//7 AYDA 3 BİN İŞLETME DENETLENDİ
Erzurum Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş, kurum bünyesinde görev yapan gıda kontrolörlerin, ilçeler de dahil olmak üzere toplam 3 bin 726 işletmede denetim gerçekleştirdiklerini söyledi. Denetimlerin, üretim, gıda satış ve toplu tüketim olmak üzere üç ayrı kategoride gerçekleştirildiğini anlatan Enver Daş, denetimlerin satış yerlerinde çok daha fazla yoğunlaştırıldığını kaydederek, özellikle kuru gıdalarda bulunma ihtimali yüksek olan aflatoksine dikkat edildiğini bildirdi. Erzurum’da 902 üretim yeri, bin 772 satış yeri bin 57 toplu tüketim yerinde denetim yapıldığını anlatan Daş, “Denetimlerde özellikle kuru gıdalar üzerinde duruldu. Un imalathaneleri, kırmızıbiber, ekmek ve pasta ürünleri imal edilen işletmeler, denetimlerde öncelikli olarak programa alındı.” diye konuştu. Yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla denetimlere ayrıca hız verildiğine dikkati çeken Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş, halk sağlığı açısından gıda denetimlerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
//PASTA İMALATHANELERİNDE 3. SINIF UN KULLANILDIĞI TESPİT EDİLDİ…
Erzurum’da 2010 yılı başından bugüne kadar yapılan denetimlerde, 332 adet numune alınarak analiz için gönderildiğini, bunun dışında halk sağlığı açısından riskli olduğu tespit edilen 12 işletmeye ise, idari para cezası uygulandığını kaydeden Enver Daş, “Özellikle pasta imalathanelerinde birinci sınıf un kullanılması gerekirken, 3. sınıf un kullanıldığı tespit edildi ve gereken işlem yapıldı. Denetimlerde ayrıca kuru gıdalarda bulunma ihtimali çok yüksek olan ve kanserojen olduğu bilinen aflatoksin üzerinde de ciddiyetle duruldu. Özellikle kırmızıbiber ve diğer kuru gıdalardan duyulan şüpheye istinaden numuneler alındı, analize gönderildi. Analiz sonuçlarına göre ilgili işletmelere gerekli müeyyideler ve yaptırımlar uygulanacak.” dedi.
Öte yandan halk sağlığı açısından riskin ortadan kaldırılması amacıyla “174 Alo Gıda Hattı”nı kurduklarını hatırlatan Daş, vatandaşın da karşılaştığı anormal durumları bu telefondan bildirmeleri çağrısında bulundu. Daş, “Bu hat sayesinde kuruma gelen ihbarlar anında değerlendiriliyor ve gerekli müdahalede bulunuluyor. Vatandaşımız da bu konuda bizlere destek olabilir.” şeklinde konuştu.
(