AHMET AKBUĞA/ERZURUM (İHA) - Erzurumlu Fırat ailesi, 1925'te idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarlarının bulunması için harekete geçerken, Diyarbakır'da yapılan kazılar kapsamında mağduriyetlerinin gündeme gelmesini istiyor.
Şeyh Said'in torunu Avukat Abdurrahim Fırat, çarpıcı açıklamalar da bulunarak, 87 yıldır devlet tarafından gizlenen dedesinin ve 46 arkadaşının mezar yerini bildiklerini belirtti.
İstiklal Mahkemesi döneminde dedesinin ve arkadaşlarının yayınlanmamış fotoğraflarını paylaşan Avukat Abdurrahim Fırat, kamuoyunda yanlış bir algı olarak bilinen Şeyh Said'in faili meçhul bir olayla değil Diyarbakır'da İstiklal Mahkemelerinde yargılanma sonucu hakkında idam kararı verilmesiyle infaz edildiğini öne sürdü. Fırat, "Şeyh Said'in mezar yeri bellidir. Devlet bunu bilmektedir. Nerede olduğu bugüne kadar gizlenmektedir. Bu anlamda faili meçhul Diyarbakır'da çıkan kemiklere yönelik bir talepte bulunmanın bir anlamı yok. Çünkü neticede bir mahkeme kararıyla infaz edilmiştir. Ve Şeyh Said'le beraber 46 arkadaşı infaz edilmiştir. Mezar yerleri de bellidir. Devlet bunu biliyor ancak belli mülahazalarla bugüne kadar ailesinin bir mezar taşına Fatiha okutmaktan imtina etmiştir. Türkiye'nin son dönemde demokratikleşmede gösterdiği ilerlemeler bizim gibi geçmişte mağdur olan ailelerin en azından kendi mezar taşlarına kavuşmalarını sağlayacaktır. Şeyh Said Efendi, İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmıştır. Bu mahkeme tutanaklarını bilmemiz gerekiyor. Ne gibi savunmalar yapılmış. Kamuoyunda bazı spekülasyonlar var. Şeyh Said hareketi İngiliz kışkırtmasıydı vesaire farklı bir İslamcı hareketti, Kürtçü bir hareketti. Bunların net olarak toplumca bilinmesi için tartışılması gerekmektedir" dedi.
ŞEYH SAİD VE 46 ARKADAŞININ MEZARI DİYARBAKIR'DA
Şeyh Said'in torunu Avukat Abdurrahim Fırat, dedesinin ve 46 arkadaşının mezar yerinin Diyarbakır'da olduğunu belirterek, "İstiklal Mahkemesi'nin arşivlerinin açılması lazım. Yaklaşık 87 yıllık bir süre geçmiştir. O günkü gizlilikle alakalı alınan kararlar artık bugün yok. Türkiye artık tamamen demokratik bir ülke. İnsanlar bugün haklarını arayabilecekler. Bu anlamda bizde dedemizin mezar yerinin belirlenmesi ve bu mezar yerinde bizimle beraber 46 kişi de var. Bu insanların bir Fatiha okuyabileceği mezar taşını istiyoruz. Kesinlikle mezar yeri bellidir. Devlet bunu biliyor. Ancak bugüne kadar bazı gerçeklerle ötelemiştir. Türkiye'nin geldiği nokta artık böyle bir hukuksuzluğu kabul edemez. Dedem Şeyh Selahattin Efendi'den biliyorum. Onun sürekli Fatiha okuduğu bir yer vardı. Şu anda Diyarbakır'da Alman Hastanesi olarak kullanılan Ordu evi'ne bitişik olan noktada mezar yeri. Burası diyoruz. Zaten daha önceden de burası Diyarbakır Şehir Mezarlığı'ymış. Kamulaştırmalar sonucu bir kısmı yerleşime açılmış. Şu anda Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarının bulunduğu yer hala boştur. Bir kısmında Ordu evi bahçe duvarı var" dedi.
"BOŞ ARAZİDE FATİHA OKUYORUZ"
Şeyh Said'in torunu Abdurrahim Fırat, 2 yıl önce demokratik açılımdan umutlanarak dedelerinin mezarının verilmesini istediklerini söyledi. Yazılı vasiyeti de bakanlığa teslim ettiklerini ifade eden Fırat, "Bir kısım eşyası, parası, cübbesi, tespihi, tütün tabakası ve saatinin bakanlığa teslim edildiğini öğrendik. Ama resmi makamlar, 'Araştırmada herhangi bir bilgi ve belgeye ulaşamadık' dedi. Niye ölü bir insandan hala korkuyoruz. İstiklal Mahkemelerinde hukuksuz, göstermelik bir mahkeme sonucu idam ettiler. Ölüm sloganları ile zulüm ettiler. Sürece dahil olmak istiyoruz. İçkale'den Dağkapı'ya gelmek istiyoruz. Oğlu Şeyh Ahmet 89 yaşında ve hayattayken DNA örneklerini versin ve mezarımız olsun, diyoruz. Artık bir araziye gidip, Fatiha okumak ve dua etmek yerine mezarımıza kavuşalım" şeklinde konuştu.