ERZURUM (İHA) - ‘Kan Kardeşliği’nden sonra ‘Ciğer Kardeşliği’de gerçekleşti. Erzurum’da yapılan organ nakliyle karaciğer bölünerek iki çocuğa nakledildi. Sağlıklarına kavuşan iki çocuk hastane personelinin göz bebeği oldu.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye’de çok nadir rastlanan bir organ nakline imza attı. 7 yaşından beri Atatürk Üniversitesi’nde karaciğer tedavisi gören Alperen Çetinkaya ile doğduktan sonra rahatsızlığı belirlenen 11 aylık İshak Değirmencioğlu’na uygun karaciğer Adana’dan bulundu. Sağlık Bakanlığı’na ait uçakla Erzurum’a getirilen karaciğer iki çocuğa da uygun bulununca operasyon başlatıldı.
Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı ve ekibi ikiye böldükleri karaciğerin bir kısmını 14 yaşındaki Alperen Çetinkaya’ya nakletti. Karaciğerin bir bölümü de aynı anda ameliyata alınan 11 aylık İshak’a nakledildi. Yaklaşık 12 saat süren nakil başarıyla sonuçlandı. Hastanede kontrol altında tutulan çocukların sağlık durumları çok iyi. Doç. Dr. Bülent Aydınlı, “Onlar artık aynı ciğeri taşıyorlar ve karaciğer kardeşiler” dedi.
Ekibiyle birlikte Türkiye’de nadir görülen bir operasyona imza atan Doç. Dr. Bülent Aydınlı, “İkisinin de acil karaciğer nakline ihtiyacı vardı. Ama en çok ta 11 aylık İshak’ın karaciğere ihtiyacı vardı. Organ müjdesi haberi Adana’dan geldi. Biz bu gelen karaciğeri farklı bir teknikle ikiye böldük. Bu tarz nakiller dünyada ve Türkiye’de çok nadir bir şekilde gerçekleştiriliyor” dedi.
Kadavradan alınan karaciğerin 12 saat içinde nakledilmesi gerektiğini belirten Aydınlı, “Biz bu kadar kısa sürede hem karaciğeri hastalara göre kestik, hem de 2 çocuğumuza karaciğeri naklettik. Bu olay çok kolay ve sıradan bir olay değil. Tam tersi profesyonel deneyimli bir ekip işi. Sağ olsun ekip arkadaşlarımda öz veriyle çalışıp çocuklarımızın sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. Onlar artık aynı ciğeri taşıyorlar ve karaciğer kardeşiler” diye konuştu.
Aydınlı, merkezlerinde bu tarz ameliyatı ikinci kez başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Hastanede tedavileri süren çocuklarla yakından ilgilenen Çocuk Gastroloji Hepatoloji ve beslenme dalında görevli Doç. Dr. Mahya Sultan Tosun ise, “İshak bebek hastaneye geldiğinde durumu çok kötüydü. Bize akut karaciğer yetmeliği kliniğiyle başvurdu. Yaşı küçük olduğu için doğuştan bir metabolik hastalık olabileceği yada reaya benzeri bir tablo olabileceğini düşündük. Detaylı araştırma yapamadan nakile girmek zorunda kaldık. Çünkü durumu çok ağırdı. Alperen hastamızda 6 yıldır takibimizde olan bir hastaydı. Uzun süredir karaciğer bekliyordu ve beklediği karaciğere kavuştu. Durumları şuan çok iyi taburcu olacak safhadalar” dedi.
REKTÖR TEBRİK ETTİ
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, başarılı operasyona imza atan Aydınlı ve ekibini tebrik etti. Organ Nakli Merkezi’ne gelerek çocukları ziyaret edip, sağlık durumları hakkında bilgi alan Rektör Koçak, merkezdeki çalışmaların takdire şayan olduğunu söyledi. Doktor açığına dikkat çeken Rektör Hikmet Koçak, bunun sebebini aile hekimliğine bağladı. Koçak, “hemşire bulabiliyoruz. Döner sermayeden ücreti ödenerek hemşire açığını gideriyoruz. Ancak doktor için aynı şey söz konusu olmuyor” diye konuştu.