ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
HABERLER>GUNCEL
23 Haziran 2011 Perşembe - 00:01

Erzurum zenginliğinin farkında değil

YYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alp, "soğanlı bitkiler özelikle Doğu Anadolu Bölgesindeki zengin bir biyolojik zenginlik kaynağımızdır. Son yıllarda bu biyolojik zenginliliğimiz, yurt dışına çıkarılmakta ve kaçırılmakta" dedi. Bölgedeki bitki zenginliğinin halen fark edilmediğini anlatan Alp, " Son olarak Erzurum'dan alınan ters lale soğanlarının çıkarılmasını izledik. Biz bu doğal kaynağa sahip çıkmazsak, başkası gelir, o doğal kaynağı alıp yurt dışında Pazarlar ve kendi kalkınmasında kullanır. " vurgusunu yaptı.

Erzurum zenginliğinin farkında değil

ERZURUM gazetesi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Gevaş Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Alp, "soğanlı bitkiler özelikle Doğu Anadolu Bölgesindeki zengin bir biyolojik zenginlik kaynağımızdır.
 Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Gevaş Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Alp, "soğanlı bitkiler özelikle Doğu Anadolu Bölgesindeki zengin bir biyolojik zenginlik kaynağımızdır. Son yıllarda bu biyolojik zenginliliğimiz, yurt dışına çıkarılmakta ve kaçırılmakta" dedi.
ERZURUMx’DAN LALE KAÇIRMA OLAYI
Doğu Anadolu Bölgesindeki geofitler (soğanlı bitki) üzerine araştırma yapan Doç. Dr. Alp, yaptığı açıklamada, bölgenin dağlık kesimlerinin geofit bakımından zengin özelliklere sahip olduğunu söyledi.
Uzun yıllardır bu bölgedeki biyolojik zenginliklerin toplanması ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yaptığını belirten Doç. Dr. Alp, şöyle konuştu: "Önceki yıllarda buradan yurt dışına kamyonlarla satılan ters lalenin, koruma altına alınması için TÜBİTAK desteğiyle başlattığımız çalışmayı yürütüyoruz. Amacımız doğal kaynak olarak görülen türün, kültüre alınarak ticari bir değer olarak bölgenin kalkınmasında kullanılabilmesidir. Bölgenin kalkınmasında sanayi şüphesiz önemli bir faktör ama bu doğal kaynaklarımızın da mutlaka aktivite edilmelidir. Aksi taktirde sadece doğal kaynağa sahip olmuş olursunuz. Son olarak Erzurum'dan alınan ters lale soğanlarının çıkarılmasını izledik. Biz bu doğal kaynağa sahip çıkmazsak, başkası gelir, o doğal kaynağı alıp yurt dışında Pazarlar ve kendi kalkınmasında kullanır. "
HOLLANDA SOĞAN TİCARETİNDEN MİLYAR DOLARLAR KAZANIYOR
Hollanda'nın soğanlı bitkiler ticaretinden yılda yaklaşık 1 milyar Dolar para kazandığını ifade eden Alp, şunları kaydetti: "Ancak baktığımızda, Hollanda hemen hemen hiç bir soğanlı bitkiye sahip değildir. Bütün ülkelerden topladığı bitkileri, bir takım melezleme ve ıslah çalışmaları ile geliştiriyor, geliştirdiği çeşitleri de dünyaya satıyor. Hollanda soğanlı bitkiler bakımından dünyanın en büyük üretici servisi ama genetik zenginliğe baktığımızda en fakir ülkesi. "
"ERZURUMDAKİ TERS LALE, RUŞ İŞGALİ SIRASINDA KEŞFEDİLDİ"-
Soğanlı bitkilerin çeşitli tedavilerde kullanıldığını vurgulayan Doç. Dr. Alp, "Bu nedenle bu soğanlı bitkiler dikkat çekicidir. Hala keşfedilmeyi bekleyen bazı özelikleri var. Bu konuda en fazla dikkat çeken bitki gruplarından biri de Türkiye'de yetişen kardelenlerdir. Çocuk felci aşısında kullanılmaktadır. Buna benzer ön plana çıkan birçok bitki var" dedi.
TERS LALE AYNI ZAMANDA ŞİFA KAYNAĞI
Bir ülkenin sadece dağıyla taşıyla değil, bitkisiyle, hayvanıyla, biyolojik özellikleriyle bir ülke olduğunu kaydeden Alp, şöyle konuştu: "Önceki yıllarda bizim de gözlemlediğimiz Polonyalı bir botanikçi vardı. Özelikle Bahçesaray ilçesine dadanmıştı. Bir takım ihbarlarımız sonucunda, askeri yetkililer bu konuda önlemler aldı. Artık bu botanikçi arkadaşımız, buralara gelemiyor. Her yabancı art niyetli değil. Bazıları buradan bitkileri söküyor, yurt dışındaki botanik bahçelerine, özel kişilerin bahçelerine veya firmalara satıyor. Ama bununla birlikte keşfetmeye öğrenmeye gelenler de var. Bu iki grubu birbirinden ayırt etmeliyiz. Yurt dışından gelen bazı gruplar buradaki endemik bitkilerin fotoğrafını çekip dünyaya tanıtıyor. "
ERZURUM ZENGİNLİĞİNİN FARKINDA DEĞİL
Bölgedeki bitki zenginliğinin halen farkedilmediğini anlatan Doç. Dr. Alp, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Erzurumdaki 'Fritillaria Michailovskyi' adlı ters lale, Ruslar'ın Doğu Anadolu'yu işgali sırasında, askerlerle birlikte gelen botanikçiler tarafından keşfedilen bir türdür. O dönem keşfettiler ve döndükleri zaman bu türlerle ilgili bilgileri de dünyaya yaydılar. Dikkat ederseniz Michailovskyi bir Rus ismi. O dönemden bugüne kadar bu bölgede yaşıyor. Ama biz bugüne kadar o bitki ile ilgili sorumluluklarımızı yerine getirmedik. Bununla ilgili bir öz eleştiri yapmalıyız. Bu konuda üstümüze düşeni yapmadığımız bir gerçek. Şu anda dünya piyasalarında bir ters lale geziyor ve bu endemik tür sadece Türkiye'de yetişiyor. Bizim de daha çok çalışmamız ve doğamıza sahip çıkmamız gerekiyor. " 
 
 

 
DAİB’den Irak çıkarması
 
Yaylar koruma altında
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tec dağlı 23 Haziran 2011 Perşembe 09:54

Hoca Efendi,bu ülkede bütün bunlar olup yaşanırken bu değerler var iken ya siz ne yapıyorsunuz?Bunlardan neden haberdar değilsiniz?Neden her şey olup bittikten sonra(Günaydın)uyanıyorsunuz? Hollandalı ve Polonyalı botanikçiler taaaa Avrupa' nın öbür ucundan gelip bu değerleri keş fedip götürüyorlar da siz neden burnunu zun ucunu,gözünüzün önünü göremiyorsu nuz? Çünkü sizlerde araştırma,inceleme, çalışma vb.yok ki.Alışmışsınız ezberci eğitime.Sabah 08.00,akşam 17.00,devlet memurluğu zihniyeti.Böyle bilim adamlığı ve akademisyenlik olmaz.Daha neden şikayet ediyorsunuz?Yazık hem de çok yazık !.. Yazık yapılan masraflara !.. Allah sizi gafletten uyandırsın.Âmin !..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Durmuş, hayatının imzasını attı…
Aziziye Kaymakamı Turgay Ünsal’ın koruma polisi Ali Durmuş, Asuman Koman ...
Ulaşımda denetimler sıklaştırıldı
Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte hareketlilik kazanan karayollarında, ...
Öztürk’ten EBK incelemesi
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok ve Vali Yardımcıları ile ...
 
Sonunda uyandık…!
Karayazı’da yetişen ve son kalan 57 adet soğanı iki Hollandalı tarafından ...
Kutsal yolculuk heyecanı başladı
2011 dönemi hacı adayları için kesin kayıtlar başladı. Acenteler dahil ...
İBB'den "Ters Lale" yetiştiricilerine destek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yöresel adı "ağlayan ...
 
Ebu İshak’a yeni vizyon
Palandöken’de aşiret buluşması
Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan ve yaklaşık 15 bin üyesi bulunan ...
Artık büyüme zamanı…
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanvekili Yusuf ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva