12. Uluslararası Kar Film Festivalinin son gününde TRT’nin usta spor muhabirlerinden Ömer Yavru öğrencilerle bir araya geldi. Spor ve futbol muhabirliği ayrımını vurgulayan Yavru, “Muhabir sadece haberi alsın bu kadar değil. Muhabirlik süreci uyurken bile devam eder. Her şeyi her an takip etmek, düşünmek zorunda kalabilirsiniz.” dedi.
TRT’nin usta spor muhabirlerinden, aynı zamanda TRT Kent Radyosu “Spor Olsun” program sunucusu Ömer Yavru 12. Uluslararası Kar Film Festivali’nde katılımcılar ile “Spor Muhabirliği” üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Spor muhabirliğine başlama sürecinden staja, olimpiyat oyunlarından televizyonculuğa kadar birçok konuda bilgi verdi. Muhabir Yavru, sporun futboldan oluşmadığını belirterek, “2005’te spor muhabirliğine geçtim. Müdür dedi ki sen Fenerbahçe muhabiri ol. Teşekkürler, ben bakmak istemem Fenerbahçe’ye dedim. Hafta sonu yurtdışına çıkacaksın dedi. Ben atletizm, yüzme daha keyifli dedim bana bayağı güldü. Ben hala doğru yaptığımı düşünüyorum. Aranızda yanlış yaptığımı düşünen olabilir. Bu ayrımı özellikle belirtiyorum spor yapınca futbol anlaşılıyor, biz spor sever değil taraftarız.”diye konuştu.
KASETTEN HABER DÖNEMİ
Stajına 1993 yılında TRT’de başlayan Yavru, “Kasetler haber yayını yapıyorduk. Kasete dokunma öyle yapma diyorlardı. Ben bir şeyler öğrenmek istiyorum dedim. Ve bu işi yapmak isteyen biri olarak kendimi nasıl eğitebilirim dedim. Spor servisini buldum. Cumartesi, Pazar buraya girmezsin dediler özel izin çıkarttırdık. Montajı o zaman öğrendim. Muhabir sadece haberi alsın bu kadar değil. Muhabirlik süreci uyurken bile devam eder. Her şeyi her an takip etmek düşünmek zorunda kalabilirsiniz. Montaj yapacaksınız yayınlanacak bunun hepsini takip edeceksiniz ve donanımlı olacaksınız birçok farklı konuda.” dedi.
“AYKIRI OLUN”
Gazetecinin farklı olması gerektiğini belirten duayen muhabir Ömer Yavru şunları söyledi: “Gazeteci aykırı olunca sevilir. Aykırı olmanız lazım. Benim dönemimde iş bulmak zordu. Şimdi çok çok zor. Ben hep iletişim fakültesi çokluğunu eleştirdim. Bu sek törede olabilmek için staj dönemi başta olmak üzere farkınızı ortaya koymanız lazım. Çok iyi dil bilmeniz gerekiyor. Bütün spor branşlarının kaynakları yabancı dilde. 1 dil yetmiyor artık ne koyarsanız yanına… 2008 de pekin olimpiyatlarına gittik. Usain Bolt ile röportaj Yaptım. Farklılık yaratabilmek için gerçekten dil bilmek ve kullanmanız gerekiyor.”