ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
25 Aralık 2008 Perşembe - 16:30

Hepatit B Eğitimi Başladı

Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD), Erzurum Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerini, Hepatit B hastalığı konusunda bilgilendirdi.

Hepatit B Eğitimi Başladı

Konusunda uzman konuşmacıların katıldığı bilgilendirme toplantısında, hepatit B hastalığı ve diğer hepatit türleri hakkında bilgi verildi.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği tarafından Erzurum’da düzenlenen bilgilendirme toplantısı Halk Eğitim Merkezi salonunda yapıldı. Kursiyer bayanların yoğun ilgi gösterdiği toplantı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Parlak’ın yönetiminde gerçekleşti.

SLAYTLI EĞİTİM

Slaytlar eşliğinde Hepatit B ve diğer türleri hakkında bilgiler veren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Nihat Okçu, karaciğerin işlevini anlatarak konuşmasına başladı. Karaciğerin 24 saat boyunca vücudun düzgün çalışması için bir çok görevi yerine getirdiğini ifade eden Prof.Dr. Nihat Okçu, karaciğerin iltihaplanmasının hepatit hastalığı anlamına geldiğini söyledi. Hepatit nedenlerinin; mikroplar, kimyasal maddeler, kullanılan bazı ilaçlar ile çok fazla alkol tüketimi olduğunu ifade eden Okçu, B ve C tipi sarılıkların tehlikeli olduğunu kaydetti. A tipi hepatitin, kanalizasyon, tuvalet gibi noktalardan bulaştığını anlatan Okçu, B ve C tipi sarılıkta karaciğer kanseri riskinin fazla olduğunu kaydetti.

BULAŞMA YOLLARI

Hepatit B’nin cinsel ilişki yoluyla, hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaşmayla; steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan diş tedavileri sonucu; berberlerde aynı jilet ve usturanın birden fazla kişiye kullanılması, kuaförlerde steril olmayan manikür-pedikür malzemeleri ile; steril olmayan malzemelerle yapılan dövme, piercing, kulak delme, toplu sünnet işlemleriyle; kan kardeşliği, alın veya ense kestirme işlemi ya da uyuşturucu bağımlılarında aynı enjektörün birden fazla kişiye kullanılmasıyla bulaşabildiğini vurgulayan Okçu, ayrıca, taşıyıcı veya hastalıklı bir kişiyle aynı evi paylaşanların risk grubunda olduğunu dile getirdi.

Prof.Dr. Nihat Okçu, Dünyada 2 milyardan fazla kişinin B tipi sarılık mikrobuyla karşılaştığını, yaklaşık 400 milyon kişinin ise müzmin B tipi sarılık hastası olduğunu dile getirdi. Türkiye’de hastalığın daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde görüldüğünü vurgulayan Okçu, en az görülen bölgenin ise Ege ve Marmara olduğunu kaydetti.

Hastalık konusunda en önemli etkenin kan tetkikleri olduğunu ifade eden Prof.Dr. Nihat Okçu, yenidoğan bebeklerin mutlaka kan tetkiklerinin yapılmasının faydalı olacağını dile getirdi.

Halk Eğitim Merkezi salonundaki toplantıda daha sonra Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Doç.Dr. Ayten Kadanalı, bulaşıcı sarılık hastalıklarının belirtilerinin genellikle; gözlerde sararma, idrarın koyulaşması, dışkı renginin açılması, halsizlik, bitkinlik, ateş, karın ağrısı, bulantı-kusma-ishal şeklinde olabildiğini kaydetti. Bir kişide sarılık hastalığı olup olmadığını veya hangi tip sarılık geçirdiğini anlamanın tek yolunun kan tetkiki yaptırmak olduğunu ifade eden Doç.Dr. Kadanalı, el yıkama, suların temizliği, yiyecek ve içeceklerin temiz olmasıyla A ve E tipi sarılıktan korunulabileceğini kaydeden Kadanalı, aşı yapılmanın da önemli olduğunu söyledi. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Serpip Erol’un konuşmasının ardından, kursiyerler hastalıkla ilgili merak ettikleri soruları konuşmacılara yönelttiler. Bilgilendirme toplantısı soru-cevap bölümüyle sona erdi.

ERZURUM 9. DURAK

Hastalığın bulaşma yolları ve teste çağrı konusunda halkın bilinçlenmesine katkıda bulunacak ve ülke çapında ses getireceğine inanılan kampanyanın startı İstanbul’da verildi. Geniş katılımlı İstanbul, Bursa, Ankara, Edirne, Zonguldak, İzmir, Diyarbakır ve Adıyaman toplantılarının 9. durağı Erzurum oldu. Bilgilendirme toplantılarıyla, günümüzün en önemli hastalıklarından Hepatit B’nin bulaşma yolları, tehlikeleri, tedavi ve korunma yöntemleri anlatılarak halkın bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özürlüler, Yasal Haklarını İstiyor
Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şubesi, 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu’nun ...
Kış, Depresyon Mevsimi
Depresyon hastalarının kış mevsiminde daha sık ve daha şiddetli ataklar ...
Kış Hastalıklarına Dikkat
Kış mevsiminde soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, tranjit, larenjit, ...
 
BEAH’ta Hepatit Bilgilendirme Standı Açıldı
Viral Hepatitle Savaşım Derneği’nin (VHSD) gizli tehlike Hepatit B konusunda ...
Kuşları İle Aynı Evde Yaşıyor
Erzurumlu Murat Özkan 24 yıldır kuşları ile aynı evde yaşıyor. Murat Özkan'ın ...
İl Sosyal Hizmetler Kurulu Toplandı
İl Sosyal Hizmetler Kurulu, 2008 Yılı 4. Dönem Toplantısı Vali Yardımcısı ...
 
Kirletici Yakanlara Ağır Cezalar Uygulanacak.
Erzurum’da hava kirliliğine sebep olan etkenlerden olan, lastik ve kablo ...
Nüfusta Dereceye Girdik
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin resmi istatistik kurumu olan Eurostat, ...
''Tutmaç Köyü’nden Yeşil Çevre Katkısı
Oltu Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, ''Tutmaç köyünde yaptığımız iyileştirme ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva