Erzurum’da üç gündür devam eden İç Güvenliğin Sivil Gözetiminde Medya, Vatandaş ve Kolluk Kuvvetleri İlişkisi Toplantısı dün sona erdi.Toplantıda güvenlik kurumlarının şeffaflığı ve hesap verilebilirliğini sağlayacak mekanizmalar, medya ile tanımlanmaya çalışıldı. Toplantıda ayrıca, kamuoyunun haberdar edilen konumdan, haberi talep eden konuma geçişinin desteklenmesine dair olası problemler masaya yatırıldı. Bu bağlamda, vatandaşların bir parçası olabildiği sivil gözetim sürecinin basın-yayın kuruluşları arasında yaygınlaştırılması ve Anayasa ile güvence altına alınan haberleşme özgürlüğünün kullanımında tüm paydaşların sivil gözetim sürecine dahil edilmesi amaçlandı.
KOLLUK KUVVETLERİ VE MEDYA, SUNUMU
Toplantının 3. etabı olan bugünkü oturumlarında Sivil Toplum Örgütleri, Kolluk Kuvvetleri ve Medya’nın iki oturum şeklinde sunumları yapıldı. Doç. Dr. Ruhdan Uzun Moderatörlüğünde yapılan oturumda STK’nın Kolluk Kuvvetleriyle olan ilişkilerindeki açılımları ele alınırken, Gazeteci Yazar Mehmet Altan Moderatörlüğünde ki diğer oturumda ise Sivil Toplum Örgütlerinin İç Güvenlik Gözetiminin bilgilendirilmesi, doğru habercilik, vatandaşın insan hakları, sorumlulukları ve bilgilendirilmeleri konuları tartışıldı.
ROCHE’DEN DEĞERLENDİRME
Toplantının kapanış bölümünde ise kapsamlı bir değerlendirme yapıldı. İlk değerlendirmeyi yapan Proje Baş Teknik Danışmanı Sebastian Roche Erzurum toplantısında sorunların detaylarıyla olumlu bir şekilde tartışıldığını ve ortamdan oldukça memnun olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu proje aslında demokrasileşme ve sivilleşme yolunda güzel bir adımdır. İstanbul, Niğde ve son olarak Erzurum Valiliği’nin desteğiyle bu projeyi hayata geçirdik. Sivil gözetimde medya en önemli kurumdur. Medyanın bilgi verme görevi bizim için çok önemlidir. Doğru bilgilendirme ve doğru haber almada kurumlar arası bağdaşmayı güzel bir şekilde gerçekleştireceğine inanıyorum. Bundan sonraki yol haritamız, basının konular üzerindeki araştırmaları kolaylaştırmasıdır.”
ŞEN,FARKLILIKLARIN GÜZELLİĞİNE DEĞİNDİ
UNDP Program Müdürü Leyla şen ise yaptığı değerlendirmede, Erzurum’daki toplantının çok verimli geçtiğini, bu toplantıların farklı düşünceleri evrensel olduğunu, farklılıkların ayrı olmasının da bir güzellik teşkil ettiğini söyledi.
SONUÇ BİLDİRGESİ
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Daire Başkanı ve Proje Koordinatörü Rahmi Doğan ise Erzurum’daki toplantıdan güzel fikirlerin çıktığını söyledi. Doğan, Bakanlık olarak bu üç ildeki toplantıların sivil gözetimin işlerliğini yürütmede iç güvenlik, sivil güvenlik, bakanlık ve medya ayağı, haberi almada ve kitlesine ulaştırmada ki tespit edilen problemlerin dikkate aldıklarını belirterek, mevcut mekanizmaların hayata geçirilerek, iyileştirilmesi yönünde araştırmalar yapılacağını ve sağlıklı görüşlerin değerlendirilerek uygulamaya geçirileceğini söyledi.
VALİ BULUT’TAN TOPLUMSAL ŞEFFAFLIK VURGUSU
Oturumun son konuşmacısı ise Vali Sami Bulut oldu. Vali Bulut, Erzurum’daki toplantının verimli geçtiğini umduğunu belirterek; “İç güvenliği sivil gözetiminin program toplantılarının iyi geçtiğini görüyorum. Üç gün süren toplantıda güzel fikirlerin ortaya çıktığı inancındayım. Demokrasinin iyi işlemesi, çağdaş medeniyeti yakalamada, batı medeniyetine ulaşmada iyi bir adım olarak görüyorum. Demokratik katılım ve evrensel hukukun hayata geçirilmesi için yüzümüzü batıya döndük. AB’ye katılım sürecinde mevzuatımızda önemli değişme ve gelişmeler oldu. Bu projenin amacı yanlış davranışta bulunan kesimleri nasıl en aza indiririz şeklindedir. Bunda da başarılı olacağımızı umuyorum. Ama sosyal konularda hemen sonuç alınamayabilir. Belki de sonuçları bir kuşak sonra alınacaktır. Şeffaf ve eleştiriye açık olmayan toplumlarda, toplum yararından ve kişi memnuniyetinden bahsetmek pek mümkün değildir. Bunun için de biz yöneticilerin istediği vatandaş memnuniyetini esas almaktır. Ümit ediyorum ki bu proje demokrasi kültürünü ve paylaşımcılığın artmasına katkı sağlayacaktır” dedi.
SONUÇLAR RAPORLAŞTIRILACAK
Bu arada, konuların masaya yatırıldığı ve sorunların tespit edildiği bu projenin Erzurum ayağı, hazırlanacak bir raporla İçişleri Bakanlığı’na gönderilecek. Burada yapılacak değerlendirme ve incelemeden sonra Ankara’da Ekim ayında güvenlik muhabirlerine yönelik bir masa toplantısı daha gerçekleştirilecek.