SAMET ÖZÜNAL(GHA) – 2011 Kış Oyunları’nın yapılacağı Erzurum’da, hava kirliliğiyle mücadele kapsamında mahalle muhtarları, yöneticiler ve kalorifercilere eğitim verildi. “Katı Yakıt Alınırken Dikkat Edilecek Hususlar”, “Kazanlarda Enerji Tasarrufu”, “Yakıtların Depolanmasına Yönelik Tedbirler” ve “Kalorifer Kazanı Yakma Teknikleri” gibi konularda eğitime alınan kaloriferciler, eğitimlere katılan çevre mühendislerini soru yağmuruna tuttular.
//KALORİFERCİLER EĞİTİMDE
Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün hava kirliliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında organize ettiği 3 günlük eğitim programı sona erdi. Pazartesi günü Aziziye ilçesinde başlayan, ertesi gün de Yenişehir’deki Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde devam eden eğitimlerin son gününde ise, Yakutiye ilçe sınırlarında ikamet eden mahalle muhtarları, konut, site ve iş merkezi yöneticileriyle kaloriferciler bir araya geldi. Toplamda 600’e yakın kalorifercinin katıldığı eğitimlerde, 2011Kış Oyunları’nın Erzurum için taşıdığı öneme vurgu yapılarak, özellikle bu dönemde hava kirliliğinin meydana gelmemesi için azami derecede dikkat gösterilmesi çağrısında bulunuldu.
//TORAMAN’IN SUNUMU
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, hava kirliliğinin, coğrafi ve fiziki şartlar kadar, insan kaynaklı faktörlerin de büyük rol oynadığı büyük bir çevre sorunu olduğunu belirterek, özellikle kalorifercilerin, bu süreç içerisinde kilit bir rol üstlendiklerini söyledi. Erzurum’da katı yakıtla ısıtılan konut sayısının fazla olduğuna işaret eden Toraman, “Hava kirliliğini tamamen ortadan kaldırmak mümkün olamaz belki ama alınan tedbirler sayesinde kirlilik önemli ölçüde azaltılabilinir.” diye konuştu.
//DOĞRU TEKNİKLER
Kalorifer kazanların yakılma saatlerinden, yakma tekniklerine varıncaya kadar birçok unsurun, hava kirliliğini tetikleyebildiğini kaydeden Toraman, “Doğru tekniklerle yakılmayan bir kalorifer kazanından çıkan dumanın yoğunluğuyla, teknik olarak doğru yakılan bir kazandan çıkan duman yoğunluğu bir olmuyor. Bu eğitim programını gerçekleştirme amacımız da, işte bu teknikleri ve dikkat edilmesi gereken hususları öğretmektir. Elimizden gelen tüm çaba ve gayreti göstererek, 2011 Kış Oyunları öncesinde gerekli sorumluluğu hepimiz üstlenebilmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Daha sonra alanında uzman çevre mühendisleri, muhtarlar, yöneticiler ve kalorifercilerden oluşan kursiyerlere “Katı Yakıt Alınırken Dikkat Edilecek Hususlar”, “Kazanlarda Enerji Tasarrufu”, “Yakıtların Depolanmasına Yönelik Tedbirler” ve “Kalorifer Kazanı Yakma Teknikleri” hakkında bilgiler aktardılar. Eğitimlere katılan kaloriferciler, kendilerine yakma teknikleri hakkında bilgiler veren çevre mühendislerini adeta soru yağmuruna tutarken, eğitimlerde, doğru bilinen birçok uygulamanın yanlış olduğu da ortaya çıktı.
Öte yandan İl Çevre ve Orman Müdürü Toraman, söz konusu eğitim programına katılan muhtarlar, bina yöneticileri ve kalorifercilerle bir araya gelmeyi sürdüreceklerini belirterek, denetim ve kontrollerin çok daha geniş bir yelpazeye yayılacağını sözlerine ekledi.