AHMET AKBUĞA (İHA) - Erzurum Atatürk Üniversitesi öğrencileri, 22 Aralık günü oylanacak sözde soykırımın inkar edilmesi halinde bir yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası verilmesini öngören yasa tasarısına tepki olarak Fransa Parlamentosu'na yaklaşık 3 bin elektronik posta gönderdi.
'Fransa 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır' yasasını 29 Ocak 2001 tarihinde onaylayan Fransa Parlamentosu, Türkiye'nin tepkilerine rağmen 22 Aralık günü sözde soykırımın inkar edilmesi halinde bir yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası verilmesini öngören yasa tasarısını görüşmeye hazırlanıyor. Fransa'yı Fransız ihtilalinin ruhuna aykırı hareket etmekle suçlayan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğrencileri, e-mail kampanyası düzenledi. Öğrenciler, tasarının parlamentodan geçmesini önlemek için Fransa Parlamento Başkanı Bernard Accoyer ile Senato Başkanı Jean-Pierre Bel'e elektronik posta gönderdi. Tarih Bölümü öğrencilerine diğer öğrencilerin de destek verdiği kampanyada 3 bine yakın e-mail Fransa'nın iki önemli ismine gönderildi.
ÖĞRENCİLERDEN MİLLİ TEPKİ
Öğrenciler mesajlarında şu görüşlere yer verdi:
"Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencileri olarak 22 Aralık 2011 tarihinde Fransa Parlamentosu'nda görüşülecek olan 'Fransız yasaları tarafından tanına soykırımların inkarı 1 yıl hapis, 24 Avro para cezasına çarptırılır' hükmünü öngören yasa tasarısının oylanmasında Fransız parlamenterlerinin sağduyulu hareket etmelerini, bilimsel gerçekleri göz önüne alarak oy kullanmalarını arzuluyoruz. Çünkü parlamento gündemine getirilen tarihi bir sorundur. Bu sorun tarihçilerin ortaya koyduğu belgeler ışığında çözülmelidir. Türkiye'nin tarihi Türk vilayetlerinden birisi olan Erzurum'dan Fransız parlamenterlerine sesleniyor ve diyoruz ki; tarih yazmak parlamentonun, siyasilerin işi değildir. Tarihi ancak tarihçiler belgeler ışığında ortaya koymalıdırlar. Bu yüzden Türk tarihçileri ile Ermeni tarihçilerin bir araya gelerek gerçek tarihi yazmak suretiyle insanlığa ve medeniyete hizmet etme sorumluluğu içinde olmaları gerekmektedir. Türk tarihçilerinin böyle bir ortak çalışmaya her zaman hazır olduklarını kamuoyuna ilan etmek istiyoruz."