Türkiye İstatistik Kurumu’nun, son bir yıla ilişkin nüfus sayım sonuçlarını açıklamasının ardından başlayan ‘göç tartışması’ devam ediyor. TÜİK’in, son bir yıl içerisinde Erzurum’dan 9 bin 974 kişilik bir nüfusun eksildiğini ortaya koymasıyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, “Göç yüzünden Erzurum’un devlete olan maliyeti artıyor, kimsenin haberi yok” dedi.
BU BİR KAN KAYBIDIR
Şehrin, son yıllarda beyin ve sermaye göçü anlamında büyük bir kan kaybı yaşadığını vurgulayan Hakkı Hınıslıoğlu, Erzurum’dan göç edenlerin büyük bir bölümünün vergi mükellefi, iş ve güç sahibi kişilerden oluştuğuna dikkati çeken Hınıslıoğlu, “Burada iyi kötü vergi ödeyen ve katma değer üreten kesim devamlı gidiyor. Gelenler ise, işsizlerden ve karnını doyurmak için dahi devlete muhtaç olanlardan oluşuyor. Bu durum, Erzurum’un devlete olan maliyetini her geçen gün biraz daha artıyor, ama bunu nedense gören yok” diye konuştu.
GÖÇLE YOKSULLUK ARTIYOR
Göçler yüzünden Erzurum’da, başta Yeşilkart olmak üzere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım alanların sayısında da hızlı bir artışın yaşanmaya başlandığını dile getiren Hakkı Hınıslıoğlu, kaybedilen nüfusun yerine gelenlerin neredeyse tamamına yakının, karnını doyurmak için bile devlete muhtaç olan kişilerden oluştuğunu ifade etti.
NİTELİKSİZ GÖÇ, BÜYÜK SORUN
Hınıslıoğlu, “Erzurum beynini, sermayesini devamlı kaybediyor. Aldığı nüfus ise, sosyal ve ekonomik açıdan niteliksiz olarak tabir ediliyor. Alınan bu niteliksiz göç, Erzurum’un Yeşilkart ve SYDV harcamalarını devamlı artırıyor. Hal böyle olunca, göç yüzünden hem şehirdeki yaşam kalitesi düşüyor, hem de Erzurum, Türkiye sıralamasında geriledikçe geriliyor.” şeklinde konuştu.
ARTIK, ACİL ÖNLEME İHTİYAÇ VAR
ETB Başkanı Hınıslıoğlu, göçe karşı önlem alınması hususunda çok geç kalındığını, ama acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, Erzurum’dan giden sermayenin, il dışına çıkmasına göz yumulmaması çağrısında bulundu.
Başkan Hınıslıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet kalkar 49 ilin tamamına aynı teşvikleri uygularsa, olacağı budur. Kimse buna şaşırmasın. Biz yıllardır uygulanan teşvik politikalarının yanlışlığına işaret edip duruyoruz. Devlet bir tarafta yapılması gerekeni yapmıyor, fakat öbür tarafta kendine yeni harcama kapıları açıyor. Artık vakit kaybedilmemeli, göçün önüne en kısa vadede teşviklerle geçilmelidir. Bireyleri göç etmeye teşvik eden nedenler, içi dolu teşviklerle ortadan kaldırılmalı, insanlar artık doğdukları illerde doyurulmalıdırlar”