ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
31 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar
31 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar
ETÜ'lü Demirel Olimpiyat vizesi aldı
ETÜ'lü Demirel Olimpiyat vizesi aldı
Atatürk Üniversitesinden Irak açılımı
Atatürk Üniversitesinden Irak açılımı
Azmiyle örnek oldu
Azmiyle örnek oldu
Genç Girişimciler Kurulu projeleri değerlendirdi
Genç Girişimciler Kurulu projeleri değerlendirdi
HABERLER>SİYASET
9 Ağustos 2013 Cuma - 09:42

Hayat tarzına müdahale yok!

AK Parti'nin Erzurumlu Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır, Vatan Gazetesine verdiği röportaj'da çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Hayat tarzına müdahale yok!

AK Parti’nin yeni Grup Başkanvekili Satır ilk röportajını VATAN’a verdi

Şebnem HOŞGÖR / VATAN ANKARA

Satır Gezi olayını değerlendirirken “Yüzde 50 oy aldık, her şeyi biliriz demiyoruz. Bize oy vermeyenleri de dinliyoruz” diyor.

AK Parti Grup Başkanvekilliği’ne seçilen İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Meclis’teki üslup sorunundan, Gezi olayları sürecine, vekillerin çalışma koşullarına kadar pek çok konuda çarpıcı mesajlar verdi.

- Grup Başkanvekilliği’nden ne zaman haberiniz oldu?

Doğru söylemek gerekirse gazeteci arkadaşlardan ve Ayşe Nur Bahçekapılı’dan öğrendim. Onur ve mutluluk duydum. Sorumluluk isteyen, omuzlardaki yükü artan gözönünde olunacak bir makam. Çok dikkatli ve bilgili olmanız, olayları daha yakından takip etmeniz lazım.

Mihrimah Belma Satır arkadaşımız Şebnem Hoşgör’ün sorularını yanıtladı.



- Hazır cevaplık da gerekiyor sanırım...

Bir konuyu bilirseniz hazır cevap olabilirsiniz. Bilmezseniz, popülist davranırsanız verdiğiniz cevabın da çok fazla bir hükmü olmaz. Dört dörtlük gündeme hakim olmak lazım.

- Bir hazırlık yaptınız mı?

Meclis tatile girdiği günden itibaren İçtüzük çalışıyorum. Seçildiğimde Meclis’in son haftasıydı. Torba yasa görüşüldü. Bir çok uygulamanın birarada yaşandığı torba yasa süreci benim için birçok açıdan önemli bir tecrübe oldu.

- Gezi olayları sürecinde partinize yönelik ‘hayat tarzına müdahale’ eleştirileri sıkça gündeme getirildi.

Bu çok izafi bir şey. 10 yıldır aynı şey söyleniyor. Hayat tarzına müdahale. Kimin neyine müdahale edilmiş? Bu bir şehir efsanesi gibi. Altı doldurulamayan bir ön yargı olduğunu düşünüyorum. Gezi olayları yaşandı bitti. Gezi olaylarında herkesin alacağı ders var. Şunu söylemek istemiyorum ‘Yüzde 50 oy aldık, biz her şeyi biliriz’. Bakın bize oy vermese bile yaptıklarımızı takdirle karşılayanlar, ‘Bir sonraki seçimde oyumu size verebilirim’, ‘Şunları şunları şöyle yapsanız daha iyi olur’ diyenler var. Bir de bize oy veren yaklaşık yüzde elli seçmen var. Bizim için bu 4 grup da makbul. Biz hepsini dinliyoruz. Ama bunların ötesinde yakıp yıkmayı, vurup kırmayı kabul etmeyiz.

- Gezi sürecini siz nasıl yorumladınız?

Gezi sürecinde ilk başlarda çok yanlış bilgi akışı yapıldı. Toplumda bir panik havası yaratıldı. ‘Hiçbir hastanede acil serviste bile doktor yok hepsi Taksim’e gitti’, ‘Harbiye orduevi kapılarını açtı oraya sığınabilirsiniz Emniyet kapılarını açmıyor’, ‘Annesinin kucağında küçük bebek yaralandı’ gibi kurumları ve insanları birbirine düşüren, panik havası yaratan süreç yaşandı. Bu bilgi kirliliği maalesef sosyal medyadan yayıldı. Buna kısmen müdahale etmeye çalıştık ama o kadar kısa sürede yayıldı ki. İyi niyetli olarak Gezi Parkı’na, Taksim’e gidenler yanlış olayların olduğunu anlayıp kendini geri çekti. İyi niyetli olmayan, aşırıya giden olaylar da oldu.

Partinin kurucusu

AK Parti Kurucular Kurulu üyesi Satır, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Kadın Girişimciler Derneği’nin kurucularından olan Satır, İstanbul Kadın Araştırmalar Merkezi’nde (İKAM) Yönetim Kurulu Üyeliği, İş ve Kadın Derneği’nde (KOZA) Danışma Kurulu Üyeliği yaptı. Satır, milletvekilliği öncesi sivil toplum örgütleriyle birlikte yürüttüğü çalışmalarla tanınıyor.

‘Bunlar çapulcudur çiçek çocuk değil’

- ‘Çapulcu’ tanımlamasından sonra katılım daha arttı sanki

Başbakanımızın çapulcu dediği insanlar polisin aracına taş atanlar, İETT otobüsünü yakanlar, ambulansın içini açıp hasta var mı yok mu bakıp içindeki alet edevatı yere atanlar. Evet bunlar çapulcudur. Bunlara ne diyeceksiniz? İyi niyetli çiçek çocuğu mu diyeceksiniz?... Gençlerimizin hedefleri var ve biz bu hedeflere uygun politika üretmek zorundayız. Bizler çekip gideceğiz bir yaştan sonra. Onun için ‘2071’ diyoruz, vizyon koyuyoruz. Ben gençlere güveniyorum. O süreç bir rüzgardı geldi geçti. Bizim kültürümüzde bir insana doğrudan ‘seni sevmiyorum’ demek yoktur. Dolaylı yoldan hissettirirsiniz. Bu kadar kin ve nefret doğru birşey değil. Gözlemim o ki bu kin ve nefret gençlerde yok. Gençlerde heyecan var. Konuştuğunuz zaman eksik ve yanlış bilgileri revize edebiliyorsunuz. Biz AK Partililer çok kolay öğrenen bir toplumuz. Kolay eksiklikleri kapatırız. Çünkü kompleksli değiliz. Partinin kuruluşundan beri böyledir. Anlatırız, dinleriz, eksik varsa tamamlarız.



- Ekşi sözlükte sizin için ‘alıngan milletvekili’ denilmiş niye?

Çünkü bir çoğuna ‘dava açacağım’ dedim herhalde o yüzden. İtirazı, muhalefeti belli bir noktaya kadar sivil itaatsizliği dahi kabul ederim. Ama hukuksuzluğu adaletsizliği asla kabul etmem. İlk gün bir tweet, diyor ki ‘Bir kişi öldü’. Valiyi, emniyet müdürünü arıyorum ölen var mı? Yok. ‘Hayır o kişi ölmedi’ bunu yazmak bir milletvekili olarak benim sorumluluğum.

İnsan bedeninin katlanamayacağı bir mesai var

- Göreve başlar başlamaz Genel Kurul’da 2 büyük tartışmaya müdahil olmak zorunda kaldınız...


TBMM’de çoğunluk erkek. Kötü söz ve davranışın kötü hareket tarzının yanlış anlamaların veya yanlış anlıyor gözükmenin kadını erkeği olmaz. Toplumu gerenler sadece erkekler değil. Kadınlar da toplumu fazla politize edebiliyor. Tabii bizim İçtüzük’ten kaynaklanan çalışma şartlarının zorluğu var.

- Mesai şartları mı vekilleri bu kadar hırçın yapıyor diyorsunuz

Meclis’te mesai normalde saat 15.00’te başlıyor. Ancak gündem dışı konuşmalar, araştırma önergeleri, grup önerileri, tartışmalar nedeniyle esas gündeme çoğu zaman saat 18.00-19.00 sularında geçilebiliyor. Ardından gece ilerleyen saatlere kadar çalışma sürüyor. Normal bir insan bünyesinin katlanamayacağı bir çalışma performansı. Herkesin evine döndüğü, mesaisini bitirdiği saatte biz çok önemli bir yasanın görüşmesine başlıyoruz. Daha başlangıçta beynen ve bedenen yorulmuş oluyorsunuz. Ondan sonra en küçük şey bile insanları rahatsız edebiliyor, sinirlendirebiliyor. Tam bir çay içilmeye, dışarı nefes almaya çıkılacak yoklama üstüne yoklama... Yoklama istemek muhalefet yapmak değildir ki.

- Muhalefet ne yapmalı?

Ortamı germeyi, tribüne oynamayı kendilerine vazife, meslek edinmiş bazı milletvekilleri var. İyi bir muhalefet her zaman iktidarın işine yarar. Biz muhalefetin çok daha donanımlı, çok daha doğru söz söyleyen insanlardan oluşmasını isteriz. Hz. Mevlana’nın bir sözü var; ‘Sesini değil, sözünü yükseltmeli insan. Çünkü gök gürültüleri değil, yağmurlardır yaprakları yaşatan’... Muhalefetin de sesini değil sözünü yükseltmesini isteriz.

‘Yapılması gerekeni yaptım’

- Zeyid Aslan’ın kadın gazetecilere yönelik sözlerini reddettiğini açıklamanız muhalefeti şaşırtırken, grubunuzdan bazı vekillerin tepkisi oldu.

Zeyid Aslan çok sevdiğimiz Yasa Dışı Dinlemeler Komisyonu’nda da birlikte çalıştığımız bir arkadaşım. Son derece mülayim anlayışlı bir insan. Fakat belli bir noktadan sonra dediğim gibi sinirler gerilebiliyor. O gün yaptığım, yapılması gerekendi. Hangi Grup Başkanvekilimiz olsa bunu yapardı. Ben arkadaşımızın sözünü reddettiğimi söyledim. Zeyid Bey ile de konuşmuştuk. Kendisi de o cümlenin kullanılmaması gerektiğini zaten söylemişti. Arkasından gelen Yıldıray Sapan olayı da son derece kötüydü. Onunla ilgili de aynı şekilde itirazımı yaptım. Olması gereken buydu. Bugün olsa yine yaparım.

Vekillerin farklı ortamlara girmesi lazım

- Yeni dönemde TBMM’yi ağırlıklı olarak kadınlar yönetecek. Üslupta bir düzelme bekliyor musunuz?


Bu dönem inşallah daha sakin bir meclis çalışması geçireceğiz. Burada biz seçmenlerimizi temsil ediyoruz. Meclis’te agresiflik, hakaret doğru değil. Kişileri sevmeyebilirsiniz ama saymak zorundasınız. Bu saygımız milletvekilinin şahsına olduğu kadar ona oy veren seçmenlere de yönelik.

- Meclis’te tansiyonun düşmesi için ne önerirsiniz?

Çalışma saatleri düzenlenir, yorgunluk azalırsa insanların agresif olması da azalabilir. Siz sakin olursanız öteki de sakin konuşur. Bir de milletvekillerinin farklı ortamlara girmesi lazım. Biz burada biraz boğuluyoruz. Çıkacaksınız, dışarı gideceksiniz başka insanları göreceksiniz, hayatın bu kadar sert olmadığını tespit edeceksiniz.

 
AK Parti'de Bayram Töreni
 
Önal, son yolculuğuna uğurlandı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
baturay 10 Ağustos 2013 Cumartesi 12:33

Zaten müdahale var diyenlere bakın asıl onlar müdahale ediyorlar. Hemde çaktırmadan.

Yorumu oyla      6      5  
Başak Can 9 Ağustos 2013 Cuma 18:36

Tebrikler, sorular güzel cevaplarda güzel. Tam bir dadaş kızının tarzı var.

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'de Bayram Töreni
AK Parti Erzurum İl Teşkilatı tarafından Palandöken ilçesindeki Çeçenistan ...
Erzurumlularla Bayramlaştı
Bursa'da Erzurum Dernekleri Federasyonu'nun bayramlaşma törenine katılan ...
Büyükşehir bayramlaştı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, şehrin altyapı problemlerinin ...
 
Akdağ Bunu Çok Beğendi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'de ilk olarak ...
Çalık’tan bayram kutlaması
Saadet Partisi Erzurum İl Başkanı Faik Çalık, Ramazan Bayramı münasebetiyle ...
‘Bayramlar birliğin harcıdır’
AK Erzurum Milletvekili, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Üyesi ...
 
Bayramlar kardeşlik zamanıdır’
Milletvekili Muhyettin Aksak, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayınladığı ...
‘Makam ve mevkiler baki değildir’
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Bizim bayramlarımızdan ...
Bulutlar’dan Ramazan değerlendirmesi
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, İdrak ettiğimiz Ramazan Ayı’nın değerlendirmesini yaptı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bayram, Gazze ve Kurban..
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Neden ‘Erzurum’a Selam Söyle’ Adını Verdi?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva