Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümü öğrencileri tarafından 20 ayrı konuda yapılan anket çalışmasında Erzurum halkının polise karşı tam bir güven duyduğu ve emniyetin çalışmalarını başarılı bulduğu ortaya çıktı.
HALKIN POLİSE BAKIŞI
Erzurum'da 420 kişiyle yapılan anket çalışmasında, ''halkın polise bakışı''nı da belirlediklerini ifade eden Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Yıldız Akpolat, ''Çalışmaya göre Erzurum halkının yüzde 55.7'sinin, polisin hizmetlerinden memnun olduğunu belirledik. Halkın yüzde 77.6'sı kendilerini güven içinde hissetmektedir. Halkın yüzde 86'sının polise destek verdiği, yüzde 52.6'sının ise polisin görevini yerine getirdiği düşüncesinde olduğunu tespit ettik. Bu çalışmada bulunan ilginç bir bulgu ise polise destek olma ile eğitim düzeyi arasındaki ilişkidir..'' dedi.
SOSYOLOG ADAYLARINDAN ANKET ÇALIŞMASI
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümü öğrencileri tarafından 20 ayrı konuda yapılan anket çalışmasında, üniversite öğrencilerinin internetteki en yaygın sosyal iletişim sitesi 'Facebook'un bağımlısı olduğu ortaya çıktı.
ANKETİN İLGİNÇ SONUÇLARI
Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Yıldız Akpolat başkanlığında öğrenciler tarafından yapılan anket çalışmalarının sonuçları, poster bildiri şeklinde fakülte binasında sergilendi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri tarafından yapılan anket çalışmaları, fakülte binasında görücüye çıktı.
SERGİ 28 MAYIS’A KADAR AÇIK KALACAK
Sosyoloji Bölümü 1. sınıf gece ve gündüz öğrencilerinin 20 ayrı alanda yaptıkları çalışmalarından oluşan posterli bildirim sergisinin, 28 Mayıs Perşembe gününe kadar açık kalacağı öğrenilirken, sergide, Sosyoloji öğrencilerinin Erzurum’un çeşitli bölgelerinde ve çeşitli konular üzerinde yaptıkları anket çalışmalarının sonuçlarına yer veriliyor.
SOSYOLOJİNİN ÖNEMİ
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, Sosyoloji’nin, bir toplum bilimi olduğunu söyleyerek, açılan anket sergisinin de, toplumu yakından ilgilendiren konularda yapılan çalışmaların sonuçlarından oluştuğunu söyledi. Akpolat, Sosyoloji Bölümü 1. sınıfta öğrenim gören gece ve gündüz öğrencilerinin 20 ayrı konuda yaptıkları saha çalışmalarının sonuçlarının yer aldığı serginin, başından sonuna kadar Erzurum’la dolu olduğunu belirtti.
HERKES BU SERGİYİ GÖRMELİ
Erzurum’da yaşayan insanların sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik, spor ve daha birçok alanda görüş ve düşüncelerini almak suretiyle yapılan anketlerin, Sosyoloji Bölümü’nde birer ders konusu olarak işlendiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, sergide, Erzurum’da yaşayan insanların hastane memnuniyetlerinden, 29 Mart mahalli seçimlerine varıncaya kadar çok çeşitli konulardaki görüşlerinin anketler sayesinde bilimsel birer çalışma halini aldığını kaydetti.
.FACEBOOK İLGİSİ
Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin Facebook'a bakış açılarını ölçmek ve neden Facebook'a ilgi duyduklarını araştırmak için bir anket çalışması yaptıklarını açıklayan Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Melek Eryentü, ''Yaş ile Facebook'a olan bağımlılık arasında ilişki var mı, Fakültenin türü ile Facebook'un bireyleri asosyalleştirmesi arasında ilişki var mı ve doğum yerinin türü ile Facebook'a güven arasında ilişki var mı'' soruları üzerine hipotez kurduklarını söyledi.
ANKET 450 ÖĞRENCİYE UYGULANDI
Atatürk Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde, 450 öğrenciye anket uyguladıklarını belirten Eryentü, "Öğrencilerin okudukları fakülte ile Facebook'un asosyalleştirmeye bakış açıları faklı. Bu da öğrencilerin aldıkları eğitimden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Doğum yeri ile Facebook'a olan güven arasında herhangi bir anlamlı ilişki yoktur" dedi.
İLETİŞİM KURMA İHTİYACI
Üniversite öğrencilerinin büyük bir çoğunluğunun Facebook'a karşı olumlu bir tutum içinde olduklarını açıklayan Eryentü, "Öğrencilerin çoğunluğu Facebook'u, Facebook'a üye olan arkadaşlarıyla iletişim içinde olmak, onlarla mailleri ve fotoğrafları paylaşmak için kullandıkları ortaya çıktı. Ayrıca Facebook'ta flörtlerini bulan öğrenciler de mevcut. Öğrencilerin çoğunluğu Facebook'u sosyalleşme aracı olarak görmektedir. Öğrenciler Facebook'un bağımlılık yaptığını söylüyor" ifadesinde bulundu.
FACEBOOK BAĞIMLILIĞI
Öğrencilerin günde birkaç kez Facebook'a girdiklerini vurgulayan Eryentü, şunları kaydetti:
"Bazı öğrenciler, Facebook bize bağımlılık yapıyor. Mutlaka her gün giriyorum, hatta bazen kapatıyorum dayanamıyorum yine açıyorum. Ödev yaparken, nete girerken mutlaka Facebook'um açık oluyor. Yeni fotoğraflar eklemek, mailler atmak, yeni arkadaşlar bulmak hoşuma gidiyor, ifadelerini kullanıyor."
ŞAHAN GÖKBAKAR, KEMAL SUNAL'IN VARİSİ
20 ayrı konu içinde yer alan' Recep İvedik' filminin izlenme nedenlerini bulmaya yönelik araştırmada, Recep İvedik tiplemesini canlandıran sanatçı Şahan Gökbakar'ı Kemal Sunal'ın varisi olarak görme düşüncesi arasında anlamlı bir ilişki tespit ettiklerini açıklayan Sosyoloji Bölümü öğrencisi Sebahat Bulut, "'Kişinin cinsiyeti ile Recep İvedik karakteri, erkeklere kötü imaj yüklüyor düşüncesi arasında da anlamlı bir ilişki olduğunu belirledik. Özellikle yaşı küçük olanların tamamen Recep İvedik'i örnek aldıklarını ve ona benzemek için küfür ettiklerini, onun gibi hareketler sergilediklerini tespit ettik" şeklinde konuştu.
AB'YE BAKIŞ-
Üniversite öğrencilerinin Avrupa Birliği konusunda bilgi düzeyleri ve beklentilerinin de ölçüldüğünü anlatan Yıldız Akpolat, ''Yapılan anket çalışmasında üniversite öğrencilerinin yüzde 56.6'sının, AB'nin kuruluş amacı hakkında fikri olmadığı ortaya çıktı. Öğrencilerin çoğunun AB'nin kendilerine daha iyi bir gelecek sağlayacağı fikrindeler'' diye konuştu.
ERZURUM HALKININ POLİSE BAKIŞI-
Erzurum'da 420 kişiyle yapılan anket çalışmasında, ''halkın polise bakışı''nı da belirlediklerini ifade eden Akpolat, şunları söyledi: ''Çalışmaya göre Erzurum halkının yüzde 55.7'sinin, polisin hizmetlerinden memnun olduğunu belirledik. Halkın yüzde 77.6'sı kendilerini güven içinde hissetmektedir. Halkın yüzde 86'sının polise destek verdiği, yüzde 52.6'sının ise polisin görevini yerine getirdiği düşüncesinde olduğunu tespit ettik. Bu çalışmada bulunan ilginç bir bulgu ise polise destek olma ile eğitim düzeyi arasındaki ilişkidir. Eğitim seviyesi arttıkça polise verilen destek azalmıştır.''
ERZURUM, ADAYA DEĞİL, PARTİYE OY VERİYOR
Öte yandan Sosyoloji Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan anket sonuçları sergisinde, Erzurum halkının 29 Mart mahalli seçimleriyle ilgili olarak yapılan bir çalışma dikkat çekti. Yusuf Yeşilyurt, Furkan Armutlu, Neslihan Gündüz, Ebru Yıldız ve Ümmühan Güçlü isimli öğrenciler tarafından yapılan anket, Erzurum halkının seçimlerde adaylar yerine, oyunu partilere verdiğini ortaya koydu.
“29 Mart 2009 Yerel Seçim Çalışması” isimli anket sonuçlarına göre, Erzurum’da doğum yeri ile oy verilen parti arasında doğrudan bir ilişki olduğu ortaya koyuluyor. Erzurum’da seçimlerde yapılan tercihlerin, genellikle iktidar olandan yana olduğunun belirtildiği çalışmada, seçmenin oy tercihlerinde ise, dikkati, adaylar yerine partilere oy verilmesi çekiyor. Anket çalışmasını yapan öğrenciler, 29 Mart Mahalli seçimleriyle ilgili olarak araştırma ve toplama yöntemiyle yaptıkları çalışmanın sonuçlarının, Erzurum’daki siyasal davranış şekillerinin gün yüzüne çıkarıldığını ifade ettiler. Yusuf Yeşilyurt isimli öğrenci, Erzurum halkının seçimlerde daha çok partilere oy verdiğinin ortaya çıkarıldığını anlatarak, adayların genellikle ikinci planda kaldıklarını sözlerine ekledi.