ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Şubat 2019 Çarşamba - 09:56

Geçmişi yüzyıllara dayanan geleneksel yemek "Kavut"

Tunceli’de geçmişi yüzyıllara dayandığı bilinen yöresel "Kavut" yemeği, her yılın Ocak ve Şubat aylarında misafirlere ikram ediliyor.

Geçmişi yüzyıllara dayanan geleneksel yemek  Kavut

Tunceli’de geçmişi yüzyıllara dayandığı bilinen yöresel "Kavut" yemeği, her yılın Ocak ve Şubat aylarında misafirlere ikram ediliyor.

Tunceli’de yeni bir yılın başlangıcı nedeniyle Ocak sonu ve Şubat ayı ortalarına kadar 3 günlük Hızır oruçları tutuluyor. Tutulan oruçların ardından bazı vatandaşlar kurban kesiyor, bazıları da geçmişi yüzyıllara dayanan yöresel yemek Kavut’u yaparak misafirlere ikram ediyor.

Kavut yapımına, buğday veya arpanın kızgın sac üzerinde pişirilmesiyle başlanıyor. Pişirilen buğday veya arpa daha sonra el değirmeninde un haline getiriliyor. Un sıcak suyla belli bir kıvama geldikten sonra da tabaklara konuluyor. Üzerine tereyağı ve şerbet dökülen Kavut, gelen konuklara ikram ediliyor. Geleneksel yemeği yapanların sayısında azalma olsa da bu geleneği sürdürmeye çalışanlar var. Bunlardan birileri de Pülümür ilçesi’ne bağlı Boğalı köyü Sütlüce mezrasında yaşayan Keskin ve Kılınç aileleri. Aileler, geleneği çocuklarına da öğretirken hazırlanan Kavut, eve gelen misafirlere sunuluyor.

Hızır Orucu’nun ardından isteyenlerin kurbanla birlikte Kavut da pişirdiğini belirten Ali Ekber Kılınç, "Bu uzun yıllardır sürdürdüğümüz bir gelenek" dedi.

Çocukluğunda gördüğü manzarayı yeniden yaşamaktan mutlu olduğunu dile getiren Almanya’da kalan Turabi Yıldız da, "Biz bununla büyüdük. Hayatımızın bir parçasıydı. Bu kültürün devam etmesi ve gençlere de aktarılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Aileye konuk olan İlçe Belediye Başkanı Müslüm Tosun ise, "Hızır ayının inançta önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaptı.

Hızır ayında üç günlük oruç tutulduğunu aktaran Tosun, "Oruçtan sonra da buğdaydan Kavut yapılır. Buğday kavrulduktan sonra öğütülür. Bu gelenek Hızır Orucu’nun olmazsa olmazıdır. Geçmişten günümüze kadar devam ediyor. Bu geleneğin bir şekilde gençlere öğretilerek geleceğe taşınması çok önemli" ifadelerini kullandı.

 
56 terörist etkisiz hale getirildi
 
‘Abdülhamit’i anlamak, her şeyi anlamak’ demektir’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Bir Bilenle Bilge Nesil” projesi ilgi buldu
Erzurum’da “Bir Bilenle Bilge Nesil” Projesinin ilk yazar öğrenci buluşması gerçekleştirildi.
New York’ta Nusret Gökçe rüzgarı
Ahmet Akbuğa-Tuz serpme (saltbae) hareketiyle dünyada üne kavuşan Erzurumlu ...
Yeniden çocuk olmak varmış
Kar yağışına en çok sevinen yine çocuklar oldu. Çocuklar, kendi yaptıkları ...
 
Edebiyatta Tanpınar iklimi
Osmangazi Belediyesince bu yıl 18’incisi düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar ...
Ünlü bağlama virtüözünden ders alarak yetişiyorlar
Ünlü halk müziği sanatçısı Erdal Erzincan'ın Erzurum, Erzincan ve Tunceli’den ...
Sanat aşkı engel tanımıyor
Bitlis’in Hizan ilçesinde bağlı taş evlerden oluşan köyler, fotoğraf severlerden büyük ilgi görüyor.
 
“Gençler, Şairleriyle Buluşuyor”
TYB Erzurum Şubesi tarafından hazırlanan, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ...
Okullarda kültürel tanıtım
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce 2019 yılı kültürel etkinlikler kapsamında ...
ETSO’dan sosyal yaklaşım
ETSO bünyesinde faaliyet gösteren AB Bilgi Merkezi'nin, bölgesel etkinlikleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva