Erzurum’un, 1930 ile 1950 yılları arasında sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle ön planda duran bir şehir olduğu kaydedildi. Özellikle Erzurum’da açılan Halkevi’nin, sergiler açılması, kurslar düzenlenmesi ve çeşitli sosyal etkinliklerde bulunmasının yanında, Venedik’te düzenlenen çeşitli yarışma ve müsabakalarda da, Erzurum’a birincilik kazandırdığı öğrenildi.
İL KÜLTÜR HAYATINDA HALKEVLERİ DAMGASI
1932 yılında açılmaya başlanan Halkevlerinin, özellikle Türk İnkılapları’nın halka benimsetilmesini amaçladığı kaydedilirken, Erzurum Halkevi’nin ise, 19 Şubat 1934 tarihinde hizmete girdiği belirtildi. Erzurum’da bir zamanlar Doğu Sineması olarak faaliyet gösteren salonun, Halkevine tahsis edildiği ve daha sonra bu hizmet için Nurlu Şükrü’nün evinin kullanıldığı, edinilen bilgiler arasında yer aldı. Erzurum Halkevi’nin, halk tarafından sahiplenildiğini ve büyük ilgi gördüğüne dikkatlerin çekildiği tarihi kaynaklarda, “Erzurum’da kadın erkek herkes, Halkevinin 9 çalışma kolunda görev aldı ve görev yaptı.” deniliyor.
ERZURUM’A İLK BİRİNCİLİK VİYANA’DAN
Erzurum’da kurulan Halkevi’nin, hizmete başlamasının üzerinden 3 yıl geçtikten sonra şimdiki Halk Eğitim Merkezi’nin bulunduğunu binaya taşındığı öğrenilirken, Erzurum Halkevi’nin, bu süre zarfında Atayolu Dergisi ve Yayla Dergisi gibi önemli yayınlar çıkardığı ve kültürel faaliyetlerde bulunduğu bildirildi.
ERZURUM 1930’LARDA KÜLTÜR BAŞŞEHRİ
Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’ndeki kaynaklarda, Erzurum Halkevi ile ilgili olarak şu bilgiler aktarılıyor: “Resim sergilerinin açılması, futbol, güreş, cirit ve kayak takımları oluşturulması ve yarışmalara katılımın sağlanması, Okuma-yazma kursları düzenlenmesi, köylünün ihtiyaç duyduğu bilgi-beceri kurslarının düzenlenmesi, örnek tarlalar geliştirilmesi, sinema filmleri getirilmesi ve halka izletilmesinin yanında birçok konuda konferanslar düzenlenmesi, yabancı dil kurslarının açılması, Erzurum Halkevi tarafından yürütülen önemli etkinlikler arasında bulunmaktadır. Bunun yanında tiyatro anlamında da önemli işler yapılmıştır. Erzurum’da ilk kez bir bar ekibi kurularak, Venedik’te yapılan yarışmalara gönderilmiş ve bu ekip, Erzurum’a birincilikle dönmüştür.”
ERZURUM SANATLA ADINI DUYURUYORDU
Erzurum Halkevi’nin, sadece 1943 yılında 5 bin 800’den fazla kitap, 700 gazete ve dergiden oluşan bir sergiye ev sahipliği yaptığı yönündeki bilgiye ise, Erzurum Tarihini Araştırma Derneği tarafından çıkarılan “Erzurum Şairleri Gecesi” isimli çalışmada yer verildi. Şehrin kültür tarihinde önemli bir yer tutan Halkevi’nin, 1944 Eylül ayında, bölgede geçmişten kalan cami, köprü ve çok sayıda tarihi eserle ilgili olarak açılan Erzurum Mimari Sergisi’ni de organize ettiği kaydedilen söz konusu çalışmada, 12 Ocak 1945’te, Türkiye’nin değişik yer ve yörelerine ait tabloların bulunduğu sergiden de bahsedildi.
Halen, Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan binada uzun yıllar faaliyet gösteren Erzurum Halkevi’nin, dönemin devlet adamları, siyasetçileri ve sanatçıları tarafından da ziyaret edilerek, halk toplantılarına ev sahipliği yaptığı kaydedildi.