ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
HABERLER>EKONOMİ
17 Aralık 2010 Cuma - 03:12

Hayvancılıkta organik üretim başlıyor

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Birliği (DATÜB) tarafından hazırlanan ‘Doğu Anadolu organik hayvancılık projesi’ kapsamında 2011’den itibaren organik hayvanlar yetiştirilmeye başlanacağı bildirildi.

Hayvancılıkta organik üretim başlıyor

İKRAM TEKMANLI/ERZURUM –
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Birliği (DATÜB) tarafından hazırlanan ‘Doğu Anadolu organik hayvancılık projesi’ kapsamında 2011’den itibaren organik hayvanlar yetiştirilmeye başlanacağı bildirildi. Proje kapsamında çiftçinin üreteceği organik yemlerin gelecek yıldan itibaren havyanlara yedirilmeye başlanacağını belirten DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Birkaç yıl içerisinde artacak organik üretimle hayvanlar değerlenecek” dedi.
//ILICALI AÇIKLAMA YAPTI
Organik tarım konusunda uluslararası üne sahip olan DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı’nın girişimleriyle hayata geçirilen Doğu Anadolu Organik Hayvancılık Projesi, bölgedeki hayvancılık potansiyelinin değerlendirilmesi için önemli bir fırsat olarak görülüyor. Erzurum, Aşkale, Aziziye, Pasinler, Horasan, Köprüköy, Kars, Sarıkamış, Akyaka, Arpaçay, Selim, Digor, Ardahan, Göle, Çıldır ve Hanak’tan yaklaşık 4 bin çiftçinin katılımıyla başlatılan organik hayvancılık projesiyle ülkenin et ve süt ihtiyacının karşılanmasına önemli bir katkı yapılması hedefleniyor.
//PROJE DESTEKÇİLERİ
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Doğu Anadolu Veteriner Araştırma Enstitüsü tarafından desteklenen proje, iki aşamalı olarak uygulanacak. 663 bin liralık projenin ilk aşamasında organik hayvan yemi üretilmesi ve yonca, korunga, fiğ ile çayır ve merada üretilen yem bitkilerine, ikinci aşamasında ise, çiftçinin sahip olduğu hayvanların organik sisteme alınarak organik et ve organik süt üretilerek organik ürün sertifikası alınması sağlanacak. Proje kapsamında çiftçilere eğitim verileceğini belirten DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, toprak bitki analizlerinin yapılamaya başlandığını söyledi.
//BÖLGENİN POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLECEK
Doğu Anadolu’da var olan organik hayvansal üretim potansiyelini değerlendirerek organik tarım kanunu esaslarına göre organik hayvansal üretimi uygulamak, yayılmasını ve gelişmesini sağlamayı amaçladıklarını kaydeden DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Türkiye’de mera varlığının yüzde 21'ine hayvan varlığının yüzde 9'una sahip Doğu Anadolu Bölgesi, hayvancılık yönünden önemli bir potansiyele sahip. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın kayıtlarına göre Doğu Anadolu Bölgesi, hayvan hastalıkları yönünden arınmış bir bölge değil. Hastalıkların yaygın olduğu bu bölgede hayvancılık oldukça risklidir. Hayvancılığın riskli olduğu bir bölgeye hangi projeyi uygularsanız uygulayın, hangi destek ve teşviki verirseniz verin, hangi kültür ırkından hayvan getirirseniz getirin, hayvancılığı geliştiremezsiniz. Hayvancılık için risk oluşturan hayvan hastalıklarından en iyi korunma yöntemi olan şab aşısını, karma aşıyı tüm hayvanlara vurmaz, Tüberküloz ve Burucella testi yaptırmazsanız hayvancılığı geliştiremezsiniz. Doğu Anadolu’ da yaygın olan ahır ve nahır sistemiyle hayvancılığı geliştiremezsiniz. Doğu Anadolu’daki mandıraların kaliteli vasıflı süt değil de ucuz süt talebi sürdükçe hayvancılığı geliştiremezsiniz. Doğu Anadolu’da hayvancılık böyle geldi böyle gitmez diyerek, çıtayı yüksek tutarak, bu projeyi hayata geçirdik” diye konuştu.
//YABANCI ORTAKLI PROJE
Organik hayvancılık uygulamasında deneyimli IFOAM-International Federation of Agricultural Movements, (Bonn/Germany) ve Forschungsinstitute für biologischen Landbau Deutschland’in de yabancı ortak olarak yer aldığı projeyle organik hayvancılıkla sisteme alınacak hayvanların brusella, tüberkiloz testleri, süt analizi, kuru madde, protein, laktoz, yağ, somatik hücre, ph, özgül ağırlık, toplam bakteri sayımı analizleri yapılacağını anımsatan Ilıcalı, “Besiciye ahır hijyeni, meme hijyeni, sağım hijyeni takip edilecek soğuk zincir kuralı öğretilecek. Doğu Anadolu ve ülke hayvancılığına büyük katkı sağlayacak projeyle üretilen et ve süt AB standarlarını yakalarken besiciye de para kazandıracak. Gelecek yıldan itibaren organik yemler ekilmeye başlanacak. Elde edilecek ürünlerle ilk organik havyan üretimine 2011’den itibaren başlanacak” diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dkaya 17 Aralık 2010 Cuma 10:00

doğunun ve özellikle erzurumun kalkınmasının ancak organik tarım ve hayvancılıkla sağlana bilir işte kapı aralanıyor sadece yapmamız gereken kafamızı bu kapıdan içeri uzatmak.erzurumda bazı istisnai alanlar dışında toprağa kimyasal gübre ve ilaç atilmıyor bunların dışındaki bütün alanlar doğal ortam bu istisnai durumu kontrol altına alıp sertifikasyon çalışmaları yapıldımı işte sana organik üretim işte sana kalkınma.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kar gecikti, esnaf zarar etti
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ettiği ...
MMO’dan mesleki dayanışma adımı
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öğrenim gören öğrenciler, ...
“Kadın Her Yerde” olacak
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Kadın Girişimciler Kurulu ile ...
 
KOBİ’lere iş güvenliği uyarısı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) müşavirlerinden ...
Mühendislere deprem eğitimi verildi
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü’nce ...
2011 girişimcilerin ufkunu açtı
2011 Kış Oyunları’nı fırsat bilen girişimci, İtalyan mutfağını Erzurum’a taşıdı.
 
Az da olsa sevindik…
Erzurum’da protestolu senet sayısı yılın en düşük seviyesine indi; düşüş ...
Sanayide kış durgunluğu
Erzurum’da kar yağmasıyla birlikte etkili olmaya başlayan kış mevsimi, ...
Doğu’da yoksulluk boyut büyüttü
Kars’ta çöplüklerden yanmamış kömürleri toplayarak satan çocuklar, aile ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva