fert-fert, cemiyetler, partiler kurum ve kuruluşlar, özellikle de siyasi iktidarın kendisini sorgulayarak, suçların artmasındaki sorumluluklarını ya da azalmasındaki katkılarını sorgulamaları gerekmektedir. Olaya bu yönüyle bakılırsa, işlenen suçların azaltılması mümkün olabilir.” dedi.