Palandöken, Yakutiye, Aziziye, Köprüköy, Tekman, Pasinler, Karaçoban, Karayazı, Horasan, Hınıs, İspir ve Aşkale ilçelerinde süne ve kımıl gibi zararlılarla mücadele seferberliği başlatan Tarım İl Müdürlüğü, söz konusu ilçelerde 71 bin adet muhtelif ağaç dikimi gerçekleştirdi. Yürütülen program çerçevesinde Erzurum’un Horasan ilçesine bağlı Aşağı Kızılca Köyü’ne çıkarma yapan Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, köylülere hem süne ve kımıl zararlılarını, hem de mücadele projesini anlattılar.
// HORASAN’DA ÇİFTÇİ EĞİTİMİ
“Süne ve Kımıl Mücadelesine Biyolojik Destek Amaçlı Ağaçlandırma Projesi”nin uygulanacağı Aşağı Kızılca Köyü’nde düzenlenen törene, Horasan Kaymakamı Mahmut Ağbal ve Belediye Başkanı Hatem Bastem de katılırken, açılış konuşması Tarım İl Müdür Yardımcısı Uysal Fayet Örbay tarafından yapıldı. Köylülere ve katılımcılara “Süne ve Kımıl Mücadelesine Biyolojik Destek Amaçlı Ağaçlandırma Projesi” hakkında bilgiler aktaran Örbay, “Süne ve Kımıl zararlısının ilimizdeki yoğunluğu kimyasal mücadele yapma yoğunluğunda değildir. Ancak bu zararlı ile bulaşık olan Ağrı iline komşu olan ilçelerimiz risk altındadır. Söz konusu projenin uygulanmasındaki temel amaç ise, bu zararlılar için risk oluşabilecek alanlarda ağaçlandırma faaliyetlerinin artırılmasıyla çeşitli zararlıların doğal düşmanı olan faydalı böceklerin varlığının korunması amaçlanmaktadır.” diye konuştu.
//35 BİN FİDAN EKİLDİ
2006 yılından bu yana yürütülen mücadele programı çerçevesinde Palandöken, Yakutiye, Aziziye, Köprüköy, Tekman, Pasinler, Karaçoban, Karayazı, Horasan, Hınıs, İspir ve Aşkale ilçelerinde süne ve kımıl gibi zararlılarla mücadele çalışması başlattıklarını anlatan Örbay, bu ilçelerde akçaağaç, sarıçam, yalancı akasya ve iğde gibi türlerden oluşan toplam 71 bin fidan diktiklerini dile bildirdi. 2010 yılında ise, toplam 35 bin adet tüplü sarıçam fidanı dağıtımının gerçekleştirilerek dikiminin sağlandığını anlatan Örbay, ağaçlandırmanın, zararlılarla mücadelede izlenebilecek en iyi yöntem olduğunu kaydetti.
Horasan Kaymakamı Mahmut Ağbal’ın da bir konuşma yaptığı törenin ardından Aşağı Kızılca Köyü’nde yaban eriği, yalancı akasya, iğde, ahlat, mahlep, badem ve kuşburnu gibi türlerden oluşan fidanlar toprakla buluşturuldu. Köylüler, kendilerine dağıtılan fidanları dikmek için birbirleriyle adeta yarış verirlerken, ellerindeki kürek ve kazmalarla çocuklar da renkli görüntüler oluşturdu.