Erzurum'un Palandöken İlçe Kaymakamı Şenol Esmer, hazırladıkları projelerle köyden kente göç sorununu çözmeye çalıştıklarını söyledi. Köylerde, devlet desteğiyle yapılan yatırımları yerinde inceleyen Esmer, yaptığı açıklamada, hazırlanan projelerin, göçün temelinde yatan sorunları ortadan kaldırılması için zemin hazırladığını belirtti.
HİBE DESTEKLİ PROJELER
Köyden kente göçü önlemek için çok sayıda proje hazırlandığını ve bu projelerin yarısından fazlasının hibe destekli olduğunu ifade eden Esmer, "Siz seminerler verebilirsiniz, toplantılar düzenleyerek insanların ekonomik güçlerini arttırmasına yönelik bilgiler aktarabilirsiniz. Ancak, halkın bire bir kendisine yarar getireceği projeleri yapamazsanız, verdiğiniz emeklerde boşa gider" dedi.
KAYMAKAMLIĞIN ÖRNEK ÇABASI
Palandöken Kaymakamlığı olarak köylere süt sağım makineleri dağıttıklarını, çocuk Oyun alanları gibi donatılar oluşturduklarını vurgulayan Esmer, insanları doğdukları yerlere bağlamak için gösterilen çabaların gelecekte meyvesini vereceğini söyledi.
EĞİTİM YATIRIMLARI
Köylere eğitim alanında da önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Esmer, "Dereboğazı köyünde ana sınıfı var. Mevcut fazla olduğu için sınıfımıza ek bina yapmayı düşünüyoruz. Eğer siz buralara ihtiyaç duyulanları yapmazsanız, bu insanlar ihtiyaçlarını karşılayacakları yerlere gider" dedi.
Köylerdeki vatandaşlara gereken imkanlar sağlandıktan sonra köyden kente göçün önlenebileceğini belirten Esmer, şunları kaydetti:
"Köylerde parke taşından tutun da, sağlıklı içme suyuna varıncaya kadar, hayatın olmazsa olmazlarını siz temin ederseniz. İnsanların rahatını sağlarsanız, 20 kilometre ötedeki köyden kalkıp şehre gelip yerleşmez. Köyde yaşayan insanları doğdukları yere bağlamak zor değil. Küçük devlet destekleriyle bu mümkün. Eğer 20 kilometre ötedeki bir köyde yaşayan insanları doğdukları yere bağlayamıyorsak merkeze veya başka bir ile göç etmesini engelleyemezsiniz. Köylerde kanalizasyon, içme suyu ve ana girişlerini parke taşlarıyla yapınca buralar güzelleşiyor. "
KADIN EĞİTİMİ
Uzmanların köydeki kadınlara özel eğitimler verdiğine de değinen Esmer,
"Nedir bu eğitimler? Çiftçilerimizi Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) aracılığıyla peynir yapmayı, sağlıklı gıdanın nasıl yapılacağı birebir anlatılıyor. Ramazan ayının ikinci haftasında süt sağım makineleri dağıtacağız. Geçen yılda dağıtmıştık" şeklinde konuştu.
"KÖYLERDEKİ HUSUMET, YAPILANLARIN ÖNÜNE GEÇİYOR"
Kaymakam Esmer, köylerde yapılan yatırımlara halkında sahip çıkması gerektiğine vurgu yaparak, seçim dönemlerinde yaşanan tartışmaların yapılan yatırımların önüne geçtiğini dile getirdi.
Esmer, muhtarlık seçimlerinde, muhtar değişince standart bir "sen ben kavgası" olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir çekememezlik ortaya çıkıyor. Bu bir veya iki yıl sürüyor. Böyle olunca da sizin yaptıklarınız görülmüyor. Çünkü kendi aralarında bir çekişmeye düşmüş oluyorlar. Siz köylerde sosyal donatılar yapmak, köylüleri doğdukları yerlere bağlamak için çaba gösterirken, onlar kendi aralarındaki tartışma yüzünden, yapacağınız yatırımları önce kabullenemiyor, zorlanıyorsunuz. Kaymakamlık olarak, bir yandan onları doğdukları yerlere bağlamayı amaçlarken, köylülerin arasında oluşan pürüzleri kaldırmak için ikili görüşmeler yapıyoruz. Çünkü o yatırımlara sahip çıkacak birilerini arkanızda görmeniz gerekir. " AA/ERZURUM