Hipertansiyonlu sayısında artış var
Ulusal Hipertansiyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, Türkiye'deki hipertansiyonlu sayısının 20 milyona ulaştığını söyledi.Sağlıker, hipertansiyonun bir kaç yıl öncesine kadar yüzde 23 civarında olan görülme sıklığının, yüzde 30'lara ulaştığını ifade etti.
Hastalığın artmasındaki nedenlerin başında stresin geldiğini belirten Sağlıker, "Her yaşta görülebilen hipertansiyon, çağın en önemli hastalıkları arasında yer alıyor. Stres, hayat pahalılığı ve düzensiz beslenmenin tetiklediği hipertansiyonlu sayısı ise her geçen gün artıyor. Son araştırmalarımıza göre, Türkiye'deki hipertansiyonlu sayısı 20 milyona ulaştı" dedi.
Tansiyonun ciddi ve kontrol altında tutulması gereken bir hastalık olduğunu belirten Sağlıker, yüksek tansiyonun ise körlük, beyin kanaması, felç, damar tıkanıklığı gibi sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
TANSİYON NORMLARI
Normal tansiyon değerlerinin 120'ye 80 milimetre civa basıncı olduğunu anımsatan Sağlıker, "Halk deyimi ile 12'ye 8 olan değer, 14'e 9'u bulur ve geçerse tehlikeli boyuttadır. 16'ya 10'u bulursa daha ciddi boyuttadır, 18'e 11 ise korkunçtur" dedi.
Hipertansiyonun teşhisinin artık kolay konulduğunu ve tedavisinin başarıyla yapıldığını ifade eden Sağlıker, şöyle konuştu:"Sağlıklı şekilde yapılacak tansiyon ölçümü kişinin hipertansiyon olup olmadığı hakkında bilgi verir. Kişi, hipertansiyon olduğunu baş ağrısıyla anlayabilir. Eğer bir kişide hipertansiyon varsa, enseden başlayan ve tepeye vuran baş ağrıları olur. Baş dönmesi, kalpte çarpındı, göğüs sıkışması, göz kararması, burun kanaması, görme bozuklukları da diğer belirgin özellikleridir. Kim bunlarla karşılaşırsa hemen bir uzmana görünmeli ve kan basıncını mutlaka tespit ettirmelidir."
"SPOR YAPIN, ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN"
Hastalığın her yaşta görülebileceği gibi özellikle 35-40 yaşından sonra daha sıklıkla ortaya çıktığını hatırlatan Sağlıker, hipertansiyon tehlikesi bulunan kişilerin alkol ve sigarayı mutlaka bırakması gerektiğini söyledi. Beslenmede organik gıdaların tercih edilmesinin önemine değinen Sağlıker, "Eğer hipertansiyon tehlikesi ile yaşamak istemiyorsak, stresten ve tartışmadan uzak durmalı; günde 45 dakika da spor yapmalıyız" diye konuştu. Prof. Dr. Sağlıker, aşırı kilolardan korunmak gerektiğini, vücudun ideal kilosunda olması gerektiğini vurguladı.