HALKIN DURUMU
Erzurum nüfusunun yüzde 50’ye yakın bir kısmının asgari ücretin biraz üstünde geçim standardına dahil olduğunu anlatan ETB Başkanı Hınıslıoğlu, yaşanan global krizin yanı sıra, vatandaşın doğalgaz, elektrik giderleri ve tüketim maddelerine yapılan zamlarla bunaldığını, bu durumun vatandaşın geçim standardını her geçen gün azalttığını vurguladı.
ÖNCELİKLERİN BELİRSİZLİĞİ
Erzurum’un öncelikleri belirlenmemiş bir ekonomik yapıya büründüğünü, bunun katma değer üretebilecek sektörlerde verimsizliğe yol açtığını kaydeden Hınıslıoğlu, İl’de sektörel önceliklerin acilen belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Hınıslıoğlu, önceliklerin belirlenmesiyle Erzurum’un ekonomide özellikli bir hale geleceğini, yatırım yönelimi ve sektörel yapılanmaların böylelikle gerçekleştirileceğini vurguladı.
DAĞINIK YAPILANMA SORUNU
İl ekonomisinde dağınık yapılanmanın, sermaye gücü düşük olan il yatırımcısını kararsızlığa ittiğini belirten Hınıslıoğlu, “Erzurum ekonomisinin tarif edilebilir hale getirilmesi kaçınılmaz. İlde tarım ve turizm ön plana çıkıyor. Tarımda ihtisas alanı belirlenmemiş olması, bu alanda ciddi sorulara yol açıyor. Tarım arazileri atıl, hayvancılığın yol haritası yok. Haliyle tarımsal sanayi oluşturulamıyor” kaydını düştü.
TARIM’DA YATIRIM DARALMASI
Erzurum’un tarımda yeniden yapılanmaya muhtaç olduğunu dile getiren Hınıslıoğlu, sektörün istihdam üretmesi için ciddi projelere ihtiyaç duyulduğunu, yer, ödenek gibi sorunlar yüzünden beklemeye alınmış projelerin de acilen hayata geçirilmesinin elzem olduğunu bildirdi. Hınıslıoğlu ETB tarafından üretilen Organize Hayvancılık Bölgesi projesinin de bunlardan biri olduğunu belirtti.
EMEK YOĞUN SEKTÖR İHTİYACI
“Önce durumu tarif edelim” diyen Hınıslıoğlu şunları söyledi: “ Erzurum’da işsizlik ciddi boyutta. İşsizliğin etkilediği kesimin çoğunlukla nitelikli ve yüksek tahsilli olması düşündürücü. Bu durum, Erzurum’da emek yoğun sektörlerin yapılandırılmasını gerektiriyor. Göçün durması da buna bağlı. Erzurum doğulan ve doyulan yer haline getirilmeli.”
İSTİKRAR ARAYIŞI
Hınıslıoğlu, sosyal ve iktisadi kalkınmanın sürdürülebilir ve rekabet edebilir bir ekonomik yapı ile gerçekleşeceğini ve kişi başına düşen milli gelirin artık atadan ve dededen kalma metotlarla artırılmasının güç olduğunu ifade ederek, Erzurum ekonomisini kalkındırmak için tarım ve hayvancılığın yanı sıra kar ve kış turizmini de canlandırmanın il için büyük bir getiri sağlayacağını söyledi.
ULAŞIM VE KALKINMA
Hınıslıoğlu, “Yurt dışında bazı ülkeler kar ve kış sayesinde turist çekerek ekonomilerini ayakta tutuyor. Dünyanın hiçbir kayak merkezinde olmayan özellikler palandöken dağında mevcut. Örneğin hiçbir kayak merkezi, şehir merkezine palandöken dağı kadar yakın değildir. Devlet düzenlenen uçak seferlerine alternatif olarak Ankara-Erzurum arası hızlı Tren sistemini eğer gerçekleştirir ise Erzurum gerçekten ekonomik anlamda rahatlayacaktır” dedi.