Vali Altıparmak; “Erzurum’un en büyük avantajlarından birisi kentini seven insanların burada yaşıyor olmasıdır. Yani, ‘kentin sakini değil, sahibiyiz’ diyen insanların burada yaşıyor olması çok önemlidir. ” dedi.
İŞ’LE BULUŞMALAR
İş Bankası ile Dünya Gazetesi’nin düzenlediği 33. “İş’le Buluşmalar” toplantısı, Palandöken’de gerçekleştirildi. “Erzurum’da Yeni Bir Bakış” adıyla düzenlenen toplantıya, Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Kızılay Şube Başkanı Mithat Turgutcan, sektör temsilcileri, iş adamları ile ETSO Meclis ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
“GÜVEN; BANKACILIK İÇİN EN ÖNEMLİ SERMAYE”
Moderatörlüğünü, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yaptığı toplantının açış konuşmasını, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali yaptı. Erzurum’un İş Bankası açısından önemli bir kent olduğunu ifade eden Genel Müdür Bali, bankanın Erzurum’daki ilk şubesinin 1929 yılında hizmete girdiğini söyledi. Konuşmasında, Erzurum’un tarihi, ekonomik ve stratejik açıdan çok önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Genel Müdür Bali, “Erzurum, özü, sözü bir, mert insanların yaşadığı ve işte bu özellikleri itibariyle bankacılığın sağlıklı yapılabildiği bir şehirdir. Bu sebeple çok daha büyük potansiyelleri hak eden bir kent… Ticarette en önemli sermaye sözdür, sözünün arkasından durmaktır. Bu açıdan bakıldığında da Erzurum’un bankacılık açısından çok önemli bir sermayesi olduğunu söyleyebiliriz. İpekyolu üzerinde kurulan bu şehir zamanla içerisinde bu mirasını ve avantajlarını daha çok kullanacağı bir faza girmesi en büyük temennimiz… Sadece temenni değil, bunu temin etmek için çok daha fazla çalışmamız gerekir. Erzurum’un ticari potansiyelinde de söz eden Genel Müdür Bali, kentin gelişen sanayisi ve tarımı ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin cazibe merkezi olduğunu dile getirdi.
ERZURUM’Un avantajı
Toplantıda Genel Müdür Bali’nin ardından Vali Dr. Ahmet Altıparmak bir konuşma yaptı. Erzurum’da göreve başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen kentin ekonomisi, sosyal ve kültürel yapısıyla ilgili önemli bilgiler edindiğini kaydeden Vali Altıparmak; “Erzurum’un en büyük avantajlarından birisi kentini seven insanların burada yaşıyor olmasıdır. Yani, ‘kentin sakini değil, sahibiyiz’ diyen insanların burada yaşıyor olması çok önemlidir. ” dedi. Erzurum’un, eğitim, turizm, sağlık ve ulaşım alanlarında önemli bir kent olduğunun altını çizen Vali Altıparmak, yapılacak çalışmalarla kentin daha cazip hale getirilebileceğine dikkati çekti.
BAŞKAN YÜCELİK, SEKTÖRÜ HEM ÖVDÜ, HEM ELEŞTİRDİ
Toplantıda daha sonra ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik bir konuşma yaptı. Bankacılık sektörünün ülke açısından önemine değinen Başkan Yücelik, sektörünün güçlü olmasının faydalarının, yaşanan küresel ve ulusal krizlerde görüldüğünü belirterek, sektörün güçsüz olduğu zamanlarda yaşanan sıkıntıların ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini dile getirdi. Bankacılık sektörünün eleştirilmesi gereken yönlerinin de olduğunu vurgulayan Başkan Yücelik, “Tabi, kuruluşu Cumhuriyetle yaşıt olan İş Bankası ve diğer milli bankalarımızın kriz dönemlerinde yaptıkları iyi niyetli çabaları biliyor ve takdir ediyoruz. Bizler, tüccar ve sanayiciler olarak bunları asla unutmuyoruz. Onlar en zor günlerimizde başımızın üstünden şemsiyeyi kaldırmadılar. Ama öyle bankalar var ki, sadece para toplayıp, bireysel krediler kullandırıyorlar. Gönül ister ki, Türkiye’deki finans sektörü bu kârlarının büyük kısmını üretime, KOBİ’lere aktarsın. Ama maalesef rakamlara baktığımızda KOBİ’lere kullandırılan kredilerin olması gerekenden çok düşük olduğunu görüyoruz. Bireysel kredilerin yerine üretime yönelik kredilerin artırılması gerekir.” diye konuştu.
Son dönemde yaşanan olayların, ülkeyi yeni sıkıntılarla karşı karşıya getirmemesini temenni eden Başkan Yücelik, “Çünkü bu olayların öncesinde faizlerde çok güzel düşüşler yaşandı. Bu olaylar sebebiyle bir miktar dalgalanma oldu ancak yine önceki seviyesine geldi. İnşallah son dönemdeki bu sıkıntıları daha büyük sıkıntılara yol açmadan atlatacağız” dedi. Ülkede finans sektörü gibi reel sektörün de güçlü olması gerektiğini anlatan Başkan Yücelik şunları söyledi; “Ama maalesef finans sektörü reel sektöre hak ettiği değeri vermiyor. Biz zaman zaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak bankalarımızla düşük faizli kredi sözleşmeleri imzalıyoruz. En çok üyelerimizden tenkit aldığımız konu, bu sözleşmeler… Bazı bankalar sudan bahanelerle üyelerimizin alacağı kredinin iki katı teminat istiyor. Bu oranların daha dengeli bir hale gelmesi en büyük temennimiz. Bunun yanı sıra, teminatı yetersiz görülen üyelerimizin Kredi Garanti Fonu aracılığıyla desteklenmesi konusunda bankaların açık kapı bırakmasını istiyoruz. Bu şekilde bankaların ticarette, sanayide, üretimde daha fazla kredi kullandırmasını ve ülkenin kalkınmasının temeli olan üretim sektörüne daha fazla destek vermesini arzu ediyoruz.”
ETSO Başkanı Yücelik, konuşmasının son bölümünde, bankaların faizlerdeki düşüşü göz önüne alarak, daha önce kullandırılan kredilerin faiz oranlarında güncelleme yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.Başkan Yücelik’in konuşmasının ardından, Okan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy,Altınay Robot Teknolojileri Genel Müdürü Hakan Altınay, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt’un konuşmacı olduğu panel gerçekleştirildi.