ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehit Erdağı’nın hatırası yaşatılacak
Şehit Erdağı’nın hatırası yaşatılacak
Şehirlerarası ulaşımda Sakaltutan gündemi
Şehirlerarası ulaşımda Sakaltutan gündemi
Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Kartlı ödeme verileri açıklandı
Kartlı ödeme verileri açıklandı
Altın fiyatları zirveye yaklaşıyor
Altın fiyatları zirveye yaklaşıyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
19 Aralık 2023 Salı - 01:43

Halil İnalcık’a vefa

Eyüpsultan Belediyesi, “Hocaların Hocası” ve “Tarihçilerin Kutbu” olarak anılan tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ile ilgili “30. Yılında Halil İnalcık ve Eyüpsultan” isimli bir panel düzenledi.

Halil İnalcık’a vefa

Eyüpsultan Belediyesi, “Hocaların Hocası” ve “Tarihçilerin Kutbu” olarak anılan tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ile ilgili “30. Yılında Halil İnalcık ve Eyüpsultan” isimli bir panel düzenledi. Panele Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Feridun M. Emecan, Prof. Dr. Mehmet İşpirli ve Prof. Dr. Haşim Şahin konuk oldu.
Eyüpsultan Belediyesi ve paydaşları 1993 yılında, yaptıkları Eyüpsultan Toplantısı'nda Büyük Eyüpsultan Projesi'ni başlattı ve projenin koordinatörlüğünü Prof. Dr. Halil İnalcık yaptı. Açılan bu yolda 30 yıldır yürüyen Eyüpsultan Belediyesi, o günden bu güne bine yakın konuşmacının katıldığı, 12 bin sayfa müktesebat ve binlerce görsel dokümanın oluşturulduğu 15 sempozyum düzenledi.
Bu nedenle Eyüpsultan Belediyesi, İnalcık'ı en iyi anlayan kurum olarak Eyüpsultan Belediyesi, 30 yıl sonra bu çabaya saygı duruşu amacıyla onu anlayan ve yolundan gidenlerle birlikte panel düzenledi. Osmanlı tarihi alanında eserleriyle hem Türkiye'de hem dünyada akla ilk gelen isimlerden olan ve ömrüne 25'den fazla kitap, 300'ü aşkın makale sığdıran Prof. Dr. Halil İnalcık'ın konuşulduğu panel, Eyüpsultan Müftülük Seminer Salonu'nda gerçekleştirildi. Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ile birlikte Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara'nın katılımıyla gerçekleşen panele Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Feridun M. Emecan, Prof. Dr. Mehmet İşpirli ve Prof. Dr. Haşim Şahin konuk oldu.
“Binlerce eser bugün sizlerle buluşuyor”
Başkan Deniz Köken panelde, 30 yıl içerisinde yapılanların hiçbirinin boşa gitmediğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Bu süre içerisinde yapılan 15 sempozyum, binlerce eser bugün sizlerle buluşuyor. Tarihin iki tane boyutu var der tarihçiler. Birincisi tarihi yapar, diğerleri de yazar. Biz yapanlarla yazanları bir araya getirmeye çalışıyoruz. Biz tarihi yazanların üzerinden öğreniyoruz.”
“Kıymetli üstatları sizlerle buluşturmaya gayret ediyoruz”
Konuşmasında, tarih ve tarihçilik ilminin ne kadar önemli olduğunu yaşarken daha da iyi öğrendiğimizi ifade eden Başkan Deniz Köken, “Kıymetli üstatları her fırsatta, her ortamda sizlerle buluşturmaya gayret ediyoruz. Yaptığımız sempozyumlara, panellere ailenizi de getirmenizde fayda var. Burası canlı tarihin anlatıldığı bir yer. Biz tarihi bu güne, bu döneme en iyi şekilde aktaran hocalarla sizleri buluşturuyoruz. 30 yıl önce Eyüpsultan'ın tarihini araştırmakla ilgili kürsünün ilk kurulduğu dönemden bu günlere çok büyük eserlerin gelmesinde katkısı olan merhum Halil İnalcık hocama Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.
“Halil İnalcık hocanın talebesi olmak için mülkiyeye gittim”
Anıların izinde: İnalcık ve Osmanlı Tarihçiliği” başlıklı konuşmasında, hocayı tanıtmanın çok zor bir iş olduğunun altını çizen Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Eğitim camiasında resmen, mühürlü olarak, benim kadar uzun zaman onun talebesi olan kimse yok. Ben üniversitede tarih bölümüne gitmedim, mülkiyeye gittim. Halil İnalcık hoca orada idare tarihi okutuyordu. Sadece Halil İnalcık hocanın talebesi olmak için oraya gittim. Halil bey'in çok doğru bir tezinde ben de hemfikirdim. Tarihi master, yüksek lisans seviyesinde diploma veren bir kurum haline getirmek. Tarih hocası doğru dürüst eğitim seminerlerinde yetişir. Geçmişte eğitim bölümleri ortaokul - lise hocası yetiştiren bölümler daha iyi öğretmen yetiştirirdi. Eğitim ayrı bir şeydir, illa Tarih bölümünden çıkmaz. Halil hocanın üzerinde durduğu, başardığı konu budur” diye konuştu.
“Hayatı çok hazindi”
İnalcık'ın hayatının çok hazin olduğuna dikkat çeken Ortaylı, “Halil bey ortaokulu Sivas'ta burslu okudu, liseyi Balıkesir'de. Edebiyat hocası Abdülbaki Gölpınarlı vardı, fizik hocası Nusret Kürkçüoğlu, böyle insanlar sayesinde sıyrılmış. Demek ki Cumhuriyetin kurduğu lise kültürü kıymetli hocalara sahipti ve insanlara ulaşıyordu. Dil Tarih'e kanun gereği talebe diye tayin edildi” şeklinde konuştu.
“Helalleşirken bile ders aldık”
Ankara bozkırında iki tane yabancı dili çok iyi öğrendiğine de değinen Ortaylı, şöyle devam etti: “Oturuyor bozkırda Fransızca öğreniyor, Almanca öğreniyor, Farsça öğreniyor. 50 yaşına kadar ne İran'a gitmiş ne Fransa'ya gitmiş, ne Almanya'yı görmüş. 40 küsür yaşında İngiltere ve Amerika'ya gitti. İngilizcesi de öyledir, öğrenmesinin sonu yoktu. 1972'de Amerika'ya göç etti. Titiz bir adamdı. Bilmediği şeyleri mutlaka tetkik ettirirdi. Çok istisnai bir hocaydı. Helalleşmeye gittiğim zaman bile Edirne ve Evrenos Gazi'nin anlamını öğretti bize. Helalleşirken bile ders aldık.”
Prof. Dr. Feridun M. Emecan “Halil İnancık ve Osmanlı Kuruluş Tartışmaları”, Prof. Dr. Mehmet İşpirli “Halil İnancık'ın Osmanlı Müessese Tarihçiliğindeki Yeri”, Prof. Dr. Haşim Şahin ise “Halil İnancık ve Osmanlı Sufileri” konularında konuştu.

 
‘Her bir Allah kulu 'hazreti insan'
 
Göktaş ASHB’nin önceliklerini paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKAF’23 başladı
Türkiye’nin en kapsamlı bölgesel kariyer fuarlarından birisi olan Kuzeydoğu ...
Prof. Dr. Özden'den 'Çocuklarla Felsefe'
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü ...
Türkü Paşa rahmet ve şükranla anıldı
Erzurumlu Türkü Paşa Raci Alkır, 12. vefat yıldönümünde şükranla anıldı
 
Çiftçi: Erzurum’u manevi zırha büründürmüş olacağız
Çiftçi, ‘Hem bu yılın son 15 gününü hem de önümüzdeki yılın ilk 15 gününü ...
ETSO’da Erzurum Tarihi gündemi
ETÜ Öğretim üyesi Prof. Küçükuğurlu, ETSO’da Erzurum’u anlattı
1001 Hatim başladı
Erzurum’u doğal afetlerden korumak için Pir Ali Baba tarafından yaklaşık ...
 
 Cağ kebabı Tasteatlas’a girdi
Dünya Lezzetleri Listesi'nde coğrafi işaret tescili bulunan 'cağ kebabı' da yer aldı
TDED 1001 Hatim’e yönelik önerilerini paylaştı
Erzurum Anadolu’da kendine özgü bu ayrıcalığı artık bir bayram, bir şenlik ...
‘Edeple gelen hürmetle gider’
1995 yılında UNESCO tarafından 'Hoşgörü Ödülü' alan Hemşin Pastanesi, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva