ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Mart 2023 Salı - 14:05

Fırınlarda Ramazan pidesi mesaisi

Doğu Anadolu Bölgesinde geleneksel çizgi ve hassasiyetlerle idrak edilen Ramazan ayında fırınlar hem sohbet durağı hem de ekmek kapısı işlevi görüyor.

Fırınlarda Ramazan pidesi mesaisi

Doğu Anadolu Bölgesinde geleneksel çizgi ve hassasiyetlerle idrak edilen Ramazan ayında fırınlar hem sohbet durağı hem de ekmek kapısı işlevi görüyor. İftara birkaç saat kala vatandaşların yoğunlaştığı fırınlarda eve sıcak ekmek götürme telaşı yaşanıyor. Bölgenin diğer illerinde olduğu gibi, Erzurum’da da adeta gelenek haline gelen pide mesaisinde zaman zaman da tartışmalar yaşanıyor.

IĞDIR GELENEĞİ YAŞATIYOR
Huzur, bolluk ve bereketin arttığı on bir ayın sultanı Ramazan ayında tüm Türkiye’de olduğu gibi Iğdır’da da fırınlarda Ramazan pidesi mesaisi yaşanıyor.
Rahmet ayı Ramazan ayı ile birlikte günlük hayata göre fazla mesai yapan ve iftar sofralarının vazgeçilmezi Ramazan pidesini tüketicilerle buluşturan fırıncı esnafında pide mesaisi başladı. Yoğun bir mesai harcayan fırıncılar, yorulmalarına rağmen tatlı yorgunluktan memnunlar. Fırıncılar gün boyu ekmek çıkardıktan
sonra iftara yakın Ramazan pidesine başlıyorlar. İftar saatinin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar fırınlara giderek sıcak pide sırasına giriyor. Vatandaşlar yumurtalı ya da susamlı pide siparişi vererek, pideler hazır olana kadar sıra bekliyor. Vatandaşların siparişlerini yetiştirmeye çalışan fırıncılar ise, saat 18.30’a kadar sıcak pide çıkarmaya devam ediyor.
İftar için yoğun bir mesai harcadıklarını belirten fırın işletmecisi Sedat Ekelik, “Günde dört sefer ekmek ve pide çıkartıyoruz. Vatandaşa sürekli sıcak olsun diye sabah saat 5’ten akşam 18.30'a kadar çalışıyoruz. Bu şekilde devam ediyoruz. İsteğe göre yumurtalı, sade, susamlı pide yapıyoruz. Ramazan ayında pidelerden dolayı mesaimiz yoğunlaşıyor. Biz Ramazan'da ekstra 3 kişi fazla çalıştırıyoruz, ondan dolayı çalışma saatlerimiz de uzun oluyor. Ramazan ayı daha yoğun bir şekilde geçiyor. Sıcaklık içinde çalıştığımız zaman oruç olduğumuzdan dolayı tabii ki zor oluyor“ dedi.
Fırın ustası Ekrem Matta ise, “Sabah saat 5'te geliyorum ekmeğimi pişiriyorum, daha sonra Ramazan pidemizi çıkarıyoruz. Gayet güzel, heyecanlı, tabii yoğunluk var. Heyecan var, güzel yani. Ramazan heyecanı bir başka oluyor. Yani normal günlere göre insan bu yoğunlukta çalışamaz, çünkü insan zorlanır ama Ramazan ayı çok heyecanlıdır. İşler yoğun olsa bile insan farkında değil” dedi.
Ramazan pidesi almak için fırına gelen Volkan Ateş, sıcak pide için beklediğini söyleyerek, “Ramazan ayının gelmesini dört gözle bekliyoruz. Ramazan ayı geldiği zaman bu saatte gelerek sıcak ekmeğimizi alıyoruz. Allah herkesin orucunu kabul etsin” dedi.

 
Doğu'da marka ürünler iftar sofralarında
 
Elif Doğa Bektaş Türkiye birincisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Kitap Akademisi ilk mezunlarını verecek
Erzurum İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından 2021 yılında ortaokul ve ...
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğüne Uslu atandı
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğüne Terzibaba Mezarlığı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uslu atandı.
Halk Ozanı Çobanoğlu’na vefa
Halk Ozanı Murat Çobanoğlu ölümünün 18. yılında törenle anıldı.
 
Kardelenler arasında santur keyfi
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde öğretmen olarak görev yapan Ümit Bartın, ...
Asker ressamlardan sanal sergi
Asker Ressamlar Grubu, Cumhuriyetin 100’üncü yılında, ilk sanal resim sergilerini 30 Mart’ta açacak.
 Ramazan’da köyün davulcusu oldular
Erzurum’un Uzundere ilçesinde geleneği yaşatmak için sahurda minikler ...
 
‘Kokunun İzinde: Bronz Çağda Erzurum’ sergisi açıldı
"Kokunun İzinde: Bronz Çağda Erzurum" sergisi, kadim medeniyetlerin en ...
Memiş: 'Asırların ortak bayramı nevruz'
Erzurum Valisi Okay Memiş, Nevruz Bayramı ilgili kutlama mesajı yayınladı.
2023 yılı Ramazan ayı teması 'Ramazan ve Dayanışma'
2023 yılı Ramazan ayı temasını “Ramazan ve Dayanışma” olarak belirlediklerini ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva