Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri, Yargıda Birlik Platformu'nun HSYK adaylarından Bilgin Başaran, HSYK uygulamalarında, atamalarında büyük bir hizipçilik ve grupçuluk yaptığını, yargı trenini raydan çıkardığını savunarak, "Bizim hedefimiz ise çoğulcu ve ilkeli bir HSYK oluşturmak. Yeniden diğer listelere oy vermek kanaatimizce yangına körükle gitmek, ateşe benzin dökmek gibi bir şey olacak" dedi.
12 Ekim’de yapılacak HSYK seçimleri öncesi Yargıda Birlik Platformu’nun 11 HSYK adayı, Antalya Adliyesi’nin ev sahipliğinde Su Otel’de düzenlenen tanıtım ve tanışma toplantısında bir araya geldi. Tanışma toplantısına Antalya, Isparta ve Burdur illerinden yaklaşık 350 hakim ve savcı katıldı.
Yargıda olağan gitmeyen şeyler, haksızlıklar, zulümler nedeniyle Yargıda Birlik Platformu'nu oluşturma kararı aldıklarını anlatan adaylardan HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, "HSYK'nın, adaleti, hakkaniyeti hedeflemesini ve bu ölçüler tayininde çalışmasını taahhüt ediyoruz" dedi.
Toplantıda, Yargıda Birlik Platformunun HSYK seçimleri için belirlediği adaylar tanıtıldı.
Açılış konuşmasını yapan Antalya Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı, Avrupa ve Asya’da topraklarını bulunan Türkiye’nin bugünlerde kritik süreçlerden geçtiğini dile getirdi. Ekonomik kalkınmanın türlü oyunlarla engellenmeye çalışıldığını ifade eden İbrahim Bağcı, "Kendi içimizdeki dış destekli terörü bitirme yoluna girmişken güney komşularımız terör eylemlerinde ateş içinde yanmaktadır. 1.5 milyonu aşan ve nerede duracağı belli olmayan bir mülteci akınına ev sahipliği yapmaktadır. Bu yük taşınması çok zor bir yüktür. Milletimiz büyük fedakarlıklarla bu yükü taşımaya devam ediyor. Çatışmalar güney sınırımıza yayılmıştır. Savaş kapımıza dayanmıştır. Bu dönemde her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var" dedi."
"DEVLETİN ORGANLARININ BİRBİRLERİYLE UYUM İÇERİSİNDE ÇALIŞMASI GEREKLİDİR"
HSYK’nın devletin önemli organlarından bir tanesi olduğunu kaydeden Bağcı, "Devletin organlarının birbirleriyle uyum içerisinde çalışması gereklidir. Uyumsuzluk sonucunun faturası devletimize yani milletimize çıkacaktır. Hepimizin ortak isteğimiz, HSYK’nın adil olması, atamalarda ve görevlendirmelerde liyakati öne alarak emaneti sahibine vermesidir. YBP platformu amacı da adil kararlar veren devletin diğer organları ile uyum içinde çalışan bir HSYK’nın oluşumuna hizmet etmektir" şeklinde konuştu.
"TEK VAADİMİZ ADALET VE SAMİMİYET"
Aday Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, Yargıda Birlik Platformu adayları olarak Türkiye’nin her yerinde dolaştıklarını hatırlatarak, "Biz birlikte hareket ediyoruz. Tek de olsak amacımız bir arada sizleri orada temsil etmek. 11 kişinin milli takım olduğunu ve bu 11 kişiye kırmızı kart gösterilmemesini istiyoruz. Tek vaadimiz adalet ve samimiyet. Hepimiz yargının sorunlarının ne olduğunu biliyoruz. Bizim ihtiyacımız olan samimiyet. Tayinde adalet. Atanan değil, atayan iradeye sitemde bulunuyorum. Biz samimiyet istiyoruz. Lütfen bize destek verin" dedi.
"YARGI TRENİ RAYDAN ÇIKTI”
Aday HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Yargıda Birlik Platformu’nu bir yıl önce 10 arkadaşıyla Ankara’da oluşturduklarını hatırlattı. Başaran, bu platformu oluşturmalarının sebeplerini ise şöyle sıraladı:
"En büyük sebebi 2010’dan sonra oluşturulan HSYK’nın uygulamalarının, 2010 yılında biz büyük bir hevesle yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını hem anayasal hem kanun olarak kavuştuğumuzu düşünmüştük, bu doğrultuda çalışmalar yapmıştık. Fakat yeni oluşturulan HSYK uygulamalarında, atamalarında büyük bir şekilde hizipçilik ve grupçuluk yapmış, yargı trenini raydan çıkararak, yargı arabasını bataklığa koyarak, meslektaşlar arasında büyük bir huzursuzluk ve sıkıntıya sebep olmuştur. İşte oluşumu bu sebeple oluşturduk."
"DİĞER LİSTELERE OY VERMEK YANGINA KÖRÜKLE GİTMEKTİR"
Yargıda Birlik Platformu’nun sadece seçim için bir araya gelmediğini açıklayan Başaran, "Seçimler için geçici olarak kurulmadık. Bu sıkıntıları dile getirmek ve bu sıkıntıları vurgulamak için kurulduk. Bizim hedefimiz çoğulcu ve ilkeli bir HSYK oluşturmak. Şu an seçime giren 47 adaydan yaklaşık olarak 3 liste olduğunu görüyoruz. YARSAV’ın listesi, tek kutuplu tek bir zihniyeti temsil ediyor. Bizim listemiz, bir de kendilerine ‘bağımsız’ diyen bir liste onlarda tek kutuplu. Zaten HSYK’nın birinci sorunu tek kutuplu olmasıdır. Çoğulculuğun olmadığı yerde adaletin olmadığını da gördük. Yeniden diğer listelere oy vermek kanaatimizce yangına körükle gitmek, ateşe benzin dökmek gibi bir şey olacak. Ana iki sıkıntının, hizipçilik, grupçuluk, tek taraflılık ve ilkesizlik olarak çoğulcu bir grup oluşturduk. İlkelerimizi belirledik. İlkelerimize uygun olarak HSYK’nın oluşumunu sağlayacağımızı taahhüt ediyoruz. Listemize bütün olarak oy istiyoruz. Ben bir oyunuzu değil, taahhütlerimize, ilkemize ve felsefemize oy istiyoruz. Şahsıma istemiyorum. Bizi oraya ekip olarak, bir güç olarak taahhütlerimizi yerine getirebiliriz" ifadelerini kullandı.
"ÇOĞULCU OLAMADI"
HSYK Başmüfettişi İsa Çelik ise HSYK’nın 2010 yılında yeniden yapılandırıldığını hatırlatarak, "Bu değişikliği yaparken maksadımız, çağdaş demokratik, katılımcı ve çoğulcu, meslektaşlarımızın temsilini öngören bir kurul oluşturmaktı. Seçimlerin sonucunda memlekete ve yargıya hizmet dışında, başka hizmet amaçları olan, bu amacını gerçekleştirmek için cümbür cemaat kurulumuzu ele geçiren bir grupla karşı karşıya kaldık. Amaçlarımızdan çoğulculuk, kurula yansımadığı için bu kurul demokratik olamadı. 2010-2014 yılları arasında süreci yaşadık. Bu süreçte Yargıtay üyesi veya Danıştay üyesi atanabilmek için bir gruba yakın olmak, kurum üyelerinin aynı veya eşi olmak gerektiğini öğrendik. Atamalarda da bir grubun yakınının olmak gerektiğini gördük" şeklinde konuştu.
"VATANDAŞ BUGÜN YARGISINA GÜVENMİYOR"
2010 yılında yargıya duyulan güven’in yüzde 60’larda olduğunu kaydeden Çelik, "2014 yılında yüzde 20 ve aşağılardadır. Vatandaşımız bugün yargısına güvenmiyor. Ne yazık ki meslektaşlarımızda güvenmiyor. Bu salonda bu süreçlerde ‘dinlendim mi’ kuşkusu yaşamayan meslektaşım olduğunu düşünmüyorum. Yapılması gereken tek şey, bu çoğunlukçu yapıdan kurtulup, çoğulcu Türk milletini temsil eden, tüm renkleri barındıran yeni bir yapı kurmaktır. Bundan sonra tayinlerde, yükselmelerde, yurt dışı ve yurt içi görevlendirmelerde kıdem, terfi ve mülakata esas olsun. Bir grubun değil Türk milletinin yargısı olsun. Hukuk silah gibi kullanılıp, yargı savaş alanına çevrilmesin. 11 adayımızın firesiz şekilde desteklenmesini istiyoruz" dedi.
Platformun adli ve idari yargı adayları şöyle:
"Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, HSYK Başmüfettişi İsa Çelik, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, İstanbul Hakimi Mehmet Durgun, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Yargıtay Tetkik Hakimi Zeyhep Şahin, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömür Topaç, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Metin Yandırmaz, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz.
İdari Yargı adayları:
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cafer Ergen, Edirne Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Gökpınar, HSYK Üyesi Halil Koç, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Hasan Odabaşı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Gönül Sayın."