ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Midyat şehitleri dualarla anıldı
Midyat şehitleri dualarla anıldı
Erzurumspor’a ihtar, Bandırma’ya para cezası
Erzurumspor’a ihtar, Bandırma’ya para cezası
Sahte araç kiralayan şebeke çökertildi
Sahte araç kiralayan şebeke çökertildi
Bayburt yolunda kaza: 1 yaralı
Bayburt yolunda kaza: 1 yaralı
ATAUNİV Motor Teknolojisinde aktif rol alacak
ATAUNİV Motor Teknolojisinde aktif rol alacak
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
5 Eylül 2013 Perşembe - 08:45

Halkın kazancı kiraya gidiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 Hanehalkı Tüketim Harcaması verilerini açıkladı. Buna göre, hanehalkları bütçelerinden en fazla payı yüzde 28.5 ile konut ve kira harcamasına ayırdı.

Halkın kazancı kiraya gidiyor

İHA-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 Hanehalkı Tüketim Harcaması verilerini açıkladı. Buna göre, hanehalkları bütçelerinden en fazla payı  yüzde 28.5 ile konut ve kira harcamasına ayırdı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2012 yılında elde edilen sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 25,8 oranıyla konut ve kira harcamaları alırken, harcamaların yüzde 19,6’sı gıda ve alkolsüz içeceklerden oluştu. Türkiye genelinde yapılan harcamalar içinde sağlık harcamalarına yüzde 1,8, eğitim hizmetleri harcamalarına ise yüzde 2,3 oranında pay ayrıldı.
HANEHALKLARI AYLIK ORTALAMA 2 BİN 366 TL HARCADI
Hanehalkı başına aylık ortalama tüketim harcaması değeri 2011 yılında 2 bin 120 TL iken, 2012 yılında 2 bin 366 TL olarak tahmin edildi. 2012 yılında kentsel yerlerde 2 bin 642 TL olan hanehalkı başına aylık ortalama harcama değeri, kırsal yerlerde 1 bin 741 TL olarak hesaplandı.
GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERİN PAYI AZALDI
Araştırmanın 2011 ve 2012 yılı sonuçları karşılaştırıldığında, 2011 yılında yüzde 20,7 olan gıda harcaması payının 2012’de yüzde 19,6 olarak gerçekleştiği, alkollü içecek, sigara ve tütün harcaması payının yüzde 4,1’den yüzde 4,2’ye, giyim ve ayakkabı harcamalarının yüzde 5,2’den yüzde 5,4’e, ev eşyası harcaması payının yüzde 6,4’den yüzde 6,7’ye, kültür ve eğlence harcamaları payının yüzde 2,7’den yüzde 3,2’ye, eğitim hizmetleri harcamalarının yüzde 2’den yüzde 2,3’e, otel, lokanta ve pastane harcamalarının yüzde 5,7’den yüzde 5,8’e yükseldiği; sağlık harcaması payının yüzde 1,9’dan yüzde 1,8’e, haberleşme harcaması payının yüzde 4’den yüzde 3,9’a ve çeşitli mal ve hizmet harcamaları payının ise yüzde 4,3’den yüzde 4,2’ye düştüğü; konut ve kira harcamaları payı (yüzde 25,8) ile ulaştırma harcamaları payının (yüzde 17,2) ise değişmediği gözlendi.
DÜŞÜK GELİRLİ HANEHALKLARI GIDAYA İKİ KAT DAHA FAZLA PAY AYIRDI
Gelire göre sıralı yüzde 20’lik gruplar itibariyle tüketim harcamalarının dağılımına bakıldığında; birinci yüzde 20’lik grupta (en düşük gelir grubu) yer alan hanehalklarının gıda harcamasına ayırdıkları pay yüzde 29 iken, beşinci yüzde 20’lik gruptaki (en yüksek gelir grubu) hanehalklarının gıda harcamalarına ayırdığı payın yüzde 14,4 olduğu görüldü. Eğitim hizmetleri harcamalarının oranı ise birinci yüzde 20’lik grup için yüzde 0,6 seviyesindeyken beşinci yüzde 20’lik grup için yüzde 4,1 oldu.
Toplam gıda ve alkolsüz içecekler harcamasının yüzde 12,9’u gelire göre sıralı birinci yüzde 20’lik grupta yer alan hanehalkları, yüzde 27,7’si ise beşinci yüzde 20’lik grupta yer alan hanehalkları tarafından yapıldı. Konuta yapılan harcamaların yüzde 11,3’ü birinci yüzde 20’lik grupta yer alan hanehalklarına ait iken yüzde 31,8’i beşinci yüzde 20’lik gruptaki hanelerde oluştu. Toplam eğitim hizmetleri harcamalarında ise birinci yüzde 20’lik grubun payı yüzde 2,3 iken beşinci yüzde 20’lik grubun payı yüzde 66,8 oldu. Ulaştırma için yapılan harcamaların sadece yüzde 4,6’sı birinci yüzde 20’lik grupta yer alan hanehalklarına ait iken yüzde 48’i beşinci yüzde 20’lik grup tarafından yapıldı.
EMEKLİLER DAHA FAZLA GIDA HARCAMASI YAPTI
Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hanehalkları gıda harcamalarına yüzde17,9 oranında pay ayırırken, temel gelir kaynağı emeklilik geliri olan hanehalklarının harcamalarının yüzde 24,4’ü gıda harcamalarından oluştu. Konutla ilgili harcamalara ayrılan payın en yüksek olduğu hanehalkları yüzde 35 oranı ile temel gelir kaynağı diğer karşılıksız transfer geliri olan haneler iken yüzde 23,3 oranı ile en düşük payı ayıran hanelerin ise temel gelir kaynağı müteşebbis geliri olan hanehalkları olduğu görüldü. Temel gelir kaynağı emeklilik geliri olan haneler eğitime yüzde 1 oranında pay ayırırken temel gelir kaynağı gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olan hanelerin eğitim harcamaları oranı yüzde 6,4 oldu.

 
‘Tarihini bilmeyen, hafızasını kaybeder’
 
Boşanmak istedi, tehdit edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum için 2 hayati proje
Erzurum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ...
Terzioğlu anayasa çalışmalarını değerlendirdi
Erzurum Baro Başkanı Faruk Terzioğlu yeni anayasa çalışmaları hakkında ...
Müslüman oldu, Esma adını aldı
Ermenistan uyruklu Ani Aghadjanian, Müslüman olarak yapılan ihtida merasimiyle Esma adını aldı.
 
Cihanlı Yayla Camisi hizmete açıldı
Şenyurt beldesi Cihanlı mahallesinde bulunan Yayla Camisi düzenlenen törenle hizmete açıldı.
SGK müfettiş yardımcısı alacak
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), merkez teşkilatında istihdam edilmek üzere ...
Aslolan vatandaş memnuniyetidir’
Esnaf ziyaretlerini sürdüren Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak “Aslolan ...
 
Burnaz Köyüne elektrik cezası
Karaçoban İlçesi'ne Bağlı Burnaz Köyü'nde Elektrik Borçlarının ödenmediğinden ...
Gülzarı Hacegan için destek çağrısı
Gülzârı Hacegân Camii ve Külliyesinin yapımı tüm hızıyla devam ediyor.
17. Türk Dünyası Günleri başladı
Aliyev, "Bakü-Tiflis-Erzurum-Kars demiryolu projesi bütün Türk devletlerinin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva