Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Peru’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde konuştu.
Bakan Güllüce, Lima’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 20. Taraflar Konferansı’nın yapılan Üst Düzey Oturumu’nda konuştu. Bakan Güllüce, iklim değişikliğinin geri döndürülemez sonuçlarının önüne geçilebilmesi için küresel düzeyde acil önlemlerin alınması ve işbirliğinin yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin Lima ve Paris Konferanslarına büyük önem verdiğini ve müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanması için elinden gelen katkıyı yapmaya daima hazır olduğunu belirten Bakan Güllüce, “Anlaşmanın şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olmasının yanı sıra, günümüzdeki ve gelecekteki sosyoekonomik gerçekleri de mutlaka göz önünde bulundurmalıdır” dedi.
YENİ ANLAŞMA
Yeni anlaşmanın bütün ülkelerin kendi iç dinamikleri ile kabul edebileceği hukuki statüye sahip olması gerektiğinin altını çizen Bakan Güllüce, “Ayrıca sözleşmenin temel ilkeleri göz önünde tutularak bütün taraflara gerekli esneklikler sağlanmalıdır. Bu esneklikler, her ülkenin sosyoekonomik göstergelerine, gelişmişlik düzeylerine, imkan ve kabiliyetlerine, tarihi sorumluluklarına göre ve kendisinin belirleyeceği hedeflere dayalı olmalıdır” diye konuştu.
Türkiye’nin çevre duyarlılığını tarihinin her döneminde en güzel biçimde gösterdiğini söyleyen Bakan Güllüce, “Ülkemiz, iklim değişikliği ile mücadele ve çevrenin korunması kapsamında yoğun çalışmalar yürütüyor” dedi.
TÜRKİYE7NİN BÜYÜME ORANI
Bakan Güllüce konuşmasına şöyle devam etti:“Türkiye son on yılda ortalama yüzde 5’lik bir büyüme oranı yakalamıştır. Bununla birlikte aynı dönemde karbon yoğunluğumuzu yüzde 6 azaltarak iklim dostu bir büyüme süreci yaşadık. Türkiye genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı, hava, su ve toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünde önemli gelişmeler kaydettik. Enerji alanında özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına hızlı bir geçiş sağlama noktasında çalışmalarımız devam etmektedir.”
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Ülke genelinde büyük bir kentsel dönüşüm faaliyetinin başlatıldığına dikkat çeken Bakan İdris Güllüce, bu yenilenme sonucunda sadece binalarda enerji kullanımında yaklaşık yüzde 40 oranında tasarruf sağlanacağını kaydetti. Güllüce, “Ülkemiz son yıllarda ulaştırmadan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına büyük katkı sağlayan programlar yürütmekte ve yatırımlar yapmaktadır. Bunlardan en önemlileri Asya ile Avrupa kıtasını raylı sistemle birbirine bağlayan ve İstanbul Boğazı’nın altından geçen Marmaray, hızlı ve konvansiyonel tren hatları yatırımları, yeşil liman ve yeşil havalimanı uygulamaları ile şehir içi ulaşımda toplu taşımanın yaygınlaştırılması ve raylı sistemlerinin inşasıdır” dedi.
TEMİZ KALKINMA SÜRECİ
Bakan Güllüce, Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olarak temiz kalkınma sürecini derinleştirebilmesi için finansman ve teknoloji bağlamında desteklenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin iklim değişikliğiyle ilgili uluslararası fonların kullanımında başarılı uygulamalar gerçekleştirdiğini belirten Bakan Güllüce, “Bundan sonraki süreçte Yeşil İklim Fonu’ndan da yararlanma talebimizi ısrarla belirtmek isterim” dedi.
Bakan Güllüce, “Lima’dan Paris’e giden yolda dünyamızın geleceğini sahiplenmek için uluslararası kamuoyuna güçlü ve etkili bir mesaj vermek zorunda olduğumuzu ısrarla hatırlatmak isterim” diyerek sözlerini noktaladı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM ZİRVESİ’NDEN NOTLAR
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde Peru’nun başkenti Lima’da gerçekleştirilmekte olan uluslararası iklim değişikliği müzakerelerinin ilk haftası tamamlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar başkanlığında, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel ve ilgili kurumlardan olusan resmi heyet ile katılım sağlanan müzakerelerde temel olarak 2015 yılında Paris’te imzalanması planlanan yeni anlaşma üzerine odaklanılıyor.
Bu çerçevede, konferansta yeni anlaşmaya ilişkin taslak müzakere metni ile Lima’da alınması öngörülen taslak kararlar metni yoğun bir biçimde müzakere ediliyor.
Taslak metinlerde yer alan hususlar, Lima’daki Türkiye heyeti tarafından titizlikle analiz ediliyor. Özellikle taslak müzakere metninin sera gazı emisyonlarının azaltılması bölümü ile taslak karar metninde yer alan ve 2015 yılında tüm taraflarca sunulması planlanan ulusal katkılara ilişkin bölümler, ülkemizin ulusal çıkar ve öncelikleri de göz önünde bulundurularak toplantılarda müzakere ediliyor.
Her iki taslak metnin de ülkelerin sunduğu görüşler doğrultusunda revize edilmesi ve yayınlanması bekleniyor. Revize metinler, heyetimiz tarafından yeniden değerlendirilerek müzakerelere devam edilecek.
ÖZEL ŞARTLAR
Peru'da devam eden BM İklim Değişikliği Konferansı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpinar, Türkiye'nin küresel yeni bir iklim anlaşmasını desteklediğini fakat ülkenin "özel şartlarının" da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin Peru'nun başkenti Lima'da devam eden konferansın üst düzey bölümüne katılımından önce kalabalık bir heyete başkanlık eden Birpinar, yaptığı açıklamada, "Bu yeni iklim anlaşmasının bizim özel koşullarımızı ve sürdürebilir ihtiyaçlarımızı yansıtacak yeterli esnekliğe sahip olmasını istiyoruz" dedi.
Birpinar, Türkiye'nin sera gazı emisyonunun azaltılmasına yönelik planlarını mart ayına kadar sunacağını bildirdi.
İKLİM FONU HEDEFİNİ AŞTI
Bu arada, Avustralya ve Belçika'nın yaptığı bağışların ardından dünyanın en büyük iklim fonunun 2014 yılı hedefini aştığı bildirildi. BM iklim toplantısının ilk haftasından sonra Meksika'dan Moğolistan'a kadar birçok ülkenin bağışlarıyla "Yeşil İklim Fonu"nda 9,95 milyar dolar birikmişti.
Son olarak Belçika tarafından yapılan 62 milyon dolarlık ve Avustralya tarafından yapılan 166 milyon dolarlık katkılarla fon için belirlenen 10 milyar dolarlık eşiğin aşıldığı bildirildi.
Merkezi Washington'da bulunan Dünya Kaynakları Enstitüsü Finans Müdürü Athena Ballesteros, 10 milyar dolarlık eşiğin aşılmasının savunmasız ülkelerin iklim değişikliği etkilerine karşı mücadelesinde yardımcı olacağını söyledi. Ballesteros, "Bu katkılar, görüşmelerdeki güveni sağlamlaştırmalı ve küresel bir anlaşma için ilerlemeye yardımcı olmalıdır" diye konuştu.
Gelişmiş ülkeler, 2020'de başlayacak Yeşil İklim Fonu'na her yıl 100 milyar dolar aktarma konusunda anlaşmaya varmışlardı.