Yakutiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınan bilgiye göre Tarım Bakanlığınca, tarım Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamındaki başvurular, Temmuz ayı sonu itibariyle bitecek. Şuana kadar 168 çiftçi başvuruda bulundu.
Tarım Bakanlığınca belirli tarım makinelerinin maliyetlerinin yüzde 50’sini hibe olarak vereceğini ifade eden Yakutiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çetin Tokur, “Anıs’a Doğrudan Ekim Makinesinden Arıcılık makine ve ekipmanına, Balya makinesinden Bahçe traktörüne, Çiftlik Gübre Dağıtım makinesinden Yem Hazırlama makinesine kadar 41 farklı tür makine çeşidine Tarım Bakanlığı yüzde 50 hibe ile destek veriyor. İlk aşamada 168 çiftçimiz başvurdu. Temmuz ayı sonu itibariyle bitecek olan hibe desteği başvurusuna tüm çiftçilerimizi bekliyoruz.” dedi.
Beş yıl da bir makine desteğine başvurulabileceğini belirten Tokur, “Bakanlığımızca verilen bu hibe desteği maddi durumu yetersiz çiftçilerimiz içindir. Bunlar içinde 5 yılda bir makineden yararlanabilmektedirler. 5 yılın sonunda yararlanmak isteyenler puan üzerinden hesaplanıp hakkı olup olmadığı belirlenecektir. Bu aşamada kadın çiftçilerimiz daha avantajlı durumda. Çünkü kadın çiftçilerimize tarım destekli fonlardan yararlanmak için ayarlanan puanlar da erkek çiftçilere göre daha fazla belirlenmektedir.” diye konuştu.
YENİ DESTEKLER
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bu yıl ilk kez 7 yeni makine ve ekipman hibe desteği kapsamına alındı. Buna göre, bahçe traktörü, dip kazan, kimyevi gübre dağıtma makinesi, mini yükleyici, süt analiz cihazı, tarım römorkları, fındık, mısır, çeltik, ayçiçeği, kabak çekirdeği kurutma makineleri için üreticilere bu yıl yüzde 50 hibe desteği verilecek.
Tarım Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas yatırım tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek. Hibeye esas yatırım tutarı gerçek kişiler için mal başına 50 bin lira ve tüzel kişiler için mal başına 100 bin lirayı geçemez. Ancak Süt üretici birlikleri, Damızlık sığır yetiştiricileri birlikleri, koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri, hayvancılık kooperatifleri üst birlikleri ve tarımsal amaçlı kooperatifler 100 bin liralık yatırım tutarı kadar birden fazla süt soğutma tankı alabilir. Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda aşan kısım başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanması gerektiği belirtildi.