Times'a göre, yetkililer, saygın bir Fransız tarihçi tarafından kaleme alınan metni sansürleme kararını, Cezayir'in kaybının modern Fransa'da travma kaynağı olmaya devam etmesiyle açıkladı.
Haberde "Hükümeti bu konuda eleştirenler, Fransa’nın eski sömürgeleriyle ilişkilerini iyileştirmek istiyorsa gerçekle yüzleşmesi gerektiğini söylüyor" denildi.
Times sansür krizinin Fransa ile Cezayir arasında, Cezayir'in bağımsızlığının 50'nci yıldönümü nedeniyle yaşanan gerginliği artırdığına dikkat çekildi.
Habere göre, Fransa Hükümeti Toulouse Üniversitesinden tarihçi Guy Perville'den, Cezayir savaşıyla ilgili bir yazı kaleme almasını istedi.
Perville resmi yıllığa girecek bu yazısında düşmanlığı sona erdirmeye yönelik bir anlaşmayla başlayan bağımsızlaşma sürecinin nasıl cinayet, adam kaçırma ve terör saldırılarıyla son bulduğuna ilişkin objektif bir değerlendirme yaptığını ancak bunların sansürlenerek makalesinin bir zafer yazısına dönüştürüldüğünü söyledi.
Prof. Perville 40 yıllık kariyerinde ilk kez sansüre uğradığını belirtti. Edebiyat eleştirmeni Pierre Assouline Kültür Bakanlığı'nı "bayağılıkla" suçlarken Fransa Ulusal Arşiv Dairesi Başkanı Herve Lemoine, metni sansürlemek zorunda kaldığını çünkü Cezayir savaşının tamamen tarafsız bir gözle bakılamayacak kadar hassas bir mesele olmaya devam ettiğini ifade etti. BBC