ERZURUM (GHA) – Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği tarafından yapılan asansör denetimlerinden ürkütücü sonuçlar çıktı. Denetlemelerin sonuçlarına göre; Erzurum’daki asansörlerin neredeyse yarısına yakın bir bölümü can güvenliği açısından büyük risk taşıyor.
Bina için aktarım hizmetlerinin vazgeçilmez aracı olan asansörlerin, aynı zamanda tekniğe aykırı durumlarda can güvenliği açısından çok büyük bir risk oluşturdukları bildirildi. Makina Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliği’nin Yakutiye ve Palandöken ilçelerinde yaptığı asansör denetimleri ise, bu korkunç gerçeği adeta gözler önüne serdi. Yakutiye ilçesindeki konut ve kurumlarda kullanılan 205 asansörden 115’inin, can güvenliği riski taşıdığı ortaya çıkarken, aynı durumun Palandöken ilçesi için de geçerli olduğu kaydedildi. Palandöken’de ise, 230 asansörden 90’ının, kullanılmasında kesinlikle sakınca görüldüğü belirtildi. MMO Erzurum İl Temsilcisi Nejmi Furunci, geçtiğimiz yıl yapılan asansör denetimlerine ait sonuç raporunu açıkladı. Furunci, her yıl rutin olarak denetlenen asansörlerle ilgili olarak, “Üzülerek ifade etmek isteriz ki, Erzurum’daki konut ve kurumlarda kullanılan asansörlerin neredeyse yarısı, can güvenliği açısından büyük risk taşıyor.” dedi.
YAKUTİYE İLÇESİNDEKİ ASANSÖRLERİN YARISINDAN FAZLASINA KIRMIZI ETİKET
Denetlenen asansörleri, sakınca durumuna göre kırmızı, mavi ve yeşil etiketlerle kategorize ettiklerine dikkati çeken Furunci, “Çok ciddi incelemeler yaparak denetlediğimiz asansörlere, durumlarına göre yeşil, kırmızı ya da mavi etiket yapıştırıyoruz. Kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmayan asansörlere yeşil etiket, eksiklik ve hataların acilen giderilmesini gerektiren asansörlere mavi etiket ve eksikliklerle hataların giderilmesine dek kullanılması sakıncalı olan asansörlere ise, kırmızı etiket yapıştırıyoruz.” diye konuştu.
Yakutiye ilçesinde aktif bir biçimde kullanılan 205 asansörün denetimden geçirildiğini ve elde ettikleri sonuçların dikkat çekici olduğunu anlatan Furunci, “İlçede 205 asansör bulunuyor ve hepsini tek tek denetimden geçirdik. Buna göre Yakutiye ilçesindeki konut ve kurumlarda kullanılan 115 asansöre kırmızı etiket yapıştırmak durumunda kaldık. Bu asansörlerin can güvenliği açısından kullanımında büyük sakıncalar var.” dedi. İlçedeki 50 asansöre mavi, 40 asansöre ise, yeşil etiket yapıştırdıklarını kaydeden Furunci, “205 asansör içerisinden sadece 45’inin kullanıma uygunluk arzediyor olması, gerçekten vahim bir durumdur.” ifadesini kullandı.
PALANDÖKEN İLÇESİNDEKİ 230 ASANSÖRDEN 90’I TEHLİKELİ…
Palandöken ilçesindeki denetimlere ait sonuçları da açıklayan Furunci, 230 asansörün bulunduğu ilçede, 90 asansöre kırmızı, 90 asansöre yeşil ve 50 asansöre de, mavi etiket yapıştırdıklarını bildirdi.
Furunci, “Basit bir aktarım aracı olarak görülen asansörler, tekniğe aykırı durumlarda maalesef can kaybına varan kazalara bile neden olabiliyorlar. Kaldı ki, asansörler yüzünden yaşamlarını kaybeden insanlara halen daha rastlanabilmektedir. Bu nedenle hem konut ve kurum yöneticilerinin, hem de belediyelerin, asansörlerin denetimi ve gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı konusunda hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Makina Mühendisleri Erzurum Temsilciliği olarak, bu konuda biz elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.