Turkcell, hayata geçirdiği “Ekonomiye Kadın Gücü” adlı projesiyle dar gelirli girişimci kadınlara umut ışığı oluyor.
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, kadınlara eşit fırsat sağlandığında yapabileceklerini herkesin çok iyi bildiğine dikkat çekti. “Dünyanın hemen her ülkesinde kadınlar, hayatlarında ekonomik güçlükler ve fırsat eşitsizlikleriyle karşılaşıyor” diyen Sevilengül, “TÜİK’in Hane Halkı İş Gücü verilerine göre, Türkiye’de 37 milyonluk kadın nüfusu var. Ancak sadece 7 milyonu çalışıyor. Her 5 kadından biri yoksulluk sınırında. Okuryazar olmayan veya okul bitirmeyen kadınlarda bu oran yüzde 30’lara çıkıyor. En gelişmiş 20 ülkede kadınların işgücüne katılım oranı ortalama yüzde 51 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 28. Bu tablo, ekonomiye dahil olamamış gizli bir potansiyele işaret ediyor. Küçücük desteklerle kadınların hayallerinin gerçek olmasının, hayatlarının değişmesinin mümkün olduğunu biliyoruz. Bunun için ne yapabiliriz, Turkcell’in imkanlarını, teknolojisini nasıl kullanırız diye düşündük. Böylece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile iş birliğine giderek “Ekonomiye Kadın Gücü” projesini Eylül 2012’de hayata geçirdik. Turkcell olarak teknolojimizi ve inovatif çözümlerimizi devreye sokarak, dünyada ilk defa bir mobil operatörle mikrofinans kuruluşunun bir araya gelmesiyle girişimci kadınlarımız için “Cepten kalkınma seferberliği” başlattık” ifadelerini kullandı.
“ŞU ANA KADAR 70 BİN KADIN TURKCELL’İN TEKNOLOJİ VE İLETİŞİM GÜCÜYLE BULUŞTU”
Sevilengül, “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi kapsamında, Iğdır’dan Edirne’ye Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınların el emeği göz nuru ürünler ürettiğine dikkat çekerek, projeyi hayata geçirdikleri Eylül 2012’den bu yana geçen zaman içinde 70 bin kadın girişimcinin Turkcell’in teknoloji ve iletişim gücüyle buluştuğunu aktardı.
Kadınların el emeği ürünlerini sergileyebilecekleri ve satabilecekleri bir kanal oluşturduklarını anlatan Sevilengül, “Kadınlarımızın ürettiği el emeği ürünlerin alıcıyla nasıl buluşturulacağı projenin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyordu. Bu noktadan yola çıktık ve kadın girişimcilerimize yeni bir pazarlama kanalı oluşturduk. “Turkcell El Emeği Pazaryeri” internet sitesini, kadınlarımızın el emeği ürünlerini sergileyebilecekleri, el yapımı-yöresel ürün arayanlara satabilecekleri bir kanal olarak hayata geçirdik. Artık 70 bin kadın girişimcimiz Turkcell El Emeği Pazar Yeri sayesinde tüm Türkiye’den alıcılara direkt ulaşabiliyor, daha çok üretip kazanıyor. Ayrıca projeden faydalanan girişimci kadınların ürünlerini önde gelen elektronik ticaret sitesi n11.com ile yaptığımız işbirliği sayesinde Turkcell El Emeği Mağazası’nda da milyonların beğenisine sunmuş durumdayız. Bunun dışında mikrokredi alarak kendi işini kuran kadınlara Turkcell’in Mobil Eğitim altyapısı kullanılarak kendilerini daha fazla geliştirmeleri için mobil eğitimler verdik. Temel satış-pazarlama, temel iletişim ve finansal okuryazarlık gibi konularda verdiğimiz eğitimlerle kadınların işlerini büyütebilmelerini hedefledik. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Samsun, Sinop, Denizli, Şanlıurfa, Tokat ve Aydın olmak üzere 10 ilde 11 ayrı programla toplam 500 girişimci kadına Özyeğin Üniversitesi eğitmenlerinin katkılarıyla yüz yüze eğitimler düzenledik” diye konuştu.
İHTİYAÇ SAHİPLERİYLE YARDIM ETMEK İSTEYENLER NASIL BULUŞACAKLAR?
Sevilengül, “İhtiyaç sahipleriyle yardım etmek isteyenler nasıl buluşacaklar?” sorusuna ise, “Türkiye’de bir ilk olan sosyal borçlanma modelimiz sayesinde dileyen herkes ister cepten (m.ekonomiyekadingucu.com), ister web’den (www.ekonomiyekadingucu.com) dar gelirli, girişimci kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel destek verebiliyor. Ayrıca dilediğiniz miktarı size geri ödenecek şekilde havale/EFT, kredi kartı ya da Turkcell Cüzdan üzerinden borç veya bağış olarak verebiliyorsunuz” şeklinde açıklık getirdi.
“ŞUANDA ESKİŞEHİR’DE 635 KADINIMIZ PROJEDEN YARARLANIYOR”
Projenin Eskişehir’deki durumundan da bahseden Sevilengül, şöyle devam etti:
“Eskişehir’de projemizden destek alarak iş kuran ya da var olan işlerini büyüten birçok girişimci kadınımız var. Hepsi de örnek olacak işler başarıyor. Projeyi birlikte yürüttüğümüz TİSVA’nın Eskişehir şubesi 2007 yılında açıldı, şu anda 635 kadınımız Eskişehir’de kredi kullanıyor. Şimdiye kadar dağıtılan kredi miktarı ise 200 bin TL’yi buldu.”
ESKİŞEHİR’DEN BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ: MİKROKREDİDEN ÖDÜLLERE
Turkcell’in TİSVA iş birliğiyle hayata geçirdiği Ekonomiye Kadın Gücü projesi kapsamında mikrokredi alarak işini büyüten Eskişehirli 47 yaşında ve 2 çocuk annesi Asiye Özkan, olan çocukları büyüyünce masraflarının arttığına dikkat çekti. “Yıllardır çevreme yaptığım su börekleri ve baklavalar yeni siparişler getirmeye başladı” diyen Özkan, şöyle konuştu:
“Kendi evimde hazırladığım siparişler için fırınım yeterli değildi ve kazancım sadece malzemeye gidiyordu. Sermaye sıkıntısı yaşadığım günlerde bir arkadaşımdan Ekonomiye Kadın Gücü Projesi’ni öğrendim. 2008 yılında ilk aldığım 700 TL mikrokrediyle sanayi tipi bir fırın aldım. Böylece daha çok üretip sattım ve gelirim arttı. 2009 yılında kullandığım bin TL ile hamur karma makinesi aldım. Siparişlerin günden güne artmasıyla eltim de benimle çalışmaya başladı. 2010 yılında aldığım bin 500 TL ile evimin üst katını imalathaneye çevirdim. Daha sonra kendi dükkanımı açtım. Şu anda eşim dükkanda duruyor, yanımızda bir usta daha çalışıyor. Bizlere bu desteği sağlayan Turkcell ve TİSVA’ya teşekkür ederim.”