ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi’den CİMER değerlendirmesi
Çiftçi’den CİMER değerlendirmesi
ETÜ’ye Avrupa Finalinden 3 ödül
ETÜ’ye Avrupa Finalinden 3 ödül
ATAUNİ’de Coğrafi işarete bilimsel yaklaşım
ATAUNİ’de Coğrafi işarete bilimsel yaklaşım
Erzurumspor maçı kırılma noktası oldu
Erzurumspor maçı kırılma noktası oldu
Kene bir can daha aldı
Kene bir can daha aldı
HABERLER>GUNCEL
8 Nisan 2024 Pazartesi - 00:14

Guterres’ten İsrail’e tepki

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in World Central Kitchen’a (WCK) bağlı 7 çalışana yönelik saldırısına değinerek, “Asıl sorun hataları kimin yaptığı değil, bu hataların artarak devam etmesine izin veren askeri sistemdir” dedi.

Guterres’ten İsrail’e tepki

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in World Central Kitchen’a (WCK) bağlı 7 çalışana yönelik saldırısına değinerek, “Asıl sorun hataları kimin yaptığı değil, bu hataların artarak devam etmesine izin veren askeri sistemdir” dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD’nin New York kentindeki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde konuşan Guterres, Gazze Şeridi’nde tutulan tüm esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Esirlerin aileleriyle görüştüğünü belirten Guterres, “Onların ıstırabı, belirsizliği ve derin acısı her an benimle” dedi.
İsrail’in son 6 aydır sürdürdüğü askeri harekatın Gazze’deki Filistinlilere “acımasız bir ölüm ve yıkım” getirdiğini söyleyen Guterres, “Hayatlar paramparça oldu. Uluslararası insancıl hukuka saygı paramparça oldu. 10 gün önce Refah Sınır Kapısı’na yaptığım ziyaret sırasında, Gazze’deki krizin ve acının daha önce gördükleri hiçbir şeye benzemediğini söyleyen kıdemli insani yardım görevlileriyle tanıştım” ifadelerini kullandı. Guterres, yardım taşıyan uzun kamyon kuyruklarının engel üstüne engelle karşılaşmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Gazze’de nüfusun yarısından fazlasının açlıkla karşı karşıya olduğunu aktaran BM Genel Sekreteri Guterres, "Bugün Gazze’de çocuklar yiyecek ve su yokluğunda ölüyor. Bu anlaşılmaz ve tamamen önlenebilir bir durum. Hiçbir şey Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı göstermez” dedi.

“Uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişine izin verilmemesi yanlış anlatılara yol açıyor”
Guterres, İsrail ordusunun yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerinde vuracağı hedefleri yapay zekayı kullanarak belirlediği ve bunun da yüksek oranda sivil kayıplara yol açtığı yönündeki haberlerden “derin rahatsızlık” duyduğunu vurguladı. Guterres, dünyadaki çatışmalar açısından Gazze’deki savaşı siviller, yardım görevlileri, gazeteciler, sağlık çalışanları ve BM personeli için en ölümcülü olarak nitelendirdi. Aralarında 175’ten fazla BM üyesinin de bulunduğu 196 insani yardım çalışanının öldürüldüğünü aktaran Guterres, "Gerçekleri gizleyen ve suçu başka tarafa atan bir enformasyon savaşı travmayı daha da artırdı. Uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişine izin verilmemesi dezenformasyonun ve yanlış anlatılara yol açıyor” diye konuştu.
İsrail tarafından öldürülen World Central Kitchen’a (WCK) bağlı 7 çalışana da değinen Guterres, "Asıl sorun hataları kimin yaptığı değil, bu hataların artarak devam etmesine izin veren askeri sistemdir. Bu başarısızlıkların düzeltilmesi için bağımsız soruşturmalar ve sahada anlamlı bir değişim gerekiyor” ifadelerini kulandı.

"Silahları susturmanın, çok geç olmadan kıtlığı durdurmanın zamanı geldi”
Gazze’de acil ateşkes çağrılarını bir kez daha yenileyen Guterres, geçtiğimiz hafta acil ateşkes talep eden Güvenlik Konseyi'nin taleplerinin yerine getirilmemesinin “affedilemez” olacağını söyleyerek, “Kitlesel açlığın, bölgesel çatışmaların, küresel standartlara ve normlara olan inancın tamamen yitirilmesinin eşiğindeyiz. Silahları susturmanın, korkunç acıları dindirmenin ve çok geç olmadan kıtlığı durdurmanın zamanı geldi” dedi.
Yardım görevlilerinin ölümüne ilişkin soruşturma başlatılması sorularını da yanıtlayan Guterres, soruşturmanın ancak İsrail'in bunu kabul etmesi ve işbirliği yapmaya karar vermesi halinde işe yarayabileceğini söyledi. Guterres, “196 insani yardım çalışanı öldürüldü ve biz her birinin neden öldürüldüğünü bilmek istiyoruz” diye konuştu.
Erez Sınır Kapısı’nın açılmasıyla ilgili ne gibi önlemler alınacağını bilmediğini aktaran Guterres, “Dağınık önlemler almak yeterli değil, bir paradigma değişikliğine ihtiyacımız var. Bunun gelip gelmeyeceğini göreceğiz ve ondan sonra durumu değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

 
Gazze’de can kaybı 33 bin 137’ye yükseldi
 
'Türkiye'yi çok daha yükseklere taşıyacağız'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erbaş Gazze’deki zulme dikkat çekti
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Gazze’deki zulme ilişkin, "Bütün dünyanın ...
Erbaş: Millet ve devlet olarak güçlüyüz
Erbaş, şehit yakınları ve gazilerle iftar sofrasında buluştu. Erbaş, “Bundan ...
YSK Başkanı Yener, geçici sonuçları açıkladı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Mahalli İdareler Genel ...
 
Yener: ‘YSK tüm tedbirlerini almıştır’
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, “Yüksek Seçim Kurulu şu ...
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından 31 Mart mahallî ...
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - İl ve cinsiyete göre yaşlı nüfus, yaşlı ...
 
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Yaşlıların tek başına kalmaktan kurtarılması, ...
Ghebreyesus: 'Tarih hepimizi yargılayacak'
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ...
Seçim yasakları başlıyor
31 Mart’ta yapılacak yerel seçimeler için propaganda serbestliği ve bazı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva