ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Vali’den öğrenciye kar tatili cevabı
Vali’den öğrenciye kar tatili cevabı
24 düzensiz göçmen yakalandı
24 düzensiz göçmen yakalandı
Besicilerin kar altında zorlu mesaisi
Besicilerin kar altında zorlu mesaisi
Kaçak kazı yapan 2 kişi yakalandı
Kaçak kazı yapan 2 kişi yakalandı
Erzurum havalimanı yıllık verileri açıklandı
Erzurum havalimanı yıllık verileri açıklandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Aralık 2013 Perşembe - 14:19

Erzurumlu İrşadi’ye eserli vefa

Bayburt Üniversitesi Bayburt kültürüne sahip olma ve yaşatma çalışmalarına devam ediyor.

Erzurumlu İrşadi’ye eserli vefa

YAŞAR YILDIZ
BAYBURT (İHA) - Bayburt Üniversitesi Bayburt kültürüne sahip olma ve yaşatma çalışmalarına devam ediyor. Kısa bir süre önce Bayburt’un manevi dinamikleri ve halk şairleri ile ilgili etkinlikler etkinliklere imza atan Bayburt Üniversitesi Ağustos 2013’te yönetmeliği yayınlayan ve çalışmalarına başlayan Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi Ve Kültürü Uygulama Ve Araştırma Merkezi kapsamında Bayburt’un milli ve manevi değerlerine gün yüzüne çıkarmak için bir seferberlik başlattı.
Merkezin çalışmaları kapsamında Bayburtlu meşhur mutasavvıflar İrşadi Baba ve torunu Ağlar Baba tarafından yazılan peygamberlerin tarihi ‘Kısas-ı Enbiya’yı yayına hazırlamaya başladı.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Selçuk Coşkun, " Bayburt’un milli ve manevi değerlerine el attık. Bunları gün yüzüne çıkaracağız. Bunun çok yoğun bir çalışma başlattık. Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak ilk önce Mayıs 2010’da Bayburt’ta düzenlenen 37 Akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Ekmelüddin Baberti’ sempozyumunun sunumları yayınlanacak. Bu sempozyum basılma aşamasında. Bayburt’un tüm manevi dinamiklerine hizmet etmeyi düşünüyoruz. “dedi.
Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından kitabın İrşadi Baba ve Ağlar Baba tarafından yazılan el yazmasını dijital ortama aktaran Bayburt Üniversitesi, kitabın el yazması aslını Ağlar Baba’nın torunu Yakutiye Camii İmam-Hatibi Mehmet Battal’a teslim etti.
Teslim töreninde duygusal anlar yaşadığını belirten Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Selçuk Coşkun, " Kısas-ı Enbiyayı yüksek çözünürlükte dijital ortama yüksek çözünürlüklü olarak aktardık. İrşadi Baba, Ağlar Baba gibi Bayburt’un manevi büyüklerinin kaleme aldığı kitabın el yazmasına dokunmak ve okumak da insana farklı bir şevk veriyor. Ayrcıa en önemlisi de Bayburt’un değerlerini gün yüzüne çıkarmak, bunları gelecek nesillere aktarmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kitabın el yazmasını dijital ortama aktarmakla kitabın kaybolma riski de ortadan kalkmış oldu. “açıklamasını yaptı.
Kitabın teknik ve titiz bir şekilde tetkik edileceğini bunun da zaman alacağını ifade eden Rektör Coşkun, " Bununla ilgili Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışanlarını nasıl hareket etmeleri gerektikleri konusunda bilgilendirdik. Tasavvuf yardımcı doçentimizi yeni aldık. O arkadaşa da görev verdik. Merkez çalışanları bir komisyon oluşturacak. Önce kitap bölümler halinde transkripli bir şekilde Latinize edilecek, daha sonra da gözden geçirildikten sonra bunlar Türkçeleştirilecek. Kitabın orijinal Osmanlıca el yazması bir sayfada transkripsiyon ve Türkçe meali de yan sayfada olacak. Osmanlıca bilmeyen transkripsiyondan Osmanlıcasını okuyabilecek. " ifadelerini kullandı.
Rektör Coşkun, merkez bünyesinde bir çok çalışmanın da devam ettiğini, tezgâhta bir çok çalışma olduğunu sözlerine ekledi.
Bayburt Merkez Yakutiye (Yeni) Camii imam-hatibi Mehmet Battal ise kitabın birçok yerden matbu hale getirilmesi için istendiğini ancak bunun Bayburt’a, Bayburt Üniversitesi’ne nasip olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Battal, " Kitap Hz. Yusuf kıssasına kadar İrşadi Baba yazmış. Oğlu Küşadi Baba tamamlamak istemiş. İrşadi Baba kitabı torunum tamamlayacak demiş. Torunu Ağlar Baba peygamberimizin kıssasına kadar yazıyor. Peygamberimizin kıssası ise mana âleminde Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri ile birlikte tamamlanıyor. Kitap çok farklı bir kitap. Dünyada alanındaki diğer kitaplara benzemiyor. Nazım şeklindeki kitabı okurken büyük bir feyz almak mümkün. Kitabı Elazığ, Konya, Erzurum gibi birçok üniversite istedi. Bu isteklere karşın kitabın matbu hale gelmesi Bayburt Üniversitemize nasip oldu. “ dedi.

 
Kadın Hakları Gününde ilginç görüntü
 
Erzincan yolunda tarihi eser operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Nereye Baktığın Değil, Nereden Baktığın Önemli’
İşitme Engelli Gençlerle fotoğrafçılık eğitimi çalışmalarına katılan kursiyerler ...
Koçak'tan 'Erzurum Tarifi'
Koçak, “Şehir ve medeniyet deyince, Erzurum’dan bahsetmemek mümkün değildir. ...
Söğüt, 2’nci oldu
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ...
 
‘Engelliler toplumsal emanettir’
Vali Altıparmak'ın eşi Özden Altıparmak, engellilerin topluma emanet olduğunu ...
Erzurumlu Emrah’a vefa
Tokat’ın Niksar ilçesinde türbesi bulunan “Erzurumlu Emrah” Palandöken’den ...
Çınar, PMYO öğrencileriyle söyleşti
MÜFTÜLÜK BASIN BÜROSU-İl Müftüsü Hasan Çınar Erzurum Polis Meslek Yüksek ...
 
Haydari Köyünde Cirit Şöleni
Erzurum Ülkü Ocakları'nın, “Bizi Bekleyenler Var” projesi kapsamında kurulan ...
Bingöl ilahi aşkı anlattı
Şair ve yazar TRT Erzurum Radyosu yapımcılarından İsmail Bingöl’ün konuk ...
Yazgan Erzurum’daydı
Çocuk edebiyatının usta kalemlerinden İhlas Koleji Edebiyat Öğretmeni ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva