SON FAYTONCU.,.
Fayton sahibi Halil Hayta, Erzurum ‘da bu işi yapan son faytoncunun kendisi olduğunu söyleyerek, rakipsiz olmanın büyük bir mutluluk olduğunu söyledi. Çocukluğundan beri bu işi yaptığını söyleyen Halil Hayta, her türlü zorluğa karşı ata mesleğini yaşatmaya çalıştığını ifade etti.
YILDA SADEVE ÜÇ AY ÇALIŞABİLİYOR
İşlerin gün geçtikçe azaldığını kaydeden Hayta, “ Birkaç yıl önce işler çok iyiydi, ama şimdi işler çok durgun. Zaten 9 ay yatıp 3 ay çalışıyorum. Müşterilerim genelde yabancı turistler ve öğrenciler oluyor. Geçen sene Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, faytonun kampüse girmesini yasakladı. Bu yüzden artık öğrenciler de faytona binmekten vazgeçti. Artık yerli ve yabancı turistler faytonu daha çok tercih ediyor.” dedi.
BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRMEKTE KARARLI
Her şeye rağmen ata mesleğini sürdürmeye çalıştığını ve faytondan başka bir işte yapamayacağını vurgulayan Hayta , “Benim tek mesleğim faytonculuk; eğer bu işte olmazsa yapabileceğim başka bir iş yok. Bende bu kapıdan evime ekmek götürüyorum. Erzurum’un her tarafı tarihi mekan dolu, faytonla insanlar bu yerleri gezmek, dolaşmak istiyor. Öğrenciler de faytonla kampusü gezmek istiyor. Yeni rektörümüzden ricam, önceki yönetimin koyduğu bu yasağın kaldırmasıdır.” şeklinde konuştu.
5 TL’YE ERZURUM TURU
Fayton turunun ekonomik açıdan çok uygun olduğunu bildiren Hayta,“Lalapaşa Camii’nin önünden Havuzbaşı’na; oradan da Çifte Minareli Medrese’ye ve ardından tekrar Lalapaşa Camii’ne kadar olan güzergahta yolculuk için 5 TL alıyorum. Tabi başka yerleri de dolaşmak isteyen müşterilerle pazarlık usulü anlaşıyoruz. Ama yine uygun bir fiyatla insanlara Erzurum‘u gezdiriyorum.”diye konuştu.