FIRIN İŞÇİLERİ HAK ARAYIŞINDA
Öz Gıda İş Sendikasına bağlı işçiler haklarını aramak için birleştiler. Günlük yevmiyelerini beğenmeyen işçiler yeni düzenleme yapılmasını istediler. Öz Gıda İş Sendikası Başkanı Özkan Günsüz, fırın işçilerinin mağduriyetlerini dile getirerek ekmeğe zam yapmadan önce gecesini gündüzüne katan işçilerin yevmiyelerinde düzenleme yapılmasını istedi.
Öz Gıda İş Sendikasına bağlı işçiler haklarını aramak için birleştiler. Günlük yevmiyelerini beğenmeyen işçiler yeni düzenleme yapılmasını istediler. Öz Gıda İş Sendikası Başkanı Özkan Günsüz, fırın işçilerinin mağduriyetlerini dile getirerek ekmeğe zam yapmadan önce gecesini gündüzüne katan işçilerin yevmiyelerinde düzenleme yapılmasını istedi. Haftada en az 250 YTL para almaları için talepte bulunan Günsüz, toplu sözleşmeler konusunda da iyileştirmeye gidilmesini istedi.
EMEĞİMİZE YETMİYOR
Öz Gıda İş Sendikası Başkanı Özkan Günsüz, yaptığı açıklamayla fırıncıların pazar günleri dahi çalıştıklarını ifade ederek yevmiyelerini ekmeğe zam uygulaması yapılmadan gerçekleştirmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Günsüz, “2005 yılı toplu sözleşmesinden bu zamana kadar 1,5 yıl geçti. Bu süre içerisinde yevmiye olarak 24 YTL alınıyor. İş verenin verdiği maaş 515 YTL iken bizim gecemiz gündüzümüz yok. Bunun yanında Pazar tatili de ekleniyor alınan ücret ise 620 YTL. Kalifiyeli bir işçi için bu ücret yetersizdir. Fakat bunlara rağmen kalifiyeli elemanlara kaliteli ekmeği ucuz iş gücüyle çalıştırmaya çalışan kesimler var. Erzurum’da 70 fırında 620 fırın işçisinden yalnızca 150 tanesi kalifiyeli elemandır. Fakat bu işçileride hak ettikleri ücretleri alamamaktalar.” dedi.
KUŞ GRİBİNDEN DOLAYI FIRINLARDAN EL ETEK ÇEKİLDİ
Kuş gribi vakalarının artmasıyla birlikte ekmek kontrollerinin de azaldığına dikkat çeken Özkan Günsüz, katkı maddelerini bilmeden hijyene dikkat edilmeden ekmek üretimi yapıldığını vurguladı. Sağlık müdürlüklerinin ve Belediye yetkililerin bu tür denetimleri sürekli yapmaları gerektiğini belirten Günsüz, hijyen ve sağlık halkın en önemli ihtiyacı olan ekmekte daha fazla yapılması gerektiğine değindi.