ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
4 kişiye umut oldu
4 kişiye umut oldu
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
22 Kasım 2010 Pazartesi - 18:25

Erzurumlu Angus Eti’ne alıştı

Canlı hayvan varlığının azalması dolayısıyla hızlı bir yükselişe geçen et fiyatları, Türkiye’yi Aberden Sığırı olarak adlandırılan ‘Angus’larla tanıştırdı.

Erzurumlu Angus Eti’ne alıştı

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Canlı hayvan varlığının azalması dolayısıyla hızlı bir yükselişe geçen et fiyatları, Türkiye’yi Aberden Sığırı olarak adlandırılan ‘Angus’larla tanıştırdı. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nce 20 Mayıs’ta yapılan ihaleyle yurt dışından kasaplık canlı hayvan ithalatına başlanan Türkiye’de, ilk sevkiyat Konya’ya yapılırken, çoğunluğunu ‘Angus’ların oluşturduğu ithal büyükbaş hayvanlar, 6 ay içerisinde yurdun dört bir yanına dağıldı. Etlerinin yağsız oluşu ve kolay doğum yapabilme gibi bazı özelliklere sahip olan ‘Angus’lar, Erzurumlu tüketiciler tarafından da çok çabuk kabul gördü. Canlı ağırlık artış oranından etinin kalitesine; her türlü iklim şartına uyumdan damızlık olarak kullanılabilmelerine varıncaya kadar çeşitli özelliklere sahip olan ‘Angus’lar, özellikle etlerinin yağsız oluşuyla diğer türlere nazaran belirgin bir nitelik taşıyorlar.
//ANGUS IRKININ ÖZELLİKLERİ
Anavatanı İskoçya olan ve geçmişi 1800’lü yıllara kadar uzanan ‘Angus’ ırkı, Avrupa’da olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletleri’nde de, etçil sığır varlığının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye’ye Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerden ithal edilen ‘Angus’ ırkıyla ilgili olarak, ansiklopedik kaynaklarda şu bilgiler aktarılıyor. “17 Mayıs 1873 yılında George Grant adında bir yetiştirici, 4 adet Angus boğayı Victoria/Kansas’a götürerek, Shorthon ve Longhorn ırkıyla melezleştirir. Bu melezlerden istenilen verim elde edilemediği için daha sonra Angus dişilerini ithal ederek, saf kan Angus yetiştirmeye başlanır. 1885 yılında siyah ve kırmızı Anguslarla ilgili olarak ABD’de ırk ayrımı yapılırken, İngiltere ve Kanada’da böyle bir ayrım yapılmaz. Angus ırkını önemli kılan en önemli özellik etinin kalitesidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde etçi sığır ırklarının çoğunluğunu Angus sığırları oluşturur. Çünkü diğer etçi ırklarına göre Angus ırkı daha kaliteli et üretimine olanak verir. Angus etinin tercih edilmesindeki en önemli özellik ise, et yağ oranının düşük olmasıdır. Diğer ırklarda yağ oranı yüzde 35 ile 36’lara kadar varırken, Angus etinde bu oran yüzde 6 ile 7 civarındadır.”
//ANGUSLARIN FARKI
Angus ırkının diğer ırklara göre tercih edilmesinin sebepleri hakkında verilen bilgiler ise, şöyle: “Angus eti mermerleşme oranı, et rengi, kokusu, tekstürü, lezzeti ile tüm dünyada tüketiciler tarafından tercih edilen bir ettir. Angus ırkında erkek ve dişiler boynuzsuzdur. Boynuzsuzluk boynuzluluğa baskındır. Bu yüzden hayvanlar arasında boynuz yaralanmaları olmamaktadır. Angus ırkının dişileri çok erken yaşta ergenliğe ulaşırlar, bu sayede erken dönemde yavru alınabilme özelliğine sahiptirler. Angusların günlük canlı ağırlık artışları 1,8 ile 2,5 kilogram olabilmektedir. Anguslar kışın sıfırın altında 40 derecede, yazın ise 30 derecede fevkalade gelişim gösterebiliyorlar. Angus sığırları ileri yaşta bile üstün kalitede buzağı verme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile yaşlı Angus inekleri bile damızlık olarak kullanılabilmekte ve bu özelliği yetiştiricilere büyük katkı sağlamaktadır. Angus ırkı kolay doğum yapabilme özelliğine sahip ender ırklardan birisidir.”
//ATASEVER: ANGUS IRKININ ET KALİTESİ YÜKSEK
Öte yandan Erzurum Et Kombinası Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Atasever, yurt dışından ithal edilen çoğunluğunu Angus ırkının oluşturduğu büyükbaş hayvanların, açık besi yapılmaları dolayısıyla et kalitesinin yüksek olduğunu söyledi. Türkiye’de yılın önemli bir bölümünü kapalı ahırlar ve barınaklarda geçiren besi hayvanlarının, et yağ oranıyla Angus ırkının et yağ oranı arasında önemli bir fark bulunduğunu anlatan Atasever, “Bu hayvanlar meralarda ve yaylalarda besiye alınıyorlar. Bu nedenle et kalitesi çok yüksektir. Beslenme şekillerinde ise, kafalarda soru işareti bırakacak herhangi bir durum söz konusu değildir. Halkımız ithal Angus ırkının etlerini gönül rahatlığıyla tüketebilirler.” diye konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
adnan çakal 3 Aralık 2010 Cuma 10:39

erzurumlu bu suya alıştıya her şeye alışır kafanızı yormayın

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Saçak’tan depresyon uyarısı
Tatil günlerinin sona ermesiyle birlikte tatili biten insanların depresyon ...
Denetim, ‘sağlık’ getirdi
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi ...
Eşkın şifa deposu
Erzurum’un yanı sıra Doğu’daki bir çok kentte yetişen ve yayla muzu olarak ...
 
Çekyat’tan düştü, yaşamını yitirdi
Erzurum’da çekyattan düşen 1 kişi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
CETKODER’den denetim çağrısı
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Gıdaya yönelik üretim ...
Anadolujet yolcularına bayram ettirdi
Üsküp dahil olmak üzere Trabzon, Samsun, Adana ve Erzurum'a direkt, Şanlıurfa'ya ...
 
Av yerine telefon hatlarını vurdular
Erzurum’da acemi avcıların kuş vurmak için attığı saçmalar, telefon hatlarına zarar veriyor.
Son otuz yılın en sıcak bayramı
Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğu Erzurum’da son 30 yılın ...
Hava kirliliğine 2011 yaklaşımı
Hava kirliliğine önlemeye yönelik tedbirlerin artırıldığını belirten Çevre ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva