ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydemir: ‘Şehitlerimize minnettarız’
Aydemir: ‘Şehitlerimize minnettarız’
Ceylan:Sarıkamış harekatı milli kahramanlık sembolü
Ceylan:Sarıkamış harekatı milli kahramanlık sembolü
Tanfer’den Sarıkamış harekatı mesajı
Tanfer’den Sarıkamış harekatı mesajı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Karagümrük: 1
Milli sporcu Yazgan dualarla uğurlandı
Milli sporcu Yazgan dualarla uğurlandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
14 Aralık 2013 Cumartesi - 14:31

Erzurumlu Matrak’ı bilmiyor..!

Osmanlı oyunu olan Tarihi Cenk Sporu Matrak’ın Erzurum’da da yaygınlaştırılması ve tanıtılması isteniyor.

Erzurumlu Matrak’ı bilmiyor..!

Geleneksel Spor Federasyonu tarafından gerçekleştirilen Matrak Türkiye Şampiyonası başladı. Pazar günü sona erecek olan şampiyonaya çok sayıda sporcu katılıyor. İstanbul- Hakkı Başar Spor Salonu Matrak-Tomak Türkiye Şampiyonası’nda yarışmacılar Minikler, Yıldızlar, Gençler, Büyükler kategorilerinde yarışıyor.

Öte yandan bir Osmanlı oyunu olan tarihi cenk sporu Matrak’ın Erzurum’da da yaygınlaştırılması ve tanıtılması isteniyor. Tarihi bir oyun olan Matrak’ın Erzurum’da bilinmediğini, bu sebeple de yeterli ilgi görmediğini belirten vatandaşlar, Erzurum’un Osmanlı Tarihinin önemli bir merkezi olduğunu, Osmanlılara ait bir oyunun ilde  tanıtılması gerektiğini ifade ettiler. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun tarihi oyuna verdiği önemi takdirle karşıladıklarını vurgulayan Erzurumlular, Matrak’ın Erzurum’da tanıtımı ve sporcu yetiştirilmesi için girişim başlatılmasını talep ettiler.

 MATRAK
Matrak, Osmanlılar tarafından oynanan askeri bir spor.16. yüzyılda Matrakçı Nasuh tarafından ilk kez kuralları ve standartları ile tam bir spor dalı haline getirildiğine dair bilgiler olmakla birlikte Matrakçı Nasuh'dan öncesinde bile bu sporun yine aynı kuralları ve standartları ile var olduğu ile ilgili kanıtlar da vardır.

Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde geçen bilgilere göre, Sultan IV. Murad matrak oyununun 70 yöntemini biliyordu. 19. yüzyılda Vaka-i Hayriye ile birlikte Osmanlı askeri düzeninde yapılan değişiklikler sonucu kılıç kullanmak ve bununla ilgili olan sporlar yasaklandığı için matrak unutulmuştur.

Matrak oyununun kuralları Efkan Çalış tarafından yeniden düzenlenerek ve 15 Haziran 2010'da Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’na bağlanmıştır. Bu kurallara göre oyuncular yaş ve sıklete göre ayrılır. Karşılaşma süresi ikişer dakikadan iki oyun biçimindedir.

Yeni kurallara göre matrak yarışmaları yaz aylarında açık alan çim sahalarda yapılır. Bu alanın iç halka çapı 7 metre, dış halka çapı ise 9 metre olacak biçimdedir. Dış halkanın çevresinde 1,5 metrelik korunma alanı olur. Çim sahalarda sınırlar beyaz kalın çizgi ile belirlenir. Saha çevresinde geleneksel çadırlarla sporcular için soyunma odaları, hazırlık yapmaları ve beklemeleri için alanlar oluşturulur. Geleneksel Matrak Oyunu yarışmaları kış aylarında ise kapalı spor salonlarında minder üzerinde yapılır. Geleneksel Matrak Oyunu minderi 8x8 veya 10x10 metrekare, dış kısımda 1 metrekaresi renkli olacak biçimde kullanılır.

Yeni matrak kurallarına göre karşılaşmalarında bir orta hakem ve iki sayı hakemi "cenk meydanı"nda görev alır. Masa hakemleri olarak da bir fikstür hakemi, bir süre hakemi, bir anons hakemi görev alır. Her minder için ayrı hakem ekibi ve masası oluşturulur.

Yeni matrak kuralları ise karşılıklı saygıya dayanır. Karşılaşma öncesi hakemlerin son kontrolünden sonra oyuncular karşılıklı olarak birbirlerine "benimle cenk meydanına çıktığınız için teşekkür ederim", Karşılaşma sonunda ise "kasıtlı ve kasıtsız hatalarımdan dolayı özür dilerim" derler. Karşılaşmalar, hakemin "cenk!" komutu ile başlar ve "dur!" komutu ile son bulur.

Yeni kurallara göre düzenlenen matrak oyununda amaç, rakibin kafasına matrakla dokunmaktır. Her dokunuş bir puan değerindedir. Sert vurmak yasaktır. Rakibe kalkanla vurmak, oyun aleti veya koruyucu malzemesi yere düşen rakibe vurmak yasaktır. Karşılaşma sırasında oyun aletlerini, koruyucu malzemeleri bilinçli olarak elden çıkarmak, yere atmak, rakibe bedensel olarak vurmak yasaktır.

Karşılaşma sırasında kullanılan eşyalar yumuşak malzemeden yapılan matrak sopası, yastık yalkan, miğfer ve sporcuların giysisi aba olmak üzere toplamda dört parçadır.

MATRAK OYUNU NASIL OYNANIR?

 Matrak genellikle şimşir ağacından yapılır, cilalanır , ucundaki topuzu yumuşak bırakacak şekilde dışına sahtiyan (deri) sarılır. Kafanın korunması için miğfer giyilir. Kalkan görevi görecek yumuşak bir yastık sol elde tutulur.

Matrak Oyununda rakibe sık darbelerle yaklaşılır. Amaç rakibin kafasına Matrakla dokunmaktır. Savunma durumunda olan Matrakbaz daha önceden sıkça talim edilmiş oyunlardan birisini uygulayarak rakibe üstünlük sağlar. Odaklanma , denge, hız ve teknik bilgi tüm sporlarda olduğu gibi bu oyunda da önem arz eder. Oyuncu zaman içerisinde önem arz eden yetenekleri Matrak talimleri ile geliştirir. Kolların Matrak Oyunuyla kuvvet kazanmasıyla birlikte Matrağa  hakimiyet artar. Böylece usta Matrakbazlar hiç darbe almadan  rakiplerini pes ettirir ve oyunu kazanmış olurlar. Matrak oyunu teknik ve taktiklerini tekrar hayata geçirmek için çaba sarf eden Cenk Sanatı kurucusu Efkan ÇALIŞ 1826’da Yeniçerilerin ortadan kalkması ile tamamen unutulan Matrak Oyunu tekniklerini uzun ve zevkli bir çalışmadan sonra ortaya çıkardığını , bu spor oyunu sayesinde Türkiye’ nin de Uzakdoğu ülkeleri gibi köklü bir yapıya sahip savaş sanatının varlığının ispatlandığını belirtti.

 
Cezaevinde olduğunu duyunca şok oldu
 
Kayak sezonu resmen açıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Efkan ÇALIŞ 16 Aralık 2013 Pazartesi 01:02

Güzel bir haber olmuş, Matrak'a verdiğiniz destek için teşekkür ederim. Efkan ÇALIŞ

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemhan Camisi yeniden ibadete açıldı
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Kemhan Camisi Erzurum ...
Kar kalınlıkları açıklandı
DİLEK BAYRAK-Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kayak Merkezleri kar kalınlıklarını açıkladı.
1001 Hatim, 1001 Tefsir başlıyor
Erzurum'da geçmişten günümüze kadar gelen 1001 Hatim geleneğine bu yıl ...
 
Narman Peri Bacalarında Kırmızı Beyaz Buluşması
Narman İlçesi’nde bulunan Peri Bacaları kar örtüsüyle birlikte adeta gelinliğini giydi
EDT’de ‘Anlatılan Senin Hikayendir’
DİLEK BAYRAK-Erzurum Devlet Tiyatrosu bu hafta ‘Anlatılan Senin Hikayendir’ ...
Külliyeye paraşütlü tanıtım
Seyyit Hacı Ahmet Baba ile Seyyit Hacı Mevlüt Baba Yaşatma Yardımlaşma ...
 
Kapaklıkaya, PMYO’da konferans verdi
Erzurum Polis Meslek Yüksekokulunda Kişisel Gelişim Uzmanı Alişan Kapaklıkaya ...
Polis Radyosu’nda Turizm Gündemi
Erzurum Polis Radyosunun çarşamba günleri gündem oluşturan “Kalkınmada ...
Geleneksel spor dalları için işbirliği
GHSİM-Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alpaslan Ceylan, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva