ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
On binler şehitler için yürüdü
On binler şehitler için yürüdü
Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - A.Keçiörengücü: 0
Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - A.Keçiörengücü: 0
Tekin: İlk günkü heyecanla yola devam edeceğiz
Tekin: İlk günkü heyecanla yola devam edeceğiz
Şehit Irmak’a vefa
Şehit Irmak’a vefa
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Haziran 2009 Salı - 04:45

Halk Evlerinden Halk Eğitim’e..

GHA/Erzurum’un, 1930 ile 1950 yılları arasında sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle ön planda duran bir şehir olduğu kaydedildi. Halkevi’nin, sergiler açılması, kurslar düzenlenmesi ve çeşitli sosyal etkinliklerde bulunmasının yanında, Venedik’te düzenlenen çeşitli yarışma ve müsabakalarda da, Erzurum’a birincilik kazandırdığı öğrenildi.

Halk Evlerinden Halk Eğitim’e..

 Erzurum’un, 1930 ile 1950 yılları arasında sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle ön planda duran bir şehir olduğu kaydedildi. Özellikle Erzurum’da açılan Halkevi’nin, sergiler açılması, kurslar düzenlenmesi ve çeşitli sosyal etkinliklerde bulunmasının yanında, Venedik’te düzenlenen çeşitli yarışma ve müsabakalarda da, Erzurum’a birincilik kazandırdığı öğrenildi.
İL KÜLTÜR HAYATINDA HALKEVLERİ DAMGASI
1932 yılında açılmaya başlanan Halkevlerinin, özellikle Türk İnkılapları’nın halka benimsetilmesini amaçladığı kaydedilirken, Erzurum Halkevi’nin ise, 19 Şubat 1934 tarihinde hizmete girdiği belirtildi. Erzurum’da bir zamanlar Doğu Sineması olarak faaliyet gösteren salonun, Halkevine tahsis edildiği ve daha sonra bu hizmet için Nurlu Şükrü’nün evinin kullanıldığı, edinilen bilgiler arasında yer aldı. Erzurum Halkevi’nin, halk tarafından sahiplenildiğini ve büyük ilgi gördüğüne dikkatlerin çekildiği tarihi kaynaklarda, “Erzurum’da kadın erkek herkes, Halkevinin 9 çalışma kolunda görev aldı ve görev yaptı.” deniliyor.
ERZURUM’A İLK BİRİNCİLİK VİYANA’DAN
Erzurum’da kurulan Halkevi’nin, hizmete başlamasının üzerinden 3 yıl geçtikten sonra şimdiki Halk Eğitim Merkezi’nin bulunduğunu binaya taşındığı öğrenilirken, Erzurum Halkevi’nin, bu süre zarfında Atayolu Dergisi ve Yayla Dergisi gibi önemli yayınlar çıkardığı ve kültürel faaliyetlerde bulunduğu bildirildi.
ERZURUM 1930’LARDA KÜLTÜR BAŞŞEHRİ
Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’ndeki kaynaklarda, Erzurum Halkevi ile ilgili olarak şu bilgiler aktarılıyor: “Resim sergilerinin açılması, futbol, güreş, cirit ve kayak takımları oluşturulması ve yarışmalara katılımın sağlanması, Okuma-yazma kursları düzenlenmesi, köylünün ihtiyaç duyduğu bilgi-beceri kurslarının düzenlenmesi, örnek tarlalar geliştirilmesi, sinema filmleri getirilmesi ve halka izletilmesinin yanında birçok konuda konferanslar düzenlenmesi, yabancı dil kurslarının açılması, Erzurum Halkevi tarafından yürütülen önemli etkinlikler arasında bulunmaktadır. Bunun yanında tiyatro anlamında da önemli işler yapılmıştır. Erzurum’da ilk kez bir bar ekibi kurularak, Venedik’te yapılan yarışmalara gönderilmiş ve bu ekip, Erzurum’a birincilikle dönmüştür.”
ERZURUM SANATLA ADINI DUYURUYORDU
Erzurum Halkevi’nin, sadece 1943 yılında 5 bin 800’den fazla kitap, 700 gazete ve dergiden oluşan bir sergiye ev sahipliği yaptığı yönündeki bilgiye ise, Erzurum Tarihini Araştırma Derneği tarafından çıkarılan “Erzurum Şairleri Gecesi” isimli çalışmada yer verildi. Şehrin kültür tarihinde önemli bir yer tutan Halkevi’nin, 1944 Eylül ayında, bölgede geçmişten kalan cami, köprü ve çok sayıda tarihi eserle ilgili olarak açılan Erzurum Mimari Sergisi’ni de organize ettiği kaydedilen söz konusu çalışmada, 12 Ocak 1945’te, Türkiye’nin değişik yer ve yörelerine ait tabloların bulunduğu sergiden de bahsedildi.
Halen, Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan binada uzun yıllar faaliyet gösteren Erzurum Halkevi’nin, dönemin devlet adamları, siyasetçileri ve sanatçıları tarafından da ziyaret edilerek, halk toplantılarına ev sahipliği yaptığı kaydedildi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yıldırım Denizli beye 11 Haziran 2009 Perşembe 17:51

Şöyle bir kitapçılara uzanıverin. Günde ayda kaç kitap satılıyor? erzurum'da ulusal, yerel kaç gazete satılıyor? Halk evleri döneminde erzurum'da ciddi bir yoğunlukta okuyan, araştıran, sorgulayan eğitimci kitlesi var. Bunların çoğu sosyal demokrat kafalı..Ama hepsi de Erzurum sevdalısı. O günün insanları Erzurmulu şairlerin şiirlerinden enaz birkaçtanesini ezbere biliyor. Birbirlerine divan okuyorlar. Şimdi istiklal marşımızın tamamını okuyacak kaç eğitimci var.. Tıpkı köylerimizin on tanesini ezbere sayamayan, mahallelerimizin isimlerini bilmeyen mebuslar, belediye başkanları gibi.

Yorumu oyla      6      4  
Yildirim Denizli 9 Haziran 2009 Salı 20:10

Sayin Saadet Cakir halk evleriyle ilgili habere yorumunda: O Erzurum u bugüne getirmek keske olsaydi, diyor. Bir sartla bende evet diyorum, söyle: O Erzurum u icinde o zamanlar yasayanlarla birlikte getirmek olursa eyvallah.Yok hayir, bugünki Erzurum da yasayanlari, kendine dadas diyenleri, o zamanlarin Erzurum una doldurursak ne olur?Ben daha fazla bir sey söylemiyorum, herkes kendi fantazisine göre bir hikaye düsünsün. O zamanlarin Erzurum undan on kez daha büyük olan bugünki Erzurum, hala 1930larda yapilmis binayla yetinebiliyor, bunun anlami kültüre sanata inanmamislik hatta düsmanliktir diyebiliriz.Tersini düsünen varsa buyursun.Dadas inanmasa bile yasam kafamiza vura vura, kültürsüz sanatsiz hic bir yere varamiyacagimizi bize ögretecek, ikikere iki dört! Eyyy Belediye Erzurum un gelecek elli yilinida gözeterek bir kültür merkezi olusturmalisin, öyle cat - mat yoluda degil sehirin merkezinde olmali hemde. Varmisiniz ?

Yorumu oyla      6      4  
Ali Bingöl 9 Haziran 2009 Salı 14:22

Erzurum'un halk evleri dönemi araştırmaya muhtaç bir zaman dilimidir. İki devir arasında korkunç boyutta kültür, sanat ve eğitim farkı var.

Yorumu oyla      6      4  
Saadet Çakır 9 Haziran 2009 Salı 14:20

Halk evlerinin olduğu dönem, erzurum'da gazete okuma sayısının oldukça yüksek olduğu, kitap satışlarının rekor yapktığı dönem. okuyan bir Erzurum vöar o dönemde.Şimdi SYDV önünde sıra bekleyenler.. Temizlik işçisi olmak için çare arayanlar..İntenrnette catleşenler.. O Erzurumu bugüne getirmek keşke olsaydı.

Yorumu oyla      6      4  
D.Ali Karslı 9 Haziran 2009 Salı 14:17

Halk Evleri döneminde gerçekten de Erzurum'da sosyal faaliyetler oldukça yoğunmuş. Büyüklerimiz öyle anlatırdı. Halk Eğitim döneminde ise sadece kurs yeri oldu bu kuruluş.Halk Evleri yıllarca sol düşüncenin ifadesi sayıldı, ne alakaysa. Oysa buralar halkın sosyal nabzını tutardı.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazeteci Şahin’den Türk Halk Edebiyatı Hizmeti
Gazeteci ve eğitimci Salih Şahin’in yıllar süren ve uzun araştırmalar ...
Dünyanın en büyük İslam mezarlığı
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve 12. yüzyıldan günümüze gelen, dünyanın ...
Erzurum’a en iyi performans ödülü
Başbakanlık Gençlik Spor Genel Müdürlüğü tarafından Bodrum’da düzenlenen ...
 
“Bir Bahar Akşamı”
Aşkale Öğretmenevinde düzenlenen 'Bir Bahar Akşamı Şiir Dinletisi'nde, ...
Sarıkamış bir destandır” sanal ortamda
Ressam Tayfur Sanlıman'ın Sarıkamış Harekatı'nı anlatan resim sergisi sanal ortama taşındı.
Tarihi türbe kurtarılacak
Üzerindeki dam çöktüğü için göçük altında kalan Külhancı Baba Hazretleri’nin ...
 
GSF’den serigrafi sergisi
Güzel Sanatlar Fakültesinin “Yüzler Serigrafi Sergisi” beğeni topladı
Halk eğitim meslek edindiriyor
Erzurum Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan 123 mesleki kurs, 31 Mayıs ...
Narman, Türk Bayrağıyla bezendi
Narman Meslek Yüksek Okulu inşaat bölümü 1. sınıf öğrencileri ilk inşaat ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Karışıklığın Ortası
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva