Türk Standartları Enstitüsü Doğu Anadolu Proje Koordinatörü İbrahim Seyhan, Pazarda daha etkin olmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve TSE helal gıda konusunda ortak logo ile piyasada yer almak için gün saydığını söyledi.
Seyhan, “Helal gıdada dünyanın önemli merkezlerinden biri olmayı hedefleyen Türkiye bu kapsamda önemli adımlar atılıyor. Pazarda daha etkin olmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve TSE helal gıda konusunda ortak logo ile piyasada yer almak için gün sayıyor. Bu kapsamda TSE’den helal belgesi alan firmalara önemli avantajlar sağlanmış olacak. Türkiye bu konuda İsrail gibi helal gıdada önemli otoritelerden biri haline gelmiş olacak. İsrail tarafından koşer belgesi veriliyor. Koşer Sertifikası KosherCertificate ürünlerin Musevi kurallarına göre hazırlandığını gösteriyor. İsrail’e ihraç edilecek gıda ürünlerinde Musevi dinine uygunluğu belgeleyen “Koşer Sertifikaları” büyük önem taşıyor. Türk şirketler de İsrail’e mal satabilmek amacıyla ‘koşer’ belgesi alıyor. Herhangi bir şirketin koşer belgesi alabilmesi için İsrail’den ya da İstanbul’dan hahamlar bizzat fabrikaya gelerek denetim yapıyor. Helal Gıda konusundaki hassasiyetler çerçevesinde, yüz milyonlarca dolarlık bir ekonomik hacme doğrudan tesiri olabilecek ve İslam Ülkeleri arasında ortak bir Helal Gıda Standardı oluşturma çalışmaları İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) şemsiyesi altında yürütülmüş, bu çalışmalar neticesinde İKT üyesi ülkelerinin katkıları ve İslam Fıkıh Akademisinin incelemeleri sonucu ve 3 adet Helal Standardı İslam Ülkeleri Standardılar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından kabul edilerek, yürürlüğe girmiştir. Türk Standartları Enstitüsü olarak Irak’a 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren yapılacak olan kırmızı ve beyaz et ve benzeri ürünlerin ihracatında da aranacak olan Helal Gıda Belgesi konusunda ihracatçı firmalarımızın sorunlarına çözüm bulmak, Helal Gıda Belgelendirmesi kapsamında piyasada oluşan yanlış anlamaları önlemek ve ilmi kaideden uzak şekilde düzenlenebilecek belgelerin sorumluluğunun ülkemizi de bağlayacağı temel ilkesinden yola çıkarak Diyanet İşleri Başkanlığımız ile yakın işbirliği içerisinde Helal Gıda Belgelendirmesi faaliyetlerine 4 Temmuz 2011 Pazartesi günü başlandı. Gıda mamulleri hazırlayan, satışa sunan veya servis eden hizmet yerlerinin Helal Şartlara uygunluğunun değerlendirileceği Helal Hizmet Belgelendirme sisteminde; Yemek Fabrikaları Toplu Yemek Mutfağı, Lokantalar, Kafeteryalar, Pastaneler, Hızlı Yemek Servisi Yapan Yerler Marketler hizmetleri belgelendirilebilmektedir. Türkiye genelinde 205 firmaya helal gıda sertifikası verdik. helal gıda belgesi verilen ürün grupları şöyle sıralayabiliriz Et ve et mamulleri, süt ve süt mamulleri, yumurta ve yumurta mamuller, tahıl ve tahıl ürünleri, Bitkisel ve hayvansal kökenli katı ve sıvı yağlar, meyve ve sebzeler ve bunların mamulleri, meşrubat, alkolsüz içecekler, bal ve yan mamuller, besin takviyeleri, gıda katkı maddeleri enzimler, mikroorganizmalar ve balık ve balık ürünleri “ dedi