Güneş Vakfı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Cuma Günü Konferanslarında bu hafta Edebiyat Fakültesi, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Beşe, “Başlangıçtan Günümüze Türk-Amerikan İlişkileri” ile ilgili sunumunu yaptı.
Konuşmaya Amerika’nın keşfinden başlayan Prof. Dr. Ahmet Beşe “Avrupa’dan Amerika’ya göç edenlerin çoğu Avrupalı insanlar. Bu göçün sebeplerinin arasında yeni başlangıç yapmak isteyen, hayalleri olan insanların ve belirli suçlardan kurtulmak isteyen insanların yeni kıtaya gitmesidir.” dedi
‘Amerika’ya giden insanlar nasıl toplum oluşturacaklarını iyi bildikleri için oraya gitmek isteyen insanları yanına aldı. Bu insanlarla birlikte eğitime ve sanatlara çok önem veren bir toplum oluşturdular.” Yorumunda bulunan Beşe, Amerika’nın sanatta ileri gitmesi ve bunu dünyaya yaymasında asıl nedenin, kuruluşunun temeli olan yenilikçilik olduğu ve bunu en çok destekleyen akımın modernizm olduğunu belirtti. Beşe, ‘Türklerle Amerikalıların ilk karşılaşması Osmanlı Devleti zamanında Güney Akdeniz’de olmuştur’ dedi
O zamandan günümüze kadar gelen süreçten bahseden Beşe, Amerika ve Türkiye ilişkilerinin sürekli bir krize girdiğini ve bu krizlerin en önemlilerinin 2003’te Irakta Türk Askerinin başına çuval geçirilmesi, Papaz Andrew Brunson’nun tutuklanması ve Amerika’nın Mandacılık politikası olduğunu belirtti.
Konferansın ardından Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Prof. Dr. Ahmet Beşe’ye teşekkürlerini ileterek katılım belgesini takdim etti.