Harputkapı projesinde sona gelindi. Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, bilim ve kültür çevreleri tarafından ilgiyle beklenen Harputkapı’nın yapılan çalışmalarla tamamen ortaya çıktığını belirtti. Tamamen ortaya çıkarlan tarihi yapının çevre düzenlemesi için yeni bir proje öngördüklerini dile getiren Almaz, “Şehrimize yakışır güzel bir çevre düzelmesi yaparak, Harputkapı’yı Erzurum halkımızın ziyaretine açacağız” dedi. Kültür Müdürlüğü olarak yine bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Almaz, bir kültürel alan daha oluşturarak, Erzurum’un hak ettiği çalışmaları yapıklarını belirtti.
HARPUTKAPI TAMAMEN ORTAYA ÇIKARILDI
Yapılan çalışmalar sonucunda Harputkapı’nın tamamen ortaya çıkarıldığına değinen Almaz, “Erzurum tarihi bir şehir. Özellikle Türk ve Türk İslam tarihinin başladığı âdeta Anadolu’nun önsözü olan bir şehirdir. Şehrin coğrafi özellikleri içerisinde kapılar önemli bir yer tutar. O kapılar toplam 8 tanedir; 3’ü iç kapı, 5’i ise dış kapıdır. Tebrizkapı, Gürcükapı, Erzincankapı iç kapıdır. İstanbul kapı, Kavakkapı, Harputkapı, Karskapı ve Yenikapı’da dış kapıdır. Muttasıl kapı deriz bu dış kapılara. Bunlardan bir tanesi de Harputkapı’ydı. Harputkapı sultan Abdülaziz döneminde fosforlu Mustafa Paşa Erzurum Valisi tarafından yaptırılmıştır. Şehrin Güneydoğu kısmından girişini ifade eder. Yani Elâzığ yani o günkü tabiriyle Harput, Bingöl, Malatya, illerinin Kiğı sancağının bulunduğu cihetten gelen misafirlerimiz şehre Harputkapı’dan giriş yaparlarmış. Harputkapı 1867-73 yılları arasında yani 7-8 yıllık bir çalışma ile yapılmıştır. Bu kapı şuan ki Erzurum Valiliğinin kampüsünün bulunduğu yerde küçük bir girişi olan ve parmaklıklarla kapatılmış bir yerdi. Arkeoloji Müze Müdürlüğümüz bu yaz yaptığı çalışmalarla burayı tamamen ortaya çıkardı. Yaklaşık 25-30 metre uzunluğunda tuğla ve tek girişli bir bina olmak üzere kapının tamamı ortaya çıkarıldı” ifadelerine yer verdi.
ÇEVRE DÜZENLEMESİ BAŞLIYOR
Tamamen ortaya çıkarılarak Erzurum’a kazandırılan Harputkapı’da çevre düzenlemesi için yeni bir proje öngördüklerini kaydeden Almaz, “Bazı rivayetlere göre Kapının uzantıları var ama şuan bizim bulgularımızda böylem bir durum yok. Biz var olanı tamamen ortaya çıkardık ve Erzurum kültürüne kazandırdık. Bu yıllardır konuşulan bir şeydi. Harputkapı neredeydi, ya da nereye kadar uzanıyor diye. Bilim çevreleri, kültür çevreleri tarafından bir beklentiydi. Kültür Müdürlüğüm olarak yine bir ilki gerçekleştirdik. Tabi bu bizim bir nevi manevi borcumuzdu elbette. Her türlü kültürel mirasımızı canlı tutmalıyız, gelecek nesillere sağlam bir şekillere ulaştırmalıyız. Harputkapı şuanda tamamen ortaya çıktı, artık çevre düzenlemesi başlıyor. Çevre düzenlemesi için şuanda yeni bir proje öngörüyoruz. Artık zor olan bitti, sağ olsunlar sanat tarihçilerimiz, arkeologlarımız, tüm emeği olan Müze Müdürlüğü büyük emeklerle ortaya çıkardılar. Bundan sonra artık onun etrafına güzel, şehrimize yakışır bir çevre düzenlemesi yapacağız. Ondan sonra da inşallah insanlarımız orayı ziyaret edebilecekler. Bir kültürel alan daha oluşturmuş olduk, geldik geleli bunlara çok önem veriyoruz biliyorsunuz. Erzurum kültürüne, tarihine, sanat dünyasına hayırlı olsun, çalışmalarımız Erzurum’un hak ettiği çalışmalardır” diye konuştu.