SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirdikleri milletvekili aday listelerinin açıklanmasının ardından başlayan ‘sanık aday’ tartışması büyüyor. Listelere göre, Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan ve tutuklu bulunan toplam 9 sanık, genel seçimlere katılacak.
GÜZEL’İN YORUMU
“Devrimci Karargâh”, “Ergenekon” ve “Balyoz” soruşturmalarından tutuklu sanıkların milletvekili vekil seçilmeleri halinde, Meclis’e girip giremeyecekleri ve dokunulmazlık hakkı elde edip edemeyecekleri, tartışma konusu olurken, Erzurum Baro Başkanı Mehmet Güzel konuya açıklık getirdi. Avukat Güzel, “Anayasa’nın 14. maddesinden sanık olanlar, dokunulmazlıktan faydalanamazlar.” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin, göreve başlarken Anayasa’nın 81’inci maddesinde hükme bağlanan yemin etme zorunluluğunu yerine getirme mecburiyeti olduğunu hatırlatan Baro Başkanı Güzel, yemin etmeyen hiçbir üyenin Meclis çatısı altına giremeyeceğine dikkati çekti. Başkan Güzel, “Yemin için seçilmiş milletvekilinin Meclis’e gelmesi lazım. Eğer tutukluysa ki seçimden önce bir suç işlemiş olabilir. Anayasa'nın 83’üncü maddesine göre Meclis kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Yani 83’üncü madde anlamında yasama dokunulmazlığı zırhına bürünmüş olurlar. Bu adi suçlar için böyle. Ama Anayasa'nın 14’üncü maddesinde belirlenen ve seçimden önce soruşturmasına başlanan suçlar var ki, bu suçu işledikleri ileri sürülen tutuklu sanıklar için durum çok daha değişiktir.” diye konuştu.
GÜZEL: ANAYASA’NIN 14. MADDESİ GAYET AÇIK VE SARİHTİR
Anayasa’nın 14’üncü maddesinin; devletin ülkesi ve milletiyle bütünlüğünü bozmaya, demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmaya yönelik eylem ve faaliyetleri kapsadığını vurgulayan Baro Başkan Güzel, “Yani devlete yönelik terör, rejime yönelik terör suçlarından yargılananlar 83’üncü maddeden yararlanamazlar. Böyle bir suç istinadıyla tutuklu olanlar, suçu seçimden önce işlemiş olmak kaydıyla, seçildiği takdirde yetkili makam, yani yargılayan mahkeme doğrudan doğruya Meclis’e durumu bildirmek zorundadır. Ve bu durumda 14'üncü madde kapsamında suçtan sanık olanlar, dokunulmazlıktan yararlanamazlar.” bilgisini verdi.
Erzurum Baro Başkanı Mehmet Güzel, “Anayasa'nın 14’üncü maddesinden yargılanan sanıklar için eğer mahkeme tahliye kararı vermemişse, sadece seçilmiş olmak yasama dokunulmazlığına kavuşmasını sağlamıyor. Çünkü Anayasa’nın dokunulmazlığı düzenleyen 83’üncü maddesi terör eylemleriyle ilgili istisna getirmiş. Şu anda aday gösterilenlerin düzenlenen iddianamelere göre üzerilerine atılı olan suç Anayasa’nın 14’üncü maddesinde düzenlenen suç. Bu nedenle mahkeme bu şahıslar seçildikten sonra ya da seçilmeden önce tahliye kararı vermedikçe yemin etmek için Meclis’e gidemeyecektir. Meclis'e 1 ay içinde 5 birleşim gidemeyince Başkanlık Divanı’nın teklifiyle genel kurul milletvekilliğini düşürecektir.” ifadelerini kullandı.