ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı tarafından “Lisansüstü Öğrencileriyle Eskiçağ Tarihi - I - II” konulu paneller gerçekleştirildi.
Kültür Merkezi Mavi Salonda Eskiçağ Tarihi Ana Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ın yönettiği ilk panellerde Yüksek Lisans Öğrencileri Okay Pekşen, Nusret Burak Özsoy ve Filiz Günderen birer konuşma yaptılar.
Eskiçağ Tarihinin ülkemizdeki az sayıdaki temsilcilerinden olduklarını belirten panel başkanı Ceylan, Atatürk Üniversitesi olarak ülkemizde Eskiçağ Tarihi’nin en büyük eğitim merkezlerinin başında yer aldıklarını ifade etti.
Panelistlerden Okay Pekşen, “Anadolu’da Tarihi Yollar” isimli bildirisinde Urartu, Hitit, Lidya, Pers yol şebekeleri hakkında bilgi verdi. Nusret Burak Özsoy ise, “Karaz Kültürü” isimli bildiride içinde bulunduğumuz coğrafya için Geç Kalkolitik Çağ’dan itibaren önemli bir kültür olarak karşımıza çıkan Karaz Kültürünün yayılım alanı ve kökenlerini anlattı. Filiz Günderen de, “Eskiçağ’da İlkler” isimli bildirisinde Eskiçağ konusunda birçok olayı, aleti ilk kullananlar hakkında bilgi sundu.
İkinci panel konuşmacılarından Rafia Topaloğlu, “Yazı ve Alfabenin Serüveni” konulu bildirisinde yazı ve alfabenin dünyada nasıl ortaya çıktığını, hangi amaçla kullanıldığını ve günümüze gelişerek nasıl geldiğini anlattı.
Konuşmacılardan Seval Salın “Eskiçağdan Günümüze Takvimin Serüveni” isimli bildirisiyle eskiçağdan günümüze kadar kullanılan takvimlerin devlet ve milletlerin yaşamında nasıl rol oynadığını ele aldı. Özlem Bakan ise “Büyük İskender Ve Mitoloji” isimli bildirisinde Büyük İskender’ in fetih hareketlerini ve mitolojideki önemine yer verdi. Ayşenur Morkoç da “Eskiçağda Deniz Savaşları” isimli bildirisinde Eskiçağda gemi yapım tekniklerinin gelişim sürecini ve bu sürecin deniz savaşlarına etkisini anlattı.