İlaçlara, son yıllarda zam uygulanmasına gidilmemesi, hatta sık kullanılan ilaçlara indirim yapılması ilaç piyasısının çöküşüne zemin hazırladı. İlaçlardan kar elde edilememesi, bir çok ilacın üretiminin durdurmasına sebep oldu. Boş kalan piyasaya Çin'in el atması özellikle eczanelerin, eczane depolarının piyasının çöküşünü daha da etkin kıldı.
İlaç piyasısında kullanılan fiyatların reel olamamasından yakınan Eczacı Haluk Ziya Gör, "Yakın zamanda İlaçlara bir zam getirilmedi. Doğalgaza, elektriğe, asgari üçrete getirilen zamlar gibi ilaçlara da zam getirilmeliydi. Şuan da ilaç piyasası resmen can çekişiyor. Mesela, çocuk aspirini 0,54 Kuruşa satılıyor. zaten 0,04 kuruşuda insanlardan alamıyoruz. Bizim kar doğrudan gitti. Şimdiki ilaç fiyatları 10 yıl öncesinin yarısı kadar. Bu duruma en kısa zamanda bir çözüm bulunmalıdır. ilaçlara uygulanan fiyatlar reel olmalıdır." dedi.
İNSAN SAĞLIĞI ÇOK UCUZ
Kar elde edemeyen ilaçların üretiminin durdurulması, insan sağlığı için kötü bir durum olduğunu belirten Ziya Gör, "İlaç firmaları kar elde edemeyince üretimini durduruyor. Bu durumda insanlar, ya derdine şifa bulamıyor, ya da daha kalitesiz ilaçlara yöneliyor. Biz fahiş bir fiyat olsun demiyoruz. Ama bizi ayakta tutacak bir şeyler olsunki hepimiz kazanalım. Bu gün eczanenin kazancı ancak kendi masraflarını karşılamaya yetiyor. Yani ben bu sektörden kazanırım diye bir şey yok. Bu gidişle, yakın bir tarihde eczaneler kapanmaya başlayacaktır." diye konuştu.
MEYDAN ÇİN'E KALDI
Kar elde edemeyen ilaçların üretiminin durmasıyla, çoğu ilaç kara borsaya düştü. Kara borsada da en büyük hisse Çin'in elinde. Türkiye'de birçok sektörü öldüren Çin, şimdi de ilaç piyasasına hüküm etmeye başlıyor. Sadece piyasa değil insanların sağlığınıda olumsuz yönde etkiliyor. İnsanlar, derdine şifa bulmak için kara borsadaki ilaçlara yönelebiliyor. Ama şifa ararken bir dert daha buluyor." dedi.